Ειδήσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει φέτος 2,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει φέτος 2,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Με τη χώρα να έχει βγει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της δεν αποτελεί πλέον ταμπού και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει όλες τις συμφωνηθείσες ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνει το πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της αριστεράς ενδιαφέρεται πλέον τώρα να «εντείνει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Enterprise Greece, του δημόσιου οργανισμού για την προσέλκυση επενδύσεων και προώθηση εξαγωγών, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η επιθυμία να προχωρήσει η κυβέρνηση στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ενθαρρυντική, το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να δώσει στους επενδυτές κάποιους λόγους να είναι επιφυλακτικοί. Η Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που είχε τεθεί από τους δανειστές, καθώς τα έσοδα από 38 ιδιωτικοποιήσεις το 2011 έως 2017 έφθασαν μόλις τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

“Ακόμη χειρότερα-γράφει το Bloomberg, ορισμένες από τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εκκρεμότητα θεωρούνται “πιο δύσκολες. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να πιστωθεί κάποια επιτυχία στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος και η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αυξήσει τα έσοδά της κατά 2,7 δισ. το 2018 με μερικά μεγάλα έργα που δείχνουν ότι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους”.

Οι πρόσφατα ολοκληρωθείσες ιδιωτικοποιήσεις

-ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου συμφώνησε να πουλήσει το 66% του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου στη Snam SpA, την Enagas International SLU και την Fluxys SA έναντι 535 εκατομμυρίων ευρώ. Η συναλλαγή συγκέντρωσε 252,3 εκατομμύρια ευρώ για το 31% του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί στο 34% των ΕΛΠΕ. Η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΣΑ τον Μάρτιο του 2017 μετά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού.

-ΟΛΘ: H Ελλάδα, στις 23 Μαρτίου, μεταβίβασε το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης – του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας – σε κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment Ltd και Terminal Link SAS με τίμημα 231,9 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και των αναμενόμενων εσόδων από παραχωρήσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ.

-Η Hellenic Telecom AE: Η Deutsche Telekom AE ολοκλήρωσε το Μάιο την εξαγορά ποσοστού 5% της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ελλάδα, καταβάλλοντας 284,1 εκατ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις ή σε εξέλιξη ή προγραμματισμένες

Η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα ύψους 2,74 δισ. ευρώ το 2018 από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως:

-Ελληνικά Πετρέλαια : Η Ελλάδα έχει επιλέξει την Glencore Energy UK Ltd και την Vitol Holding BV ως πιθανούς αγοραστές του 50,1% στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της χώρας. Η πώληση περιλαμβάνει ποσοστό συμμετοχής 30,1% από το σύνολο συμμετοχής 45,5% της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (του ομίλου Λάτση) και το 20% από τη συμμετοχή 35,47% του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η πώληση θα αποφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος είναι να συμβεί αυτό στο τέλος του 2018.

-ΔΕΠΑ: Μετά από ένα αρχικό σχέδιο πώλησης του 65% των μετοχών της εταιρείας φυσικού αερίου, η Ελλάδα συμφώνησε τώρα με τους πιστωτές να χωρίσουν την εταιρεία σε δύο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 5 Ιουνίου:

Η υποδομή της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας και διεθνή έργα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων σε αγωγούς και θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Η δεύτερη οντότητα θα αποτελέσει το εμπορικό τμήμα της ΔΕΠΑ και το κράτος θα διατηρήσει το 15%. Η διαδικασία για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.

-ΔΕΗ: Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές ότι ο κυρίαρχος φορέας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στον οποίο το δημόσιο έχει το 51%, θα πουλήσει λιγνιτικές μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% περίπου της δυναμικότητας.

– Ελληνικό: Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Lamda Development SA αγόρασε το δικαίωμα να μετατρέψει το πρώην αεροδρόμιο στην Αθήνα, σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο για 915 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 8 δισ. ευρώ και η τελική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις υποβληθούν προσφορές της Ελλάδας για δημιουργία καζίνο στην περιοχή.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου