Αθλητικά

Κάντο όπως στην Αγγλία…

Τις δικές του προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων υποδομών, προκειμένου να κινηθεί ο συγκεκριμένος τομέας προς την σωστή κατεύθυνση, κατέθεσε μέσω επιστολής του στην ΕΠΣΔ, η οποία κοινοποιήθηκε και στα ΜΜΕ, ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Διαγόρα, Στάθης Φαρμακίδης.

 

Ο κ. Φαρμακίδης στην επιστολή του αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διεξάγονται τα πρωταθλήματα Παίδων, Προπαίδων και Τζούνιορ, προκειμένου να μπουν οι σωστές βάσεις σε αυτές τις ηλικίες, τις κυρώσεις που θα πρέπει να διέπουν τον πειθαρχικό κώδικα στις «μικρές» κατηγορίες, αλλά και τους ορισμούς διαιτητών και την παρουσία προπονητών στους πάγκους.

 

Αναλυτικά ο Στάθης Φαρμακίδης αναφέρει στην επιστολή του:

 

«Λαμβάνοντας υπόψη την προαναγγελία της τεχνικής συνάντησης που θα διοργανώνεται για τις αναπτυξιακές ηλικίες της Ένωσής μας και μετά από παρακολούθηση αρκετών παιχνιδιών στις αναπτυξιακές ηλικίες θεωρώ πως έφτασε η ώρα να βοηθήσουμε όλοι με πρωτοβουλίες (ΕΠΣΔ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ) τους μικρούς ποδοσφαιριστές προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Καταθέτω λοιπόν προς επεξεργασία προτάσεις που ευελπιστώ να γίνουν αποδεκτές και να ανατρέψουν ΑΜΕΣΑ την αντίληψη για τον τρόπο εκμάθησης του ποδοσφαίρου:

Στις κατηγορίες Παίδων (προαιρετικά)- Προπαίδων – Τζούνιορ, όπου τα παιδιά καλούνται να βάλουν σωστές βάσεις για να ανταποκρίνονται στο απαιτητικό ποδόσφαιρο του μέλλοντος, θα πρέπει να συντονιστούμε στην κατεύθυνση όπου το ξεκίνημα του παιχνιδιού θα γίνεται ορθόδοξα. Προτείνω λοιπόν να πράξουμε αυτό που πρώτοι οι Άγγλοι ξεκίνησαν ενώ φέτος ακολουθεί και καινοτομεί η ΕΠΣ Ηπείρου. Δηλαδή:

 

Οι Άγγλοι αναρωτήθηκαν και ερεύνησαν. Κατέληξαν σε συμπέρασμα που αφορούσε την ίδια την παιδεία, τον τρόπο αντίληψης και επίδρασης στο άθλημα. Και προχώρησαν στην πράξη.

Οι Κ11 και κάτω μαθαίνουν σε ένα ελαφρώς αλλαγμένο κανονισμό. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ξεκίνημα του παιχνιδιού.

Ο τερματοφύλακας είναι υποχρεωμένος να παίξει τη μπάλα χαμηλά στον μπακ του κι όχι μακρινό βολέ.

Για να αποτρέψει ο κανονισμός τον «έξυπνο» αντίπαλο προπονητή που θα στήσει 3 επιθετικούς για να πιέσει την πρώτη μπάλα, υποχρεώνει την ομάδα που αμύνεται να περιμένει στο κέντρο (engagement line) μέχρι να υποδεχτεί τη μπάλα ο μπακ, αλλιώς είναι έμμεσο φάουλ.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον μπακ να ξεκινήσει την ανάπτυξη πιο ορθολογικά (αντί να ψάξει τη μακρινή μπαλιά) κάτι που συνεισφέρει στην βελτίωση της αυτοπεποίθησής του.

Στόχος ομάδων και προπονητών δεν πρέπει να είναι η νίκη αλλά η σωστή καθοδήγηση των ποδοσφαιριστών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εκπαιδευτούν και οι γονείς.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ (ΠΑΙΔΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Απαγόρευση του τερματοφύλακα σε βολέ και του αμυνόμενου σε ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Απαιτείται η χρήση μεταβίβασης σε πλαϊνό παίχτη αριστερά ή δεξιά χωρίς την πίεση αντιπάλου. Η αντίπαλη ομάδα υποχρεούται να οπισθοχωρήσει στο κέντρο του γηπέδου, μέχρι ο αντίπαλος να έρθει σε επαφή με τη μπάλα.

Αν πραγματοποιηθεί βολέ του τερματοφύλακα ή ελεύθερο χτύπημα του αμυνόμενου κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ), τότε θα δίνεται από τον διαιτητή του παιχνιδιού, έμμεσο φάουλ ένα (1) μέτρο εκτός μεγάλης περιοχής στην ευθεία του πέναλτι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ JUNIOR

Δεν υπάρχει βαθμολογική συγκομιδή.

Δεν θα υπάρχει διαιτητής παιχνιδιού.

Απαγόρευση του τερματοφύλακα σε βολέ και του αμυνόμενου σε ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Απαιτείται η χρήση μεταβίβασης σε πλαϊνό παίχτη αριστερά ή δεξιά χωρίς την πίεση του αντιπάλου. Η αντίπαλη ομάδα υποχρεούται να οπισθοχωρήσει στο κέντρο του γηπέδου, μέχρι ο αντίπαλος να έρθει σε επαφή με τη μπάλα.

Αν πραγματοποιηθεί βολέ του τερματοφύλακα ή ελεύθερο χτύπημα του αμυνόμενου κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ), τότε θα έχουμε επανάληψη της προηγούμενης λανθασμένης ενέργειας με την προτροπή των προπονητών.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Κάθε σωματείο έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ποδοσφαιριστών από μικρότερης κατηγορίας σε ανώτερης κατηγορίας πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ο ίδιος ποδοσφαιριστής να μην αγωνιστεί το ίδιο αγωνιστικό τριήμερο σε δύο κατηγορίες. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις υγείας των αντίστοιχων κατηγοριών που χρησιμοποιούνται.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Για το νοσηρό φαινόμενο της χρησιμοποίησης ποδοσφαιριστών που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ή δεν έχουν περάσει ιατρικό έλεγχο προτείνεται:

Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία πρέπει να προσκομίζουν στον Διαιτητή, πριν την έναρξη του αγώνα, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή.

Οι αλλοδαποί θα παίζουν με πιστοποιητικό μεταφρασμένο με φωτογραφία και επικυρωμένο από την Ε.Π.Σ.Δ

Πίνακα Υγείας ποδοσφαιριστών, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 18 του Κ.Α.Π.

Ο έλεγχος των παραπάνω δικαιολογητικών, θα γίνεται πριν την έναρξη του αγώνα, από τον Διαιτητή, ο οποίος θα απαγορεύει τη συμμετοχή στον αγώνα, κάθε ποδοσφαιριστή που δεν έχει τα δικαιολογητικά αυτά.

Οι Διαιτητές υποχρεούνται, επίσης, να αναγράφουν στις παρατηρήσεις τους στα Φ.Α τους λόγους απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών στον αγώνα.

Σε περίπτωση που υποβληθεί ένσταση από αντίπαλο Σωματείο, για την έλλειψη των παραπάνω δικαιολογητικών, ενώ ο Διαιτητής, τέλεσε τον αγώνα και αφού αποδειχθεί το αληθές των καταγγελλομένων, τότε ο Διαιτητής παραπέμπεται στο Τ.Ο.Δ. για τιμωρία και στο υπαίτιο Σωματείο επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Κ.Α.Π. κυρώσεις.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλημάτων κατηγορίας παίδων θα αγωνίζονται με δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή.

Οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλημάτων κατηγορίας προπαίδων θα αγωνίζονται με δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή ή με πιστοποιητικό με φωτογραφία και επικύρωση από την Ένωση.

Οι ποδοσφαιριστές των πρωταθλημάτων κατηγορίας Junior θα αγωνίζονται με πιστοποιητικό με φωτογραφία και επικύρωση από την Ένωση.

 

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Στην 1η σελίδα του κάθε Φ.Α και στη θέση της υπογραφής από τους Αρχηγούς των αγωνιζομένων ομάδων, για την ακρίβεια των στοιχείων των αναγεγραμμένων ποδοσφαιριστών, θα υπογράφει υποχρεωτικά, αφού πρώτα δείξει την Αστυνομική του Ταυτότητα ή ότι άλλο επίσημο έγγραφο έχει (διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λ.π.) και ο εκπρόσωπος-υπεύθυνος της ομάδας που είναι συνυπεύθυνος σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης και αποδεδειγμένα επιβεβαίωσης της ταυτότητας του αγωνιζομένου ποδοσφαιριστή (πλαστοπροσωπία κ.λ.π.) και θα επισύρει σε βάρος του, αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Άρθρο 23 του Κ.Α.Π. ο ίδιος δε εκπρόσωπος θα είναι υπεύθυνος και για την τήρηση της τάξης και ομαλής διεξαγωγής του αγώνα.

Σε  περίπτωση που ο παράγων-εκπρόσωπος της κάθε ομάδας αρνηθεί να συνυπογράψει στο Φ.Α, τότε ο αγώνας ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΤΑΙ και κατακυρώνεται υπέρ της άλλης ομάδας, ή αν δεν υπογράψουν οι εκπρόσωποι και των δύο ομάδων τότε μηδενίζονται και οι δύο.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Με αποκλεισμό από κάθε επιχορήγηση, καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής ή αποκλεισμό από αγωνιστικής δραστηριότητας κάποιου ποδοσφαιριστή:

α) Αν δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε αγώνα αδικαιολόγητα, ή παραιτηθεί ή κριθεί υπαίτια ματαίωσης ή διακοπής αγώνα, για οποιονδήποτε λόγο, εκτός ανωτέρας βίας (καιρικές συνθήκες, μη προσέλευση γιατρού αγώνα κ.λ.π.).

β) Αν χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή τιμωρημένο.

γ) Αν χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή κατά πλαστοπροσωπία.

δ) Αν χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή με παραποιημένα δικαιολογητικά.

ε) Αν χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή στο ίδιο αγωνιστικό τριήμερο σε δύο κατηγορίες.

Όλες οι παραπάνω παραβάσεις μπορούν να αποδειχθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό από την διοργανώτρια (Ε.Π.Σ.Δ.) κάποια από αυτές τις παραβάσεις, αυτή έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, να κινήσει διαδικασία απόδειξης και επιβολής των προαναφερομένων ποινών και αν ακόμη δεν υποβληθεί ένσταση από το κάθε ενδιαφερόμενο Σωματείο.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ

Ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται από τον αγώνα με κόκκινη κάρτα και με βάση το Άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα, τιμωρείται με ποινή πέραν των ΔΥΟ (2) αγωνιστικών ημερών, τιμωρείται και με αποκλεισμό έως και το υπόλοιπο των αγώνων του πρωταθλήματος του γύρου που διανύει.

Αν, δε, αποβληθεί για βιαιοπραγία ή εξύβριση Διαιτητή ή Βοηθών (εποπτών), τιμωρείται από αγώνες πρωταθλημάτων κάθε μορφής, μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Προπονητής ο οποίος θα καταγράφεται στο Φ.Α για απρεπή συμπεριφορά και επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες, θα τιμωρείται πέραν της επίπληξης, από μη δικαίωμα εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους έως και έξι μήνες ενώ θα καλείτε στο πειθαρχικό τμήμα του συνδέσμου προπονητών Δωδεκανήσου μετά από υπόδειξη της Ε.Π.Σ.Δ.

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ

Οι αγώνες του πρωταθλήματος υποδομών κατηγορίας παίδων θα διεξαχθούν με τρεις (3) Διαιτητές.

Οι αγώνες πρωταθλήματος υποδομών κατηγορίας προπαίδων θα διεξάγεται με έναν (1) διαιτητή.

Στους αγώνες πρωταθλήματος Junior δεν θα υπάρχει διαιτητής.

 

Ε.Π.Σ.Δ. ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Την περίοδο 2015-2016 στην προκήρυξή της Ε.Π.Σ.Δ. να συμπεριληφθεί  η υποχρέωση των σωματείων της Α΄ και Β΄ κατηγορίας να προσλάβουν τουλάχιστον ΕΝΑΝ (1) διπλωματούχο προπονητή σχολών της Ε.Π.Ο εφόσον συμμετέχουν σε πρωταθλήματα Νέων-Παίδων-Προπαίδων-Τζούνιορ».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου