Τοπικές Ειδήσεις

Επίσκεψη Μενδώνη στη Σύμη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τη Σύμη στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τα εγκαίνιά των νέων πτερύγων και της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού της Μουσείου. Παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύμης, Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Βουλευτής Βασ. Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Σύμης, η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οι Τμηματάρχες Αρχαιοτήτων, καθώς και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των δωρητών των κτιρίων και των ευρημάτων του Μουσείου.

Στην αρχή μίλησε η Διευθύντρια της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, που αναφέρθηκε στο Μουσείο και στους δωρητές του, τις οικογένειες Φαρμακίδη που δώρισαν το κεντρικό κτίριο, Γεωργά που δώρισαν το κτίριο του Χατζηαγαπητού και Χαβιαρά που δώρισαν ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού θησαυρού που βρίσκεται στο μουσείο.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Μουσείου και ειδικά στον Κωνσταντίνο Α. Φαρμακίδη, που ήταν αυτός που βρήκε την συλλογή αρχαίων της Αίγλης σκεπασμένη κάτω από τα βομβαρδισμένα κτίρια του Ιταλικού φρουραρχείου και αυτός που μόνος του σχεδόν δημιούργησε αυτό το Μουσείο κατά την δεκαετία του 1950. Επίσης μίλησε για την αείμνηστη Καλλιόπη Κ. Φαρμακίδη την κόρη του, που ήταν το βασικό στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας για την ανεύρεση στο εξωτερικό, χιλιάδων αρχαίων μνημείων που είχαν κλαπεί και τον επαναπατρισμό των.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν οι επίσημοι από τις κ. Ελένη Κ. Φαρμακίδη και Ελένη Παπαβασιλείου στις σάλες και στα εκθέματα του Μουσείου. Ενός διαχρονικού Μουσείου της Σύμης που δείχνει και το μεγαλείο του νησιού.

Την επόμενη ημέρα η κ. υπουργός επισκέφτηκε τον Πανορμίτη και το εκκλησιαστικό του Μουσείο, το οποίο την εντυπωσίασε και είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την υπηρεσία να γίνει μια μελέτη για την σωστή οργάνωση και την αποκατάσταση του χώρου που είναι εξαιρετικός.

Φωτορεπορτάζ Νίκου Κασέρη

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου