Ρεπορτάζ

Διορίστηκε πραγματογνώμονας για να εξετάσει στοιχεία αγωγής από ιατρική αμέλεια

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγαν δύο κάτοικοι Κομοτηνής, ατομικά και ως ασκούντες τη γονική μέριμνα της ανήλικης κόρης τους, κατά ιδιωτικής κλινικής κι ενός γυναικολόγου.
Οι ενάγοντες διεκδικούν με την αγωγή τους αποζημίωση ύψους 1.000.044 ευρώ για βλάβες που υπέστησαν, ενώ οι εναγόμενοι προσεπικάλεσαν στην δίκη ασφαλιστική εταιρεία.
Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 και το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε διατάσσει την επανάληψη της δίκης αφού πρώτα διενεργηθεί σχετική πραγματογνωμοσύνη από 3 ιατρούς, που διόρισε. Εκτοτε έχουν εκδοθεί ακόμη δύο αποφάσεις, με την τελευταία χθες, με την οποία αντικαθίσταται πραγματογνώμονας που διορίστηκε αρχικώς.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Η μητέρα του παιδιού σε ηλικία 29 ετών, τον Απρίλιο του 2012, επισκέφθηκε το ιδιωτικό ιατρείο γυναικολόγου και υπεβλήθη σε υπερηχογράφημα, το οποίο πιστοποίησε ότι ήταν έγκυος. Στο μαιευτήρα γυναικολόγο ανατέθηκε η παρακολούθηση της πορείας της κύησης μέχρι και τον τοκετό, ο οποίος θα πραγματοποιείτο στην ιδιωτική κλινική.
Η εγκυμοσύνη της 29χρονης ήταν πρωτότοκη και εξελίχθηκε ομαλά. Στις 20 Μαΐου 2013 και περί ώρα 10.00 πμ καταληφθείσα από ωδίνες τοκετού μετέβη, κατόπιν επικοινωνίας με τον ιατρό της, στην κλινική, όπου και διαπιστώθηκε κατάσταση επικείμενης γέννας.
Μεταφέρθηκε στο θάλαμο ωδίνων, έγινε επισκληρίδιος αναισθησία και τέθηκε υπό την παρακολούθηση καρδιοτοκογράφου. Oι ενάγοντες διατείνονται ότι κατά την διάρκεια του τοκετού υπήρξαν ενδείξεις δυστοκίας και συγκεκριμένα αλλοίωση εμβρυϊκών παλμών με επιβραδύνσεις, βραδυκαρδία κι ότι ο μαιευτήρας όφειλε να διενεργήσει καισαρική τομή.
Όταν υπήρξε τέλεια διαστολή και το έμβρυο βρισκόταν σε φάση καθόδου, ο ιατρός, όπως τονίζουν, προκειμένου να υποβοηθήσει τη γέννηση της κεφαλής, διενήργησε ευρεία περινεοτομή κι επειδή ήταν εξαντλημένη πέραν των εξωθητικών ενεργειών της ίδιας, αποφάσισε να προβεί σε σικυουλκία.
Όταν όμως επιτεύχθηκε η έξοδος της κεφαλής διαπίστωσε δυστοκία ώμων του βρέφους, που υπέστη σοβαρή βλάβη της υγείας του και συγκεκριμένα ρήξη των ριζών των νεύρων του βραχιόνου πλέγματος του αριστερού ώμου του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι προκειμένου να αχθεί σε ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να διενεργηθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη και να επαναληφθεί η συζήτηση της υπόθεσης.
Τους ενάγοντες εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Κυριακή Πακιρτζίδου και τους εναγόμενους ο δικηγόρος κ. Γρ. Μοράρης.
Την ασφαλιστική εταιρεία εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Θ. Λύτρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου