Τοπικές Ειδήσεις

Θα καθυστερήσει και άλλο η επένδυση στην Κρητηνία… Παραμένει πέντε χρόνια στον “πάγο”

Με την προσδοκία ότι θα καταστεί δυνατόν από τον Νοέμβριο του 2021 να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες, οι μεγαλοεπενδυτές της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, αναμένουν το «πράσινο φως» και για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον τομέα Β΄του έργου που περιλαμβάνει τις πτέρυγες φιλοξενίας.
Παρότι, έπειτα από 5 χρόνια προσπαθειών, επετεύχθη πριν από μερικές εβδομάδες η τμηματική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους τομείς Α και Γ της μονάδας, που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο και την κολυμβητική δεξαμενή αντιστοίχως, είναι αδύνατον να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής καθώς κρίθηκε απαραίτητο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β, όπου είχαν εντοπιστεί κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού είχε μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, μπορεί μεν οι επενδυτές να έχουν στα χέρια τους την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τους τομείς Α και Γ, ωστόσο οι εργασίες θα καθυστερήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β όπως η κοινή λογική επιτάσσει, αφού διαφορετικά δεν θα μπορεί να γίνει σκυροδέτηση.
Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», θα πρέπει η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, διαφορετικά θα πρέπει το έργο να μπει στον «πάγο» ξανά (!) αφού τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιούνται ανασκαφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», μέχρι και πριν από μερικές ημέρες δεν είχε ανατεθεί ακόμα σε αρχαιολόγο το έργο της ανασκαφής, γεγονός που επιτείνει την αγωνία των επενδυτών για το αν τελικά εγκαίρως θα καταστεί δυνατή η έναρξη των εργασιών με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η έναρξη των εργασιών θα καθυστερήσει επιπλέον έναν χρόνο, φτάνοντας συνολικά στα έξι χρόνια αναμονής! Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε έχει περάσει από… 40 κύματα!
Στο διάστημα αυτό, ο μεγαλοεπενδυτής από το Ισραήλ, έχει ήδη δαπανήσει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- 1,5 εκατ. ευρώ για μια επένδυση που ουσιαστικά παραμένει στον «αέρα», με τα 250.000 ευρώ να διατίθενται για τις ανάγκες των ανασκαφικών εργασιών στο χώρο τα οποία περιλαμβάνουν ημερομίσθια εργατών, τα έξοδα διατροφής τους, τα καύσιμα και τα μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τις εργασίες.
Παρόλα αυτά, ο μεγαλοεπενδυτής δηλώνει μερικώς αισιόδοξος που ακόμα και μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών και αγώνα με το… τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, διαθέτει πλέον ένα έγγραφο στα χέρια του, αυτό της τμηματικής έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έστω κι αν δεν είναι εφικτό επί του παρόντος να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Να σημειωθεί ότι για τον τομέα Β, όπου και εντοπίστηκαν τα αρχαία ευρήματα και κρίθηκε απαραίτητο να συνεχιστούν εκ νέου οι ανασκαφές, χρειάστηκε οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου να επανασχεδιαστούν από την αρχή. Από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Ολες οι αλλαγές έγιναν τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ετσι, έπειτα από οκτώ ολόκληρους μήνες, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε το αίτημα για τη χωροθέτηση της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας υγείας 5 αστέρων στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, το οποίο είχε υποβληθεί στις αρχές του Ιανουρίου 2020.
Η έγκριση -έστω και μερικώς- της περιβαλλοντικής μελέτης, χρειάστηκε επιπλέον μερικούς μήνες για όλα τα γραφειοκρατικά στάδια και πλέον, αν κι εφόσον ο χρόνος αποδειχθεί σύμμαχος και έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές μέχρι τον Οκτώβριο 2021, τότε οι οικοδομικές εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός του Νοεμβρίου.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας, οι εξελίξεις στην περίπτωση της πρότυπης μονάδας υγείας κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Αρκεί να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου, τέσσερα σχεδόν χρόνια η επένδυση έχει ελάχιστα προχωρήσει.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων και 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, για την άρδευση των χώρων πρασίνου.
Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γενικά, όλα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου, καθιστώντας τη μονάδα σημείο αναφοράς και θέτοντας την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Παράλληλα με τη μονάδα, στο σχεδιασμό είναι και η κατασκευή μιας μικρής μαρίνας για την φιλοξενία 20 σκαφών αναψυχής, η οποία θα λειτουργεί και τον χειμώνα ως καταφύγιο σκαφών εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ο σχεδιασμός του έργου, έχει απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για «πράσινες στέγες», εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου