Τοπικές Ειδήσεις

“Απαράδεκτη η τροπολογία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων”

 Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου συντάσσεται με την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και το Τεχνικό Επιμελητήριο και διαμαρτύρεται για την υποτίμηση των πτυχίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση την πρόσφατη προκλητική και απαράδεκτη απόφαση ισοτιμίας και εξίσωσης με τα πτυχία των Κολεγίων και μάλιστα με διαδικασίες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και εν μέσω πανδημίας.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας να περάσει απρόσμενα την τροπολογία, ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων. Με αυτό το τρόπο υποβαθμίζεται με προκλητικό τρόπο, τόσο το επιστημονικό κύρος, όσο και το ίδιο το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα και κατ’ επέκταση όλων των Μηχανικών. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου, που προσπαθεί με την επίκληση ανεδαφικών δεδομένων και ΄΄χρησιμοποιώντας΄΄ ακόμα και το Κοινοτικό Δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δικαιολογήσει μια προκλητική πράξη.

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει, χωρίς πρότερη διαβούλευση και παρά τις συνεχείς πιέσεις για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, να δώσει την αρμοδιότητα σε ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) να αποφαίνεται για το αν το πτυχίο του οποιουδήποτε κολλεγίου, αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, μπορεί να αναγνωριστεί ως ισοδύναμο με τα πτυχία και τα διπλώματα τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων, όσο και εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Η απαξίωση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και η υποβάθμιση αξιών και εννοιών είναι ορατή και προσβλητική. Η αριστεία, το δημόσιο συμφέρον, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχουν ακυρωθεί ανεπιστρεπτί. Οι επιστημονικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως είναι το επάγγελμα του μηχανικού, του οικονομολόγου, του γεωτεχνικού κ.α. Και είναι απορίας άξιο γιατί η Υπουργός Παιδείας επιλέγει αυτή την ισοπεδωτική λογική απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.  Ακόμα χειρότερα, επιλέγει να επικαλεστεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων.

Το Υπουργείο Παιδείας περιέργως ξεχνά πως η Ευρώπη έχει και Σύνταγμα και ιδρυτικές συνθήκες. Χωρίς κανένα διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, με συνεχή ατοπήματα, ειδικά στα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και με θλιβερή προϊστορία στον τομέα αυτό. Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή τροπολογία.

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης

Γ. Γραμματέας  Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς

Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου