Ρεπορτάζ

Η ΡΟΔΑ διεκδικεί αποζημίωση από τον τέως λογιστή και τον δ/ντή

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 918.014,40 ευρώ διεκδικεί η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, από τον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου και τους τρείς κληρονόμους του αποβιώσαντος διευθυντή της με αγωγή που υπέβαλε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο πρώτος διετέλεσε προϊστάμενος του λογιστηρίου της ΡΟΔΑ από την 4η Δεκεμβρίου 1970 μέχρι την 26η Αυγούστου 2004 και οι υπόλοιποι είναι καθολικοί και άμεσοι διάδοχοι του αποβιώσαντος διευθυντή, που εργάστηκε στην επιχείρηση στο χρονικό διάστημα από την 16η Δεκεμβρίου 1976 έως την 28η Ιουλίου 2004.
Η ίδια υπόθεση, στο ποινικό της σκέλος, εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Ο λογιστής έχει  κριθεί συγκεκριμένα ένοχος με τον αποβιώσαντα διευθυντή, σε πρώτο βαθμό, υπεξαίρεσης και απιστίας εις βάρος της επιχείρησης και για απάτη εις βάρος του προμηθευτή κ. Γ. Ρούσσου.
Οι δύο υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για το ό,τι στο χρονικό διάστημα από το έτος 2001 μέχρι και την 22-7-2004, ενεργώντας από κοινού, αφού πλήρωναν με μετρητά τον προμηθευτή κ. Γ. Ρούσσο, παρακρατούσαν χρηματικό ποσό που ανερχόταν κάθε φορά σε ποσοστό 20% επί της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου – δελτίου αποστολής, που εξέδιδε. Φέρονται συγκεκριμένα να παρακράτησαν 15.241,37 ευρώ από 11 τιμολόγια – δελτία αποστολής του προμηθευτή και συνολικά, σε σύνολο συναλλαγών ύψους 495.033,29 ευρώ με τον ίδιο προμηθευτή, το ποσό των 99.006,66 ευρώ. Από την άλλη οι υπόλοιποι κατηγορήθηκαν για παράτυπη απευθείας προμήθεια 3 μεταχειρισμένων λεωφορείων, 2 μικρολεωφορείων και ενός τουριστικού λεωφορείου.
Ο λογιστής στην απολογία του αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πίεζε τον κ. Ρούσσο για να δίνει χαμηλές τιμές στην επιχείρηση και να εκδίδει τιμολόγια.
Υποστήριξε ότι υπήρξε αδυναμία πληρωμής λόγω έλλειψης ρευστότητας τα έτη 2003 και 2004 και ότι τον Ιούλιο του 2004 του είχε δοθεί εντολή για την καταβολή των οφειλομένων στον κ. Ρούσσο και με μεταχρονολογημένες επιταγές, πράγμα που δεν δεχόταν ο ίδιος.
Η επιστολή που του παρέδωσε, όπως είπε, κακώς είχε ερμηνευτεί ως διακανονισμός της «μίζας» καθώς με αυτή σκόπευε να τον εξαναγκάσει να δεχτεί τις επιταγές και να κρατήσει, ως μέσο πίεσης για να συνεχίσει τις προμήθειες, δύο εξ’́ αυτών.
Στην αγωγή της η δημοτική επιχείρηση, υποστηρίζει ότι επί σειράν ετών ταλανίζεται από σκάνδαλο διαχειριστικών ανωμαλιών που προκάλεσαν ο πρώην λογιστής και ο αποβιώσας διευθυντής
Όπως εκθέτει η επιχείρηση στην αγωγή της ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Τσιγάρος, διαπίστωσε από τη συμπεριφορά του επί σειράν ετών προμηθευτή ανταλλακτικών κ. Γεωργίου Ρούσσου, ότι είχε να του εκμυστηρευτεί κάτι σημαντικό σχετικά με τις τιμές των ανταλλακτικών.
Τον κάλεσε στο γραφείο του την 21η Ιουλίου 2004, οπότε ο προμηθευτής του αποκάλυψε ότι κατά καιρούς έδινε χρήματα σε ποσοστό 20% επί της αξίας των τιμολογίων και, όπως τον διαβεβαίωναν, το 10% από το ποσοστό αυτό προοριζόταν για τον πρόεδρο.
Αμέσως, ο τότε πρόεδρος του δσ της Επιχείρησης ενημέρωσε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, αναγκάσθηκε δε να λάβει κάποια μέτρα με κατεπείγουσες επιστολές προς τον διευθυντή της επιχείρησης, τον λογιστή, τον προσωπάρχη κτλ., μεταξύ των οποίων ήταν η εντολή προς τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον κ. Νικήτα Κοντό, να πραγματοποιήσουν απογραφή στα φυσικά αποθέματα της αποθήκης ανταλλακτικών και λοιπών αναλώσιμων υλικών σε αντιπαραβολή με τα λογιστικά υπόλοιπα των καρτελών της Επιχείρησης, που τηρούνται σε Η/Υ.
Εν συνεχεία, την 27η Ιουλίου 2004, ο πρόεδρος του σωματείου παρέδωσε στον πρόεδρο του δ.σ. τρισέλιδο σημείωμα εκκαθάρισης.
Ο γραφικός χαρακτήρας του σημειώματος ήταν του 1ου εναγομένου και το σημείωμα απευθυνόταν σε κάποιο Γιώργο. Το σημείωμα, όπως υποστηρίζει η επιχείρηση, αναφερόταν σε αδιαφανείς δοσοληψίες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
Ειδικότερα, προέκυπτε άμεσα από το εν λόγω σημείωμα ότι έγινε υπερτιμολόγηση αγοραζομένων ανταλλακτικών, ενώ επιπλέον χορηγήθηκε στους εμπλεκομένους προμήθεια 20% επί της αξίας των τιμολογίων, στα τιμολόγια του προμηθευτή.
Στην από 31 Ιουλίου 2004 αναφορά – έκθεση αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων και παρατυπίες.
Την 11η Οκτωβρίου 2004 η επιχείρηση υπέβαλε μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κατά του λογιστή, του διευθυντή και κατά παντός υπευθύνου.
Στην αγωγή γίνεται ακολούθως μνεία στην πορεία της δίκης που ακολούθησε και στο σκεπτικό της απόφασης, που εκδόθηκε.
Υποστηρίζεται με την αγωγή ότι η θετική ζημία που υπέστη η επιχείρηση ανέρχεται σε συνολικό ποσό ύψους 618.314,40 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη και η δικηγόρος κ. Ειρήνη Σαρρή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου