Ειδήσεις

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται κυρώσεις:
Στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στοχευμένα μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες «υψηλού προφίλ», που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη της κυβέρνησης, στρατιωτικοί, τράπεζες και Ρώσοι ολιγάρχες.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση: Τρία σενάρια για την κορύφωση της ρωσικής επιθετικότητας
Περιορισμοί στην οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και Ε.Ε.

Απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορισμός της ικανότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ποιοι θα είναι στη λίστα
Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC, είναι αναμενόμενο ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είναι μεταξύ των ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ, ενώ θα δεσμευτούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλήθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Στην επιστολή πρόσκλησής του για την αυριανή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, γράφει:
«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική προσέγγιση και τις δράσεις μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00.

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:
τις τελευταίες εξελίξεις
πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες
πώς θα αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία
πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.

Πηγή in.gr