Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν τα σχολεία στη Ρόδο

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η δημοτική αρχή Ρόδου αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της απέναντι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, τα σχολεία άνοιξαν με τους καλύτερους οιωνούς:
«Είχαμε προετοιμαστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με τους προϊσταμένους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας καθώς και με τους διευθυντές των σχολείων, βρισκόμαστε επί καθημερινής βάσεως σε επικοινωνία και αγαστή συνεργασία. Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και από την δική μας πλευρά, παρακολουθούμε ό,τι γίνεται. Στον τομέα της καθαριότητας, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και συνεπώς, προχωρά το θέμα των καθημερινών απολυμάνσεων. Η γενική οδηγία είναι ότι δεν θα υπάρχουν απολυμάνσεις σε γενικό επίπεδο με συνεργεία τα οποία θα μπαίνουν εφόσον κλείσει ένα σχολείο κ.λπ. Αυτό θα γίνεται εφεξής με βάση τα νέα πρωτόκολλα για σχολεία όπου παρουσιάζονται κρούσματα 50% σε μια τάξη. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, με ένα ή δύο κρούσματα δεν προχωράμε σε κλείσιμο σχολείων. Η οδηγία είναι να προχωράμε σε καθημερινή βάση, μετά την λήξη των μαθημάτων σε απολυμάνσεις και καθαρισμούς. Οι καθαρίστριες και καθαριστές ακολουθούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα και προς το παρόν η εικόνα των πρώτων ημερών είναι πάρα πολύ καλή –και έτσι θα συνεχίσουμε. Οι ενδείξεις είναι ότι δεν θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στα σχολεία με απώτερο στόχο να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο σχολικών μονάδων. Συμφωνώ απόλυτα με τα νέα πρωτόκολλα διότι έχει σημασία να μένουν ανοιχτά τα σχολεία και να μην κλείνουν με ένα μόνο κρούσμα. Είναι απαραίτητο τα παιδιά, να έχουν διά ζώσης εκπαίδευση».
Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε και στη μείωση των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς που συζητήθηκε χτες στην οικονομική επιτροπή: «Εμείς έχουμε εκφράσει την πρόθεση της δημοτικής αρχής, να μειωθούν τα τροφεία (και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια γι αυτό) κατά 40 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες. Έτσι, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Ρόδου, αφενός θα διαθέτουν υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης και αφετέρου θα είναι οικονομικοί. Όσον αφορά στις μεμονωμένες περιπτώσεις ανέργων, θα εξεταστούν ώστε να λαμβάνονται ειδικά μέτρα και να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση οι γονείς. Επίσης να σας ενημερώσω πως όλες οι αιτήσεις που έχουν γίνει στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέχρι τώρα, έχουν ικανοποιηθεί πλήρως. Επιπλέον, οποιαδήποτε ζητήματα σημειώθηκαν με μαθητές που ήθελαν να μετακινηθούν από σχολείο σε σχολείο τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ικανοποιήθηκαν».
Ο κ. Καρίκης είπε ακόμη πως ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια, ενώ προχωρά στην μεγάλη εργολαβία μέσω ΣΔΙΤ (ύψους περίπου 30εκ. ευρώ): «Σκοπός μας είναι εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος που θα αναγείρει 11 νέα σχολικά συγκροτήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ρόδο καθώς μετά από πολλές δεκαετίες, θα αποκτήσει στα επόμενα δύο χρόνια, ολοκαίνουργια σχολικά κτήρια. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τέτοια έργα».
Στις επόμενες 15-20 μέρες αναμένεται να εγκατασταθούν ο οικονομικός και ο τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Για το έργο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ήδη μεγάλες εταιρείες.
Σημειώνεται τέλος, πως προσωρινός μειοδότης που θα αναλάβει χρέη τεχνικού συμβούλου για το έργο των σχολικών μονάδων τα οποία θα γίνουν με ΣΔΙΤ στο νησί, αναδείχθηκε ο οικονομικός φορέας «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έκπτωση 1,32% επί των τιμών της προεκτιμώμενης αμοιβής και ποσό προσφοράς 95.500,00€ χωρίς Φ.Π.Α.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΜΕ ΤΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ο κ. Καρίκης, ανακοίνωσε ακόμη πως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι προετοιμασίες για να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των δημοτών με τη δημοτική αρχή και κυρίως στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης:
«Με ηλεκτρονικό τρόπο θα έχει εφεξής ο κάθε δημότης τη δυνατότητα να αναφέρει το πρόβλημά του και τα ζητήματα που τον απασχολούν, ώστε να προωθούνται λύσεις. Τα πολύ σημαντικά αιτήματα και θέματα θα προωθούνται στους αντιδημάρχους, σ’ εμένα και βέβαια στον ίδιο τον δήμαρχο.
Αυτό λαμβάνει μια επικοινωνιακή διάσταση και θέτει σε άλλη βάση τη σχέση του δημότη με την δημοτική αρχή και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Για μένα, ο ισχυρισμός ότι τάχα είμαστε μια ‘κλειστή δημοτική αρχή’ είναι το λιγότερο ψευδές. Αυτή τη στιγμή, ο δήμαρχος Ρόδου ασχολείται με πολύ σημαντικά θέματα…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου