Ειδήσεις

Μητσοτάκης: “Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό”-Οι βασικοί άξονες της ΝΔ για την Υγεία

Παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Πειραιώς με στόχο «τις ανθρώπινες και αξιοπρεπής συνθήκες περίθαλψης». Οι βασικοί άξονες και οι προτεραιότητές του. Τι προβλέπει για τα δημόσια νοσοκομεία, τις στοχευμένες προλήψεις και τη μάχη κατά του καρκίνου.

Το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την υγεία παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στόχος του, όπως επισημάνθηκε, είναι η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ για την εξασφάλιση «ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης» σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.

Οι βασικοί άξονες του γαλάζιου σχεδίου είναι: α) Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που, όπως υπογράμμισε, «επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην πρόληψη», β) ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους, και γ) φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έμφαση δίνεται εξάλλου σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας, καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη.

Πέντε είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για τον χώρο της υγείας:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας

5. Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για τα δημόσια νοσοκομεία το γαλάζιο πρόγραμμα προβλέπει:

· Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

· Τέλος στην εφημερία με τη σημερινή της μορφή, με στόχο «την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».

· Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

· Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Παράλληλα, με σκοπό τη στήριξη όσων χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της πολιτείας, προβλέπεται η άμεση υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

Α. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

Β. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Γ. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Η μάχη κατά του καρκίνου

Βασική θέση στο πρόγραμμα της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα επέχει η πρόληψη, με τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν να έχουν ως κύριο στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα. Είναι τα ακόλουθα:

-Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, με καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

-Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου

-Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

-Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

-Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.

-Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα – κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

-Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

-Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

-Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Η υγεία που θέλει η ΝΔ, τονίστηκε στην εκδήλωση, «είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής».

πηγή euro2day.gr

Φίλιππος Πανταζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου