Τοπικές Ειδήσεις

Aφάντου: Αρνητική γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση και λειτουργία Μονάδας Αποβλήτων και Παραγωγής Ασφαλτομίγματος

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αφάντου γνωμοδότησε αρνητικά στη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), καθώς και Μονάδας Παραγωγής Ασφαλτομίγματος, εντός των Κ.Μ. 4223Δ, 4223Ε Γαιών Καλυθιών και 337Α Γαιών Ψίνθου Δ.Ε. Καλλιθέας.
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Κ. – ΧΑΤΖΗΚΑΛΦΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε..
Με την ίδια απόφαση, που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια, καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου με απόφασή του να ζητήσει την μη χωροθέτηση, αδειοδότηση εγκατάσταση και λειτουργία της παραπάνω μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή και την επανεξέταση νέας χωροθέτησης.
Τέλος, καλεί όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου να ζητήσουν με ερώτησή τους στην Βουλή να γίνει έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών και της πληρότητας των μελετών της παραπάνω επένδυσης και να απαιτήσουν την ακύρωση της συγκεκριμένης χωροθέτησης.
Οπως αναλύθηκε στη συνεδρίαση, το ακίνητο στο οποίο ζητείται να εγκατασταθεί η εν λόγω μονάδα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1600 μ από τον οικισμό Αφάντου, περίπου 2000 μ από τον οικισμό των Καλυθιών και περίπου 3000 μ από τον οικισμό της Ψίνθου.
Η 4223Δ γαιών Καλυθιών Δ.Ε. Καλλιθέας δεν υπάγεται εντός καθορισμένης βιομηχανικής ζώνης. Είναι ζώνη εν τοις πράγμασι αμιγώς αγροτική, με λίγες διάσπαρτες κατοικίες. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίσθηκε αμιγώς αγροτική ζώνη.
Η θέση που προορίζεται να εγκατασταθεί η εν λόγω μονάδα βρίσκεται σε ζώνη προστασίας της άγριας πανίδας και είναι κοντά σε αρχαιολογικά ευρήματα.
Μολονότι δε πολύς λόγος γίνεται για την από 2009 απόφαση κατάργησης του καταφυγίου από τον τότε γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, το τοπικό συμβούλιο θεωρεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη καθ’ υπέρβασιν αρμοδιότητας.
Σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 300 μ.) υπάρχει οριοθετημένη περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000 η οποία είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)».
Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στην περιοχή των Καλυθιών ακμάζει η μελισσοκομία. Η παραγόμενη σκόνη θα επικάθεται στα φυτά και στις μελιτώδεις εκκρίσεις της πεύκης με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην μελισσοκομία.
Το τοπικό συμβούλιο έκρινε ότι θα υπάρξει και ρύπανση του αέρα από την Μονάδα Παραγωγής Ασφαλτομίγματος αλλά και ρύπανση του εδάφους και των υδάτων.
Υποστηρίζεται ότι από τη λειτουργία των μονάδων, θα αλλάξει η ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος χώρου σημαντικά από την απελευθέρωση ρύπων ενώ τονίστηκε ότι το εν θέματι σημείο αποτελεί τον μεγαλύτερο παρθένο παραγωγικό ελαιώνα της περιοχής. Είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι παντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι προφανώς δεν υπάρχει μελέτη για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων της επιχείρησης. Αναγκαστικά η διέλευση αυτών των οχημάτων (μεταξύ των οποίων πρέσα ασφαλτομείγματος, μεγάλα φορτηγά, βυτία και οδοστρωτήρες…) θα γίνεται κατ’ ανάγκην και αναπόδραστα μέσα από τους οικισμούς των χωριών Καλυθιές, Αφάντου και Ψίνθος. Μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν από την έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης του ακινήτου (κόμβος) της στιγμή που το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή των επαρχιακών οδών Καλυθιών, Αφάντου, Ψίνθου, πάνω στο σταυροδρόμι.
Τονίστηκε επίσης πως είναι αδιανόητο η εν λόγω δραστηριότητα να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από μόνιμη στρατιωτική εγκατάσταση (στρατόπεδο άσπρης πέτρας) όπου διαβιούν σε μόνιμη βάση περισσότεροι από τριακόσιους στρατιώτες και στελέχη.
Εγινε λόγος και για απομείωση της οικονομικής αξίας των ακινήτων της ευρύτερης ζώνης. Ουδείς θα επιθυμεί πλέον να αγοράσει ακίνητο στην περιοχή είτε για αγροτική – κτηνοτροφική χρήση είτε για ανέγερση κατοικίας.
Συμπερασματικά, στη στάθμιση κόστους – οφέλους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα είναι μια επένδυση με όφελος αποκλειστικά και μόνο για τους επιχειρηματίες και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, τους κατοίκους της περιοχής, την τουριστική εικόνα του νησιού και την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού θα επιφέρει μόνον ζημία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου