Προχωρούν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της β’ φάσης ύδρευσης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΝΑι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΝΑι θα έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη δημοπράτησης. Συνεπώς, ο νότιος αγωγός (από το διυλιστήριο μέχρι και την περιοχή της Λαχανιάς) θα μπορέσει να προχωρήσει σε δημοπράτηση. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου που θα διαρκέσουν μερικούς μήνες μέχρι την εγκατάστασή του.
Οι εξελίξεις δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και στην διοίκηση της ΔΕΥΑΡ αλλά και ανησυχίας για το πώς θα γίνει η διαχείριση του προβλήματος επάρκειας στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, κατά την διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Ωστόσο, όπως έγραψε η «δ» -και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της επιχείρησης κ. Βασίλη Μανέττα- θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλιστεί η επάρκεια για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η βελτίωση της ποιότητας του νερού, αφού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ Β’ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Θυμίζουμε ότι το έργο της β’ φάσης ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά, απασχόλησε επί μακρόν την ΠΝΑι (και χρησιμοποιήθηκε γι’ αρκετό διάστημα από την αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου) μέχρι που τον Μάρτιο του 2019, εγκρίθηκε το αίτημα που είχε καταθέσει η Περιφερειακή Αρχή για την χρηματοδότησή του. Με το έργο αυτό, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου, Λίνδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου.
Το σχετικό αίτημα είχε εγκριθεί από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών (Αλέξη Χαρίτση) ύστερα από αίτημα χρηματοδότησης που είχε καταθέσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στις αρχές του Απριλίου του 2019, συνοδευόμενο από τον φάκελο της πρότασης ένταξης των έργων, βάσει των προδιαγραφών της πρόσκλησης του Υπουργείου.
Η χρηματοδότηση του έργου, με το ποσό των 21.332.000 € πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 25 εκατ. € που είναι ο προϋπολογισμός του έργου, θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ίδιους πόρους, περίπου 6εκ. ευρώ).

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ Β’ ΦΑΣΗΣ
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των ακόλουθων τμημάτων υδραγωγείων της β’ φάσης των «Έργων Ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά»:
(α) Νότιο Υδραγωγείο: Κύριος Αγωγός και Δευτερεύοντες Κλάδοι από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό της Λαχανιάς. Τα προβλεπόμενα έργα αφορούν την υδροδότηση της Δ.Ε. Λίνδου και των οικισμών Ασκληπιείου, Γενναδίου και Λαχανιάς της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου,
(β) Κεντρικό Υδραγωγείο: υδραγωγείο Αρχαγγέλου και υδραγωγείο Αφάντου.
Η υλοποίηση των έργων θα εξασφαλίσει την υδροδότηση των περιοχών αυτών με επαρκές πόσιμο νερό άριστης ποιότητας από το Φράγμα του Γαδουρά και θα λύσει οριστικά, το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα υδροδότησης που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους και επισκέπτες των παραπάνω περιοχών, εξαιτίας του υποβιβασμού της στάθμης και της υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένης και της ταυτόχρονα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης σε πόσιμο νερό.
Το θέμα είχε εγκριθεί ομοφώνως και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου (με την προηγούμενη σύνθεσή του) τον Ιούνιο του 2019.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ