Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Η ανάδειξη και η προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Δωδεκανήσου είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας»

Την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα τα εμβληματικά έργα πολιτισμού στη Δωδεκάνησο, με κορυφαίο το ζήτημα της υπογραφής μια νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στη συνάντηση εργασίας με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη συνάντηση, που αφορούσε σε θέματα πολιτισμού στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκαν διεξοδικά τα έργα πολιτισμού στη νησιωτική μας περιφέρεια και ο Δημήτρης Γάκης, αφού επεσήμανε, πρωτίστως, τη σημασία της άμεσης παρέμβασης για την προστασία και αποκατάσταση των πληγέντων από το σεισμό πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της Κω, ανέπτυξε διεξοδικά τις συγκεκριμένες προτάσεις που είχε καταθέσει στην υπουργό Πολιτισμού για την αξιοποίηση και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Δωδεκανήσου.

Οι προτάσεις Γάκη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Πολιτισμού στη Δωδεκάνησο:

Η πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου επικεντρώνεται – πέραν των άμεσων έργων στην Κω – στην ολοκλήρωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στην ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Γελοιογραφίας, στη δημιουργία «Δικτύου Τειχισμένων Πόλεων» στον Ευρωπαϊκό Νότο με έδρα τη Ρόδο, στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου και στην αξιοποίηση των κτηρίων στη Λέρο.

Για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Γάκης αφού επικρότησε τις στοχευμένες προσπάθειες του ΥΠΠΟ και την αποφασιστικότητα με την οποία η πολιτική του ηγεσία προχωράει τη διαδικασία για την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πρότεινε ώστε να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και να ανακοινωθεί η νέα προγραμματική σύβαση στη Ρόδο την ημέρα του εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον Εθνικό κορμό. «Πρόκληση το χρονοδιάγραμμα, αλλά τεράστια η σημασία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης στις 7 Μαρτίου, συμβολικά αλλά και επί της ουσίας», τόνισε ο βουλευτής.

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Γάκης, ενημέρωσε την υπουργό ότι ήδη «τρέχουν» για το θέμα  παράλληλες δράσεις, όπως η πολεοδομική μελέτη αλλά και η ενίσχυση και χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των υπόγειων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης, αντικείμενα, τα οποία  θα πρέπει να περιληφθούν στους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης, είπε. Ζήτησε επίσης την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την αξιοποίηση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης, «για να μην χαθεί ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και ένας οικονομικός πόρος ταυτόχρονα, που θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης». Μετέφερε στην υπουργό την ικανοποίηση όλων των πολιτιστικών και τουριστικών φορέων του νησιού για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Ακρόπολη της Λίνδου.

Δράσεις Πολιτισμού σε όλη τη Δωδεκάνησο

Ο Δημήτρης Γάκης έθεσε σαν θέμα προτεραιότητας την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Γελοιογραφίας στη Ρόδο. Ένα έργο που έχει την αποδοχή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της Ρόδου, με την υπουργό Πολιτισμού να ανταποκρίνεται θετικά στην εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης της πρότασης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επανέφερε στην ευρεία αυτή σύσκεψη για το Νότιο Αιγαίο την πρόταση του για την ίδρυση «Δικτύου Τειχισμένων Πόλεων» στον Ευρωπαϊκό Νότο, με έδρα τη Ρόδο. Πρόκειται για μια εμβληματική δράση πολιτισμού για τη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξης ολόκληρης της Δωδεκανήσου, με βάση την διαχρονική πολιτιστική παράδοση των νησιών μας.

Ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε επίσης και στα ειδικά ζητήματα των μικρότερων νησιών στη Δωδεκάνησο και πρότεινε στην υπουργό – η οποία το δέχτηκε και είπε ότι θα το εξετάσει – την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στη Λέρο, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου και των φορέων του νησιού. Επίσης ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού την επίσπευση των διαδικασιών για το χαρακτηρισμό χωρών υποβρύχιου τουρισμού στη Λέρο και στην Κάλυμνο και έθεσε το θέμα της επέκτασης του χρόνου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σε μια περίοδο δηλαδή που αναπτύσσεται έντονα ο ορειβατικός/αναρριχητικός τουρισμός στην Κάλυμνο.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού να επισπευτεί το ζήτημα της μεταφοράς της αρμοδιότητας για τη διαδικασία παραπομπής των αιτήσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών από πολίτες προς το αντίστοιχο τοπικό Συμβούλιο μνημείων, στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Νεοτέρων Μνημείων.

Ο Δημήτρης Γάκης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, προσκάλεσε την υπουργό, που αποδέχθηκε την πρόσκληση, να παρευρεθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής και να ενημερώσει τη Βουλή για την πολιτική πολιτισμού στις Ελληνικές Περιφέρειες.

«Το πυκνό πρόγραμμα της συνάντησης, αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα ζητήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τη συνεισφορά του Πολιτισμού στην οικονομική και την κοινωνική ζωή των νησιών μας», τόνισε με το πέρας της σύσκεψης ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τονίζοντας ότι «για μας, προέχει όχι μόνο η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων πολιτισμού στη Δωδεκάνησο αλλά η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος / ανάγκης του κάθε ενός νησιού ξεχωριστά. Γιατί το κάθε ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου έχει τη δική του πολιτισμική παράδοση, το δικό του ξεχωριστό «χρώμα» και είναι σταθερή άποψή μου ότι η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του κάθε νησιού, όπως και η τουριστική του ανάπτυξη, επιβάλλεται να γίνονται με κατάλληλο και συντονισμένο τρόπο, που να βασίζεται στα συγκριτικά φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα του νησιού. Αντανακλώντας το δυναμισμό των νησιωτών για ένα καλύτερο μέλλον».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου