ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος We Are Greece:…«Η χώρα χρειάζεται έναν νέο εθνικό φορέα για τα ύδατα»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ Α
✦ Σύνοψη ⌄
  • Δημιουρ­γία μόνιμου εθνικού φορέα για τα ύδατα προ­τά­θηκε από τον Αντώνη Γιαν­νι­κουρή, με στόχο τη δια­μόρ­φωση στρα­τη­γι­κής για την υδατική ασφά­λεια.
  • Ο φορέας θα συνδέει Κυβέρ­νηση, Περι­φέ­ρειες, Δήμους και ερευ­νη­τικά ιδρύ­ματα, χωρίς να υπο­κα­θι­στά τις υπάρ­χου­σες αρμο­διό­τη­τες.
  • Κεντρι­κός στόχος είναι η επι­στη­μο­νική συνέ­χεια στον σχε­δια­σμό για το νερό, η παρα­κο­λού­θηση κιν­δύ­νων και η αξιο­ποί­ηση διεθνών καλών πρα­κτι­κών.
  • Η πρω­το­βου­λία "Υδά­τι­νες Συμ­μα­χίες" στο­χεύει να απο­κτή­σει μόνιμο θεσμικό χαρα­κτήρα και να επη­ρε­ά­σει τις πολι­τι­κές απο­φά­σεις με συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και συνερ­γα­σίες.

Την πρόταση για τη δημιουρ­γία ενός μόνιμου εθνικού φορέα για τα ύδατα, που θα λει­τουρ­γεί ως επι­στη­μο­νι­κός βρα­χί­ο­νας της Πολι­τείας και θα συμ­βάλ­λει στη δια­μόρ­φωση μιας μακρο­πρό­θε­σμης εθνικής στρα­τη­γι­κής για την υδατική ασφά­λεια, κατέ­θεσε ο Πρό­ε­δρος του Ινστι­τού­του We Are Greece & Γενικός Γραμ­μα­τέας του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδας, Αντώνης Γιαν­νι­κου­ρής, κατά τον χαι­ρε­τι­σμό του στις «Υδά­τι­νες Συμ­μα­χίες».

Οι «Υδά­τι­νες Συμ­μα­χίες», μια συν­διορ­γά­νωση ΤΕΕ – ΤΜΕΔΕ – ΕΥΔΑΠ – We Are Greece, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν για δεύτερη φορά στο κτήριο του ΤΜΕΔΕ παρου­σία του Υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος & Ενέρ­γειας Σταύρου Παπα­σταύ­ρου, ένωσαν ξανά τους εκπρο­σώ­πους της Πολι­τείας, τους φορείς δια­χεί­ρι­σης των υδάτων, την επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα, την Αυτο­διοί­κηση και προ­σκε­κλη­μέ­νους από το εξω­τε­ρικό με εμπει­ρία στη δια­χεί­ριση κρίσεων.

Ο Αντώνης Γιαν­νι­κου­ρής επι­σή­μανε ότι, η χώρα καλεί­ται πλέον να αντι­με­τω­πί­σει το νερό όχι μόνο ως φυσικό πόρο ή ως μια συζή­τηση για τις υπο­δο­μές, αλλά ως ένα ζήτημα εθνικής ασφά­λειας, κοι­νω­νι­κής συνοχής, οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης και ανθε­κτι­κό­τη­τας. Ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά ότι: «Χωρίς ασφαλή και ανθε­κτικά συστή­ματα νερού, δεν υπάρχει ανθε­κτική κοι­νω­νία. Η λει­ψυ­δρία, οι πλημ­μύ­ρες, οι πυρ­κα­γιές, οι σεισμοί, οι ενερ­γεια­κές πιέσεις και οι νέες κυβερ­νο­α­πει­λές δια­μορ­φώ­νουν μια νέα πραγ­μα­τι­κό­τητα. Η ανθε­κτι­κό­τητα δεν χτί­ζε­ται την ώρα της κρίσης. Χτί­ζε­ται πολύ πριν από αυτήν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρό­ε­δρος του We Are Greece κατέ­θεσε σχέδιο πρό­τα­σης για τη δημιουρ­γία νέου εθνικού φορέα για τα ύδατα, ο οποίος θα συγκε­ντρώ­νει τη γνώση, τα δεδο­μένα και την τεχνο­λο­γία και θα τα μετα­τρέ­πει σε τεκ­μη­ριω­μέ­νες προ­τά­σεις.

Ο νέος φορέας θα μπο­ρούσε να απο­τε­λέ­σει τον συν­δε­τικό κρίκο μεταξύ Κυβέρ­νη­σης, Περι­φε­ρειών, Δήμων & ΔΕΥΑ, πανε­πι­στη­μίων και ερευ­νη­τι­κών ιδρυ­μά­των, παρα­γω­γι­κών φορέων & Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, χωρίς όμως να υπο­κα­θι­στά τις υφι­στά­με­νες αρμο­διό­τη­τες.

Κεντρι­κός στόχος θα είναι η δια­σφά­λιση της επι­στη­μο­νι­κής συνέ­χειας στον εθνικό σχε­δια­σμό για το νερό, η συστη­μα­τική παρα­κο­λού­θηση των κιν­δύ­νων, η αξιο­ποί­ηση των δεδο­μέ­νων, η μετα­φορά διεθνών καλών πρα­κτι­κών στην ελλη­νική πραγ­μα­τι­κό­τητα και η υπο­στή­ριξη της Πολι­τείας στον μακρο­πρό­θε­σμο σχε­δια­σμό.

Αντώνης Γιαν­νι­κου­ρής:…«Τα ζητή­ματα του νερού δεν έχουν τετρα­ετή ορί­ζο­ντα. Οι υπο­δο­μές που σχε­διά­ζουμε σήμερα θα λει­τουρ­γούν για δεκα­ε­τίες και οι απο­φά­σεις που παίρ­νουμε –ή δεν παίρ­νουμε– θα επη­ρε­ά­σουν την υδατική ασφά­λεια της επό­με­νης γενιάς. Το νερό χρειά­ζε­ται εθνική στρα­τη­γική με βάθος χρόνου, επι­στη­μο­νική συνέ­χεια και μετρή­σι­μους στόχους».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις «Υδά­τι­νες Συμ­μα­χίες», σημεί­ωσε ότι στόχος είναι η πρω­το­βου­λία αυτή, να απο­κτή­σει μόνιμο θεσμικό χαρα­κτήρα και κάθε διορ­γά­νωση να αφήνει το δικό της συγκε­κρι­μένο απο­τύ­πωμα: μια πρόταση, μια νέα συνερ­γα­σία, μια καλύ­τερη πρα­κτική που τελικά θα επη­ρε­ά­ζει τις πολι­τι­κές απο­φά­σεις.

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ και το μήνυμα που συνο­ψί­ζει τη φιλο­σο­φία της φετινής διορ­γά­νω­σης: «Να μη σχε­διά­ζουμε για την τελευ­ταία κρίση που περά­σαμε, αλλά να προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για την επόμενη κρίση που δεν έχει ακόμη έρθει. Γιατί στο νερό, όπως και σε κάθε κρίσιμη υποδομή, η καλύ­τερη στιγμή για να προ­ε­τοι­μα­στείς για μια κρίση είναι πριν αυτή συμβεί. Και αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.