ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο επίπεδα διενεργείται η έρευνα στην οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΕΔΚΔ

Σε δύο επίπεδα διε­νερ­γεί­ται, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «δημο­κρα­τι­κής», η κατε­πεί­γουσα προ­κα­ταρ­κτική εξέταση για τη δια­πί­στωση τυχόν τελέ­σεως ποινικά κολά­σι­μων πράξεων στην οικο­νο­μική δια­χεί­ριση της ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου.

Πιο συγκε­κρι­μένα, κατόπιν παραγ­γε­λίας Εισαγ­γε­λέως Εφετών η Εισαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών παρήγ­γειλε τη διε­νέρ­γεια δύο ταυ­τό­χρο­νων προ­κα­ταρ­κτι­κών εξε­τά­σεων επί του θέματος και μάλιστα τον σχη­μα­τι­σμό 5 ξεχω­ρι­στών δικο­γρα­φιών!

Πιο συγκρι­μένα, η Εισαγ­γε­λέας παρήγ­γειλε:

-Τη διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης προς διε­ρεύ­νηση του αδι­κή­μα­τος της απι­στίας με προ­κλη­θείσα ζημία που υπερ­βαί­νει το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξα­κο­λού­θηση απλή και από κοινού και σε βάρος οργα­νι­σμού τοπικής αυτο­διοί­κη­σης της συνέρ­γειας στην πράξη στο χρονικό διά­στημα των ετών 2007-2011.

Στο πλαίσιο της συγκε­κρι­μέ­νης έρευνας θα ελεγ­χθεί αν προ­έ­κυψε ζημία στην περιου­σία του Δήμου Ρόδου από τυχόν παρά­νομη επι­χο­ρή­γηση της ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου από τα έσοδα του Δημο­τι­κού Φόρου, του Φόρου Εισο­δή­μα­τος αλλά και μέσω της ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου επι­χο­ρη­γή­σεως άλλων φορέων.

Επι­πλέον διε­ρευ­νά­ται τυχόν ζημία από την κατα­βολή εξόδων και δαπανών άλλων φορέων και ιδιωτών.

-Τη διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης με σχη­μα­τι­σμό 4 αυτο­τε­λών δικο­γρα­φιών για την δια­πί­στωση τυχόν τελέ­σεως του αδι­κή­μα­τος της φορο­δια­φυ­γής μέσω της ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου από τους επι­χο­ρη­γού­με­νους φορείς «ΡΟΔΩΝ ΑΕ», «ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ», «ΠΡΟΤΟΥΡ» και «ΡΟΑΝ».

Βάση για τη διε­νέρ­γεια των ως άνω εισαγ­γε­λι­κών ερευνών απο­τε­λούν σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες:

-Το πόρισμα ελέγχου της εται­ρείας «Ελεγ­κτι­κός Κύκλος ΕΠΕ» που διε­νήρ­γησε δια­χει­ρι­στικό έλεγχο στην ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου για το διά­στημα 2006 -2011.

-Εκθεση απο­τε­λε­σμά­των ελέγχου της Γενικής Δ/νσης Δημο­σιο­νο­μι­κών Ελέγχων – Δημο­σιο­νο­μική Υπη­ρε­σία Επο­πτείας και Ελέγχου Νομού Δωδε­κα­νή­σου του Ιουλίου του 2022.

Στο πρώτο πόρισμα ελέγχου που είχε δημο­σιο­ποι­ή­σει η «δημο­κρα­τική» ως προς τα έσοδα της ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου ανέφερε ότι η ΤΕΔΚ Δωδε­κα­νή­σου, κατά την ελεγ­χό­μενη περίοδο, είχε λάβει έσοδα από κατα­νο­μές του Φόρου Εισο­δή­μα­τος (€ 4.144.000,00) και του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. (€ 7.678.508,65), οι οποίες δεν προ­κύ­πτουν από σαφή διάταξη νόμου, αλλά μετά από απο­φά­σεις της γενικής συνέ­λευ­σης της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.

Τονί­ζε­ται μεταξύ άλλων ότι η απόδοση του προ­ϊ­ό­ντος των ανωτέρω κατα­νο­μών, έως την χρήση 2009, εγκρι­νό­ταν από την Υπη­ρε­σία του Επι­τρό­που του Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου, ενώ για τις χρήσεις 2009 – 2010 με άμεσο ή έμμεσο τρόπο δεν υπο­βάλ­λο­νταν τα κον­δύ­λια σε προ­λη­πτικό έλεγχο, τα οποία ανέρ­χο­νταν στο συνο­λικό ύψος των € 6.876.680,93.

Τα ανωτέρω κον­δύ­λια απο­δί­δο­νταν σχεδόν στο σύνολό τους σε συν­δέ­σμους και σε αστική μη κερ­δο­σκο­πική εται­ρεία, των οποίων η περαι­τέρω διάθεση δεν απο­τέ­λεσε αντι­κεί­μενο της πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νης.

Βάσει των στοι­χείων, που ελέγ­χθη­σαν, εμφα­νί­ζε­ται να απο­στέλ­λε­ται ένταλμα ποσού € 875.000,00 για έλεγχο κατά προ­τε­ραιό­τητα στην Υπη­ρε­σία Επι­τρό­που του Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου, το οποίο όμως, όπως επι­βε­βαιώ­θηκε από τη σχετική Υπη­ρε­σία, δεν εισήλθε ποτέ για έλεγχο.

Υφί­στα­ται κατά τη χρήση 2009 κατα­νομή από Φόρο Εισο­δή­μα­τος υπερ­βάλ­λο­ντος ποσού €370.000,00 σε σχέση με τα απο­φα­σι­σθέ­ντα από γενική συνέ­λευση της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. και εισή­γηση προς την Περι­φέ­ρεια.

Το ποσοστό παρα­κρά­τη­σης υπέρ της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ, βάσει των τρι­μη­νιαίων εκκα­θα­ρί­σεων είναι μεγα­λύ­τερο του 10% των αντί­στοι­χων εσόδων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ποσοστό που έχει προσ­διο­ρι­σθεί βάσει απο­φά­σεως του τακτι­κού συνε­δρίου της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. στην Κύπρο, επι­κυ­ρώ­θηκε με την υπ’ αριθμ. 31/8-5-1998 απόφαση του δ.σ. της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. και επι­και­ρο­ποι­ή­θηκε με την απόφαση 89/14-6-2009 του ίδιου οργάνου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.