Ειδήσεις

Ως φαίνεται, κάτι δεν πάει καλά στο Κτηματολόγιο Ρόδου

Και νέα διάσταση προσέλαβε η έρευνα, που διενεργείται αρμοδίως από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, για την οποία ενημερώθηκε εξάλλου εκτενώς και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, γύρω από τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου.

Χθες έγινε συγκεκριμένα γνωστό ότι κατόπιν αναφορών του Κτηματολογικού Δικαστή, διενεργήθηκε διοικητική έρευνα σε βάρος επιτελούς, με αυξημένες ευθύνες στην υπηρεσία, για μια σειρά από θέματα.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψαν σύμφωνα με τις πληροφορίες αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων και ήδη η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, προχώρησε στην άσκηση διώξεων σε βάρος του ελεγχόμενου για ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απιστία και πολύ πιθανότατα και για άλλες πράξεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια τουλάχιστον υπόθεση οι διώξεις σε βάρος του ασκήθηκαν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση αξιολογήθηκε το υλικό που συγκεντρώθηκε μετά από 4 αναφορές σε βάρος του επιτελούς του Κτηματολογίου κι ότι την κυρία Ανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει ο Ειδικός Ανακριτής για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο.
Στο διοικητικό σκέλος της ίδιας υπόθεσης και συγκεκριμένα στα πλαίσια του πειθαρχικού ελέγχου του ίδιου επιτελούς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο προς έλεγχο, με το ερώτημα της οριστικής παύσεως από τα καθήκοντα του!
Το εύρος και το περιεχόμενο των όσων αποκαλύφθηκαν από την έρευνα δεν έχει γίνει γνωστό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, μεταξύ άλλων ερευνώνται:
– Η εγκυρότητα αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατά το έτος 2012 ενεγράφη στα κτηματολογικά βιβλία, συμβόλαιο 9ετούς μίσθωσης αγροτικού ακινήτου στις Καλυθιές σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ειδών αργυροχρυσοχοΐας.
Για τη συγκεκριμένη μεταγραφή υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο αιτήσεις με επισυναπτόμενο συμβόλαιο μίσθωσης ή παράτασης αυτής, που συνετάγη με επιμέλεια συμβολαιογράφου της Αθήνας.
Η μια αίτηση φέρεται να έχει υποβληθεί από νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και η δεύτερη από τον μισθωτή, άλλο πρόσωπο, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της εκμισθώτριας.
Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, προκάλεσε ερωτηματικά στον Κτηματολογικό δικαστή, που ζήτησε να διενεργηθεί σχετική έρευνα, για τον τρόπο με τον οποίο μεταγράφηκε η συγκεκριμένη πράξη.
-Το γεγονός ότι ο ελεγχόμενος δεν ανταποκρινόταν σε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την παροχή στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.
Ο ίδιος διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ προς το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν φέρεται να έχουν πρωτοκολληθεί παρότι είναι έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες.
-Στο γραφείο του ελεγχόμενου βρέθηκαν πράξεις που αφορούσαν μεταγραφή ακινήτων του δημοσίου στη βάση του νόμου 719/1977, που είχαν εκδοθεί δυνάμει ανυπόστατων αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για την εκποίηση τους.
Ο υπάλληλος διατείνεται ότι φύλασσε στο γραφείο του προκειμένου να μην εξαφανιστούν πράγμα που διαπιστώθηκε από την ποινική έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν.
-Το ό,τι βρέθηκαν πράξεις που έχουν μεταγραφεί στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, χωρίς να υφίσταται σχετική και μάλιστα δεσμευτική απόφαση έγκρισης τους από Κτηματολογικό Δικαστή.
-Εξετάζεται γιατί μια σειρά από έγγραφα και από αιτήσεις ευρίσκοντο στο γραφείο του Διευθυντή και δεν είχαν διεκπεραιωθεί.
-Ελέγχεται ακόμη η απασχόληση μηχανικού, χωρίς σύμβαση στο Κτηματολόγιο Ρόδου. Ο μηχανικός φέρεται να είχε χρηματικές συναλλαγές χωρίς να εκδίδει αποδείξεις, ενώ υποστηρίζεται ότι για αντίγραφα κτηματολογικών διαγραμμάτων προβλέπεται η καταβολή τελών και συγκεκριμένα με την υποβολή αιτήσεως προς το Κτηματολόγιο Ρόδου μεγαρόσημο των 3 ευρώ και με την παραλαβή μεγαρόσημο 2 ευρώ, ενώ εκδίδεται και σχετική απόδειξη.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι από την πρακτική που ακολουθήθηκε επί 8ετία στο Κτηματολόγιο υφίσταται απώλεια δημοσίων εσόδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    04.01.2017 20:14

    Εχω κανει γονικη παροχη εδώ και 2 χρονια και ακομη περιμενω να καταχωρηθεί. Μετα περιμενουμε να παει καλα αυτος ο τοπος. Μου λενε ότι συνηθως περνει τρια και τέσσερα χρονια. Μπορει να εχω πεθανει και ακομη δεν θα εχει γινει η καταχωρησις. Ρεμαλια…

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΥΡΙΣΗΣ    22.12.2016 17:35

    Τελικά σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να ακουμπάς τίποτα στο δημόσιο.
    Οποιαδήποτε πρωτοβουλία πάρεις για κάτι καλό κάποιος ευθυνόφοβος θα βρει τρόπο να την βγάλει παράνομη και αντί για μπράβο θα βρεις τον μπελά σου.
    Πάνω που πήρε μπροστά και άρχισε να λειτουργεί το κτηματολόγιο προς όφελος των πολιτών αλλά και των δικηγόρων & των μηχανικών βρέθηκε, (ήταν θέμα χρόνου άλλωστε), αυτός που θα τραβήξει το χειρόφρενο ξανά.
    Και βεβαίως το ηθικό δίδαγμα είναι αυτό που ξέρουν ποια όλοι, “Τίποτα δεν πρέπει να ακουμπάς στο δημόσιο στην Ελλάδα, άστο να σαπίζει και απλώς κάνε πως δουλεύεις”

    καλά Χριστούγεννα!!

Σχολιασμός άρθρου