Ειδήσεις

Η ανάπτυξη της «ψηφιακής Yγείας» στη νησιωτική Ελλάδα

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη της “ψηφιακής Υγείας”, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με την ολοκλήρωση του 3ου eHealth Forum του οποίου συνδιοργανωτής ήταν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Στον χαιρετισμό του, ο κ Πατούλης τόνισε ότι ο πολίτης-ασθενής μπαίνει στο επίκεντρο μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη της εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο της υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές».

Στο πλαίσιο του Forum, συμμετείχε με περίπτερο, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, στο οποίο υπήρχε παρουσίαση των ΚΕΠ Υγείας. Επίσης ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δήμων, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στο ζήτημα αυτό, με νησί αναφοράς την Σάμο.

Ενδεικτικά ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος μίλησε για την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στο ζήτημα της υγείας των πολιτών. Τόνισε τη σημασία που έχει για κάθε δημότη, το να υπάρχει ο ατομικός ιατρικός φάκελος μέσα στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, ώστε να έχει τον δικό του ενημερωμένο φάκελο. Επίσης, μέσω του λογισμικού, θα ειδοποιούνται αυτόματα οι δημότες για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν στο πλαίσιο του επαναληπτικού ελέγχου τους.

Αναφορικά με τους τρόπους μέσω των οποίων οι δήμοι μπορούν να προωθήσουν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας, επισημάνθηκε ότι «οι περισσότερες λύσεις και στρατηγικές εστιάζουν σε υποδομές επικοινωνιών και δικτύων, στην ενθάρρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας και σε θέματα ασφάλειας, αγνοώντας έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, δηλαδή το ρόλο του ασθενούς».

Τέλος σημειώθηκε ότι η διεθνής τάση στο χώρο της υγείας οδηγεί στην υιοθέτηση ασθενοκεντρικών μοντέλων στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο ασθενής αναλαμβάνει πλέον ενεργό ρόλο στην προστασία, παρακολούθηση και διασφάλιση της υγείας του – κάτι που στους νησιωτικούς δήμους δεν είναι μόνο επιθυμητό είναι και αναγκαίο.

real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου