Η Τουρκία την ίδια στιγμή που προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καλεί μέσω του Χουλουσί Ακάρ τις “γειτονικές χώρες σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών”.

“Καλούμε τους γείτονές μας, άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς να κάνουν διάλογο. Ας συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα ζητήματα “, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική άσκηση στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε “ότι το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων – Καστελόριζο ή Meis που απέχει μόλις 1,2 μίλια από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα – δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40.000- τετραγωνικά χιλιόμετρα” και πρόσθεσε πως όταν η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτό, όλοι το βλέπουν ως “πρόκληση”.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας είπε ότι παρόλο που η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης, δεν θα αφήσει τα δικαιώματά της να ακυρωθούν.

“Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό”, όπως υπογραμμίσε. “Εξάλλου, είναι μάταιη προσπάθεια για τρίτα μέρη που δεν συμμορφώνονται με τη λογική και το νόμο,να προσπαθήσουν να θέσουν ορισμένους κανόνες ξεπερνώντας τα όριά τους, ή αναμένουν από εμάς να αποδεχτούμε αυτούς τους κανόνες”. Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη στην περιοχή επιλύοντας τα ζητήματα μέσω διαλόγου.

“Η Αρμενία να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν”

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Άκαρ είπε: “Όταν οι αδελφοί μας από το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να παίρνουν πίσω τα εδάφη τους μετά την αρμενική επίθεση, αυτοί που είχαν σιωπήσει για 30 χρόνια άρχισαν να μιλούν για ειρήνη, κατάπαυση του πυρός, διάλογο και διαπραγματεύσεις”.

Σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση “δεν είναι ειλικρινής” και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια απλή λύση στη διαφορά: “Η Αρμενία εγκαταλείπει τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, διώχνει τους μισθοφόρους που έφερε στην περιοχή και στέλνει τους τρομοκράτες μακριά … τόσο απλό”.

Τέλος, επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στον “νόμιμο σκοπό” του αδελφικού Αζερμπαϊτζάν, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πηγή: hetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ