Ειδήσεις

Ο διεθνής τουρισμός υπερέβη προσδοκιών το 2013, με 1,087 δισ. αφίξεις

Η ζήτηση του διεθνούς τουρισμού ήταν μεγαλύτερη για προορισμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό (+6%), την Αφρική (+6%) και την Ευρώπη (+5%). Οι κορυφαίες σε ζήτηση περιοχές ήταν η Νοτιοανατολική Ασία (+10%), η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+7%), η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+6%) και η Βόρεια Αφρική (+6%).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5% το 2013, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 1,087 δισ. αφίξεων, σύμφωνα με το τελευταίο UNWTO World Tourism Barometer. Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, τα αποτελέσματα του διεθνή τουρισμού υπερβαίνουν τις προσδοκίες, με 52 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο το 2013. Για το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) προβλέπει άνοδο 4-4,5% -και πάλι, πάνω από τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Η ζήτηση του διεθνή τουρισμού ήταν μεγαλύτερη για προορισμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό (+6%), την Αφρική (+6%) και την Ευρώπη (+5%). Οι κορυφαίες σε ζήτηση περιοχές ήταν η Νοτιοανατολική Ασία (+10%), η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+7%), η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+6%) και η Βόρεια Αφρική (+6%).

“Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον διεθνή τουρισμό”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Ο τουριστικός τομέας έχει δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, παρά τις μακροχρόνιες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Πράγματι, ο τουρισμός ήταν από τους λίγους τομείς με θετικές ειδήσεις για πολλές οικονομίες”, πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 4 έως 4,5% το 2014, ποσοστό πάνω από τη μακροπρόθεσμη ετήσια πρόγνωση του +3,8% μεταξύ 2010 και 2020. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO, με βάση το υλικό και τα σχόλια από 300 εμπειρογνώμονες ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνει αυτή την προοπτική για το 2014.
“Τα θετικά αποτελέσματα του 2013, και η αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική βελτίωση το 2014, έθεσε τις βάσεις για μια άλλη θετική χρονιά για τον διεθνή τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο UNWTO καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τις εθνικές στρατηγικές που υποστηρίζουν τον τομέα και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο κ. Rifai.

Το 2014 οι προοπτικές ανά περιφέρεια είναι ισχυρότερες για την Ασία και τον Ειρηνικό (+5% έως +6%) και την Αφρική (+4% έως +6%), ακολουθούμενες από την Ευρώπη και την Αμερική (τόσο +3% έως +4%). Στη Μέση Ανατολή (0% έως +5%), οι προοπτικές είναι θετικές αλλά ασταθείς.

Η Ευρώπη υποδέχεται τις περισσότερες από τις νέες αφίξεις
Η Ευρώπη βίωσε την ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, χαιρετίζοντας επιπλέον 29 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2013, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 563 εκατ. Η ανάπτυξη (+5%) υπερέβη τον προβλεπόμενο για το 2013 και είναι διπλάσιος ο μέσος όρος της περιοχής για την περίοδο 2005-2012 (+2,5% ετησίως). Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της περιφέρειας και, δεδομένου ότι προηγήθηκαν τα έντονα έτη 2011 και το 2012. Οι περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (+7%) και της Νότιας Μεσογείου (+6%) παρουσίασαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σε σχετικούς όρους, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό (+6%), όπου ο αριθμός των διεθνών τουριστών αυξήθηκε κατά 14 εκατομμύρια φτάνοντας τα 248 εκατ. Η Νοτιοανατολική Ασία (+10%) είχε την καλύτερη επίδοση, ενώ η αύξηση ήταν συγκριτικά πιο συγκρατημένη στη Νότια Ασία (+5%), την Ωκεανία και τη Βορειοανατολική Ασία (+4% η κάθε μία).

Η Αμερική (+4%) σημείωσε αύξηση της τάξης των 6 εκατ. αφίξεων, φθάνοντας συνολικά τα 169 εκατομμύρια. Κορυφαίοι προορισμοί ήταν η Βόρεια και Κεντρική Αμερική με +4% η κάθε μία, ενώ η Νότια Αμερική (+2%) και η Καραϊβικής (+1%) παρουσίασαν ανεπαίσθητη επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2012.
Η Αφρική (+6%), προσέλκυσε 3 εκατ. επιπλέον αφίξεις, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ των 56 εκατομμυρίων, αντανακλώντας τη συνεχή ανάκαμψη της Βόρειας Αφρικής (+6%) και τη σταθερή ανάπτυξη της Υποσαχάριας περιοχής (+5%). Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή (+0% σε 52 εκατ. ευρώ) ήταν μάλλον αντιφατικά και ασταθή.

Η Ρωσία και η Κίνα οδηγούν την ανάπτυξη το 2013
Μεταξύ των δέκα σημαντικότερων αγορών στον κόσμο, ξεχωρίζουν η Ρωσία και η Κίνα. Η Κίνα, η οποία έγινε η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012 με δαπάνες 102 δισ. δολ., είδε αύξηση των δαπανών κατά 28% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013. Η Ρωσική Ομοσπονδία, η 5η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, ανέφερε αύξηση έως 26% μέχρι το Σεπτέμβριο.
Η απόδοση των βασικών αγορών των προηγμένων οικονομιών ήταν συγκριτικά πιο μετριοπαθής. Η Γαλλία (+6%) επιστρέφει σε θετική πορεία μετά από ένα αδύναμο 2012, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία σημείωσαν αύξηση 3%. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία ανέφεραν μείωση στις δαπάνες ως εξερχόμενοι τουρίστες.

Άλλες αναδυόμενες αγορές με σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των εξερχόμενων δαπανών ήταν η Τουρκία (+24%), το Κατάρ (+18%), οι Φιλιππίνες (+18%), το Κουβέιτ (+15%), η Ινδονησία (+15%), η Ουκρανία (+15%) και η Βραζιλία (+14%).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου