ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα θα δίνει ονόματα και στους καύσωνες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
καυσωνας

Μετά τις κακο­και­ρίες, η Ελλάδα θα δίνει ονόματα και στους ακραί­ους καύ­σω­νες.

Την πρα­κτική της ονο­μα­το­δο­σίας, που πρό­κει­ται να υιο­θε­τή­σει η χώρα, απο­κά­λυψε o διευ­θυ­ντής ερευνών του Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πείου Αθηνών, Κώστας Λαγου­βάρ­δος.

«Πιστεύ­ουμε πως οι πολίτες θα είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι να αντι­με­τω­πί­σουν ένα επι­κεί­μενο καιρικό φαι­νό­μενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα. Θα είναι πιο συνει­δη­το­ποι­η­μέ­νοι για πιθανά προ­βλή­ματα που μπορεί να προ­κα­λέ­σει στις ζωές και τις περιου­σίες τους. Οι καύ­σω­νες προ­κα­λούν πολλούς θανά­τους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιω­πη­λοί δολο­φό­νοι», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Μιλώ­ντας στον βρε­τα­νικό Observer, ο διευ­θυ­ντής ερευνών του Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πείου Αθηνών, επι­σή­μανε πως το κύμα ακραίου καύσωνα του φετινού καλο­και­ριού υπο­ε­κτι­μή­θηκε.

«Αυτό το πολύ ζεστό καλο­καίρι μας έδωσε μια γεύση του μελ­λο­ντι­κού κλί­μα­τος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώ­νουμε παρα­τε­τα­μέ­νες περιό­δους εξαι­ρε­τικά υψηλών θερ­μο­κρα­σιών», είπε.

Ακραίος καύ­σω­νας τριών εβδο­μά­δων

Σε σχετικό δημο­σί­ευμα του Guardian ανα­φέ­ρε­ται πως η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περα­σμένο Ιούνιο, με χαρα­κτη­ρι­στικό τη διάρ­κεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδο­μά­δες.

Μάλιστα, σημειώ­νε­ται πως η Αθήνα είναι η μόνη πρω­τεύ­ουσα της Ευρώπης που θεω­ρεί­ται πιο πιθανό να χτυ­πη­θεί πιο σφοδρά από τις συνέ­πειες της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη.

Το βρε­τα­νικό δημο­σί­ευμα περι­γρά­φει την πρω­το­βου­λία του Αστε­ρο­σκο­πείου εδώ και τέσσερα χρόνια να κατη­γο­ριο­ποι­ή­σει τις χει­με­ρι­νές καται­γί­δες και άλλα ακραία καιρικά φαι­νό­μενα, δίνο­ντάς τους ονόματα, κάθε φορά που τίθετο ζήτημα απειλής κατά της ζωής και της περιου­σίας των πολιτών.

Ο Κώστας Λαγου­βάρ­δος, ο οποίος έχει εκπαι­δευ­τεί στη Γαλλία, όπως σημειώ­νει το δημο­σί­ευμα, τονίζει ωστόσο πως η ονο­μα­το­δο­σία των κυμάτων καύσωνα ίσως απο­δει­χθεί πιο δύσκολη, καθώς μια τέτοια κατη­γο­ριο­ποί­ηση θα πρέπει να λαμ­βά­νει υπόψη πέραν της θερ­μο­κρα­σίας και την πλη­θυ­σμιακή πυκνό­τητα κάθε περιο­χής.

Πότε θα λαμ­βά­νει όνομα ένας καύ­σω­νας

Σε γενικές γραμμές όμως, ένας καύ­σω­νας είναι πιο εύκολο να προ­βλε­φθεί, σε σύγκριση με τις καται­γί­δες, τόσο ανα­φο­ρικά με την έντασή του, όσο όμως και σχετικά με τη διάρ­κειά του.

Αν οι θερ­μο­κρα­σίες πάνω από 40 βαθμούς επι­μέ­νουν για διά­στημα μεγα­λύ­τερο της μιας εβδο­μά­δας, τότε οι επι­στή­μο­νες πιστεύ­ουν πως το φαι­νό­μενο θα πρέπει να λαμ­βά­νει ένα όνομα, συνήθως βγαλ­μένο από την ελλη­νική αρχαιό­τητα και τη μυθο­λο­γία. Όπως συμ­βαί­νει δηλαδή μέχρι σήμερα με τις κακο­και­ρίες.

Ο Guardian ανα­φέ­ρε­ται και στην πρώτη Επι­κε­φα­λής Αντι­με­τώ­πι­σης Αστικής Υπερ­θέρ­μαν­σης, την πρώτη στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη ανα­λά­βει καθή­κο­ντα στην Ελλάδα. Η Ελένη Μυρη­βήλη, ακα­δη­μαϊ­κός και πρώην αντι­δή­μαρ­χος Αθηνών, θεωρεί την πρω­το­βου­λία αυτή ως κατα­λύτη στη δια­χεί­ριση των υψηλών θερ­μο­κρα­σιών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.