Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για παραβίαση με πρόθεση δια παραλείψεων κανόνων υγιεινής και προστασίας του καταναλωτικού κοινού, θα καθίσουν την 22α Σεπτεμβρίου 2017, τρείς επιτελείς της ΔΕΥΑ Ρόδου, μετά τη διαπίστωση, τον Οκτώβριο του 2014, ότι το νερό με το οποίο τροφοδοτείτο το Μουσικό Σχολείο, ήταν ακατάλληλο και μη ασφαλές.
Πιο συγκεκριμένα στο νερό του σχολείου, μετά από χημικό έλεγχο είχαν βρεθεί μεγάλες ποσότητες νικελίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει την 9η Οκτωβρίου 2014 παρέμβαση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι αρμόδιοι του σχολείου ενημέρωσαν άμεσα τους μαθητές, τους καθηγητές και τους συνεργάτες τους, τόσο δια ζώσης, όσο και με ανάρτηση σχετικών προειδοποιητικών πινακίδων σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού για χρήση.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχει καταθέσει ήδη ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Ρόδου.
Όπως εξήγησε, ο ποιοτικός έλεγχος του νερού γίνεται από Αναλυτικό Εργαστήρι «Χημείο», το οποίο ελέγχεται από τον αναπληρωτή γενικό δ/ντή της επιχείρησης. Είναι επαρκώς στελεχωμένο και εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά όργανα αναλύσεων του νερού, για μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις.
Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με την νομοθεσία του πόσιμου νερού που προβλέπει την περιοδικότητα των μετρήσεων, έχουν διενεργηθεί οι ετήσιες χημικές αναλύσεις του πόσιμου νερού στα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ, μεταξύ αυτών και οι αναλύσεις της περιοχής που βρίσκεται το Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου.
Εξήγησε ότι την 10 Δεκεμβρίου 2013, έγινε ο ετήσιος έλεγχος των χημικών αναλύσεων, στην περιοχή Κοσκινού και η παράμετρος του νικελίου ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια των 20Mg/t.
Την 13η Αυγούστου 2014, διενεργήθηκε νέος έλεγχος και το νερό βρέθηκε κατάλληλο για κατανάλωση, ενώ την 8η Οκτωβρίου 2014 στην ΔΕΥΑ Ρόδου κοινοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις από το χημείο του Κράτους, στις οποίες εμφανιζόταν η περιεκτικότητα του νικελίου, να είναι άνω των επιτρεπτών ορίων.
Η επιχείρηση προέβη τότε στις ακόλουθες ενέργειες:
Το Μουσικό Γυμνάσιο υδροδοτείται από δύο πηγές υδροδότησης. Διενεργήθηκαν νέες αναλύσεις προς επιβεβαίωση των μετρήσεων στην είσοδο του σχολείου. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά με υπέρβαση ορίων, στις 17 Οκτωβρίου 2014.
Ειδοποιήθηκε αμέσως το σχολείο και αναρτήθηκαν πινακίδες ακαταλληλότητας του νερού και εδόθησαν και προφορικές εντολές απαγόρευσης χρήσης του νερού.
Ξεκίνησε η αναζήτηση της πηγής ρύπανσης από όπου προέρχεται το νικέλιο και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για νερό που προερχόταν από μια εκ των δύο γεωτρήσεων. Η δεξαμενή απομονώθηκε και αποσυνδέθηκε από τα δίκτυα ύδρευσης.
Καθαρίστηκε το δίκτυο ύδρευσης όλης της περιοχής και επανελήφθησαν οι χημικές αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή και στα ίδια σημεία δειγματοληψίας, περιλαμβανομένου και του Μουσικού Γυμνασίου.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα όρια του νικελίου στο νερό, είχαν υποχωρήσει κάτω από τα όρια του νόμου.
Οι αναλύσεις επανελήφθησαν 2 φορές, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ