ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο το πρωί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup-Κομισιόν: Δεν έχουμε ακόμη την λίστα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης

Το πρωί της Τρί­της 24 Φε­βρουα­ρί­ου θα κα­τα­τε­θεί στους θε­σμούς η λίστα της κυ­βέρ­νη­σης με τις προ­τει­νό­με­νες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, βάσει της συμ­φω­νί­ας που επι­τεύ­χθη­κε στο Eurogroup.

Στην κυ­βέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χει αι­σιο­δο­ξία ότι η λίστα θα γίνει απο­δε­κτή, ώστε στη συ­νέ­χεια να γίνει η τη­λε­διά­σκε­ψη του Euroworking Group με τη συμ­με­το­χή της Κρι­στίν Λα­γκάρντ, του Πιερ Μο­σκο­βι­σί και του Μάριο Ντρά­γκι.

«Εί­μα­στε σχε­δόν σί­γου­ροι ότι θα ει­σπρά­ξου­με το ‘ναι’ από τους θε­σμούς. Δεν θα υπάρ­ξει Eurogroup και θα προ­χω­ρή­σου­με στη στα­θε­ρο­ποί­η­ση της οι­κο­νο­μί­ας» είχε δη­λώ­σει το Σάβ­βα­το ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης.

Εφό­σον η λίστα εγκρι­θεί, τότε το από­γευ­μα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τη­λε­διά­σκε­ψης θα δώσει και επι­σή­μως το «πρά­σι­νο φως» στο ελ­λη­νι­κό αί­τη­μα πα­ρά­τα­σης της Σύμ­βα­σης.

Την πραγ­μα­το­ποί­η­ση τη­λε­διά­σκε­ψης των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών του Eurogroup την Τρίτη για τη λίστα των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων επι­βε­βαιώ­νουν και κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές στην Αθήνα.

Όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι στη λίστα που κα­ταρ­τί­ζε­ται θα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται δε­σμεύ­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής και της δια­φθο­ράς, με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στο Δη­μό­σιο Τομέα και μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης.

Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με το Mega, στη λίστα θα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται αλ­λα­γές από την ερ­γα­λειο­θή­κη του ΟΟΣΑ, δε­σμεύ­σεις για πε­ραι­τέ­ρω ανε­ξαρ­τη­σία της γγ Δη­μο­σί­ων Εσό­δων, για αξιο­λό­γη­ση στο Δη­μό­σιο και κι­νη­τι­κό­τη­τα χωρίς απο­λύ­σεις, ενώ θα γί­νε­ται ανα­φο­ρά για την προ­ώ­θη­ση ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων.

Για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις «κυ­ρί­ως δο­μι­κής φύσης» έκανε λόγο κυ­βερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος και στους Financial Times. Για πα­ρά­δειγ­μα, σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, θα γί­νε­ται ανα­φο­ρά σε τρό­πους αντι­με­τώ­πι­σης του λα­θρε­μπο­ρί­ου σε καύ­σι­μα και τσι­γά­ρα, που -κατά τις εκτι­μή­σεις- θα μπο­ρού­σε να απο­φέ­ρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δη­μό­σια τα­μεία.

Πά­ντως, τα μέτρα δεν θα είναι κο­στο­λο­γη­μέ­να, αλλά αυτό δεν ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει προ­βλή­μα­τα. Ωστό­σο, οι θε­σμοί ανα­μέ­νε­ται να επι­μεί­νουν κά­ποιες από τις πα­ρεμ­βά­σεις να είναι εναρ­μο­νι­σμέ­νες με τις κα­τευ­θύν­σεις που είχαν κα­τα­γρα­φεί και συμ­φω­νη­θεί στο πρό­γραμ­μα που λήγει στις 28 Φε­βρουα­ρί­ου.

Πα­ράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες στη λίστα που κα­ταρ­τί­ζε­ται δεν θα πε­ριέ­χο­νται θέ­μα­τα που αφο­ρούν το ερ­γα­σια­κό, την αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού στα 751 ευρώ, το ασφα­λι­στι­κό, τη ρύθ­μι­ση των 100 δό­σε­ων, το πά­γω­μα των πλει­στη­ρια­σμών και τις επα­να­προ­σλή­ψεις των κα­θα­ρι­στριών και άλλων υπαλ­λή­λων του Δη­μο­σί­ου, καθώς αυτά θε­ω­ρού­νται ζη­τή­μα­τα εσω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής.

Κο­μι­σιόν: Δεν έχου­με ακόμη λίστα στα χέρια μας

H εκ­πρό­σω­πος της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής διέ­ψευ­σε αμέ­σως την πλη­ρο­φο­ρία οτι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έστει­λε ήδη στις Βρυ­ξέλ­λες τον κα­τά­λο­γο με τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που της είχε ζη­τη­θεί. «Δεν έχου­με λάβει κα­τά­λο­γο. Η χρο­νι­κή διο­ρία πλη­σιά­ζει» και «η Επι­τρο­πή συ­ζη­τά με τις ελ­λη­νι­κές αρχές», έγρα­ψε στο Twitter η Μίνα Αντρέ­ε­βα.

Σύμ­φω­να με πηγές στις Βρυ­ξέλ­λες, δεν θα υπάρ­ξει «από­φα­ση» των θε­σμών για τον κα­τά­λο­γο των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων παρά μόνο μια «πρώτη εκτί­μη­ση», που θα πα­ρου­σια­στεί στους υπουρ­γούς Οι­κο­νο­μι­κών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συ­νε­δριά­σουν το με­ση­μέ­ρι της Τρί­της ή νωρίς το από­γευ­μα για να εξε­τά­σουν τη λίστα αυτήν.

Νω­ρί­τε­ρα ευ­ρω­παϊ­κή πηγή φέ­ρε­ται να δή­λω­σε ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έστει­λε στις Βρυ­ξέλ­λες τον κα­τά­λο­γο με τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που της είχε ζη­τη­θεί να πα­ρου­σιά­σει μέχρι σή­με­ρα το βράδυ ούτως ώστε να λάβει την τε­τρά­μη­νη πα­ρά­τα­ση της δα­νεια­κής σύμ­βα­σής της.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.