Τοπικές Ειδήσεις

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Η Μίκα Ιατρίδη στην πρώτη της ομιλία από το βήμα της Βουλής ευχαρίστησε τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες της που την τίμησαν με την ψήφο τους:

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μου για την τιμή που μου έκαναν να μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως πάντα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για τον τόπο που αγαπώ, για όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους.

Με πολλή δουλειά και όρεξη θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Στην επόμενη τετραετία είμαι σίγουρη ότι με πολλή δουλειά και όρεξη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που απλόχερα μας χάρισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Στην πρώτη ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου ευχαρίστησε τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της που την τίμησαν με την ψήφο τους και σκιαγράφησε έξι βασικές τομείς που καλείται να χειριστεί η Κυβέρνηση, το μεταναστευτικό, τον τουρισμό, την υγεία, τις υποδομές, την αλιεία και το φορολογικό πλαίσιο των νησιών.

Ήδη, η Κυβέρνηση, σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη έχει ξεκινήσει με γοργά βήματα να αντιμετωπίζει τα περισσότερα ζητήματα, όπως στο μεταναστευτικό και την υγεία, ενώ για τις υποδομές ανακοινώθηκε η ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ακόμη ότι «η εδαφική ασυνέχεια κάνει αντικειμενικά δύσκολη την εφαρμογή της αναπτυξιακής νησιωτικής πολιτικής. Γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού, αλλά και μία ολιστική προσέγγιση του νησιωτικού χώρου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι «στην εσχατιά του Αιγαίου, μια ανάσα από τους εξ ανατολών γείτονές μας, ένας εύρωστος οικονομικά νησιωτικός χώρος, με ανθρώπους που δουλεύουν και δημιουργούν για αυτούς και τα παιδιά τους με ασφάλεια και σιγουριά, είναι η εικόνα μιας πραγματικά ισχυρής Ελλάδας, με ισχυρά σύνορα, γιατί τα σύνορα της κάθε χώρας είναι οι πολίτες της».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα κατ’ αρχάς να ευχηθώ σε όλες και όλους «καλή επιτυχία» στο δύσκολο έργο που μας έταξε ο ελληνικός λαός από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε.

Θα ήθελα ακόμα από αυτό το Βήμα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μου για την τιμή που μου έκαναν να μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως πάντα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για τον τόπο που αγαπώ, για όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες έδωσαν σαφή και αυτοδύναμη εντολή στη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία, σε μία περίοδο στην οποία ο ελληνικός λαός έχει μεγάλες προσδοκίες να δει τους κόπους του και τις θυσίες του να ανταμείβονται.

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι οι πολίτες επιθυμούν γοργά βήματα, άμεσες αντιδράσεις και πολλή δουλειά από όλους μας. Ήδη, από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έδειξαν στους πολίτες ότι και προετοιμασία υπήρχε και άμεσες αντιδράσεις και γοργά βήματα.

Ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, ήταν γνωστές οι βασικές πρωτοβουλίες και ενέργειές της στη βάση του προγράμματος που καταθέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού πριν τις εκλογές. Και από την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων από τον κύριο Πρωθυπουργό, αλλά και τους Υπουργούς, είναι ξεκάθαρο ότι όσες δεσμεύσεις αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό θα τις εκπληρώσουμε στο ακέραιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Βουλευτής Δωδεκανήσου θα ήθελα να εστιάσω στα νησιά του Αιγαίου, γιατί από τα νησιά μας ξεκινά η Ελλάδα μας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει και αντιμετώπιζε επί πολλά χρόνια ο νησιωτικός χώρος είναι η εδαφική ασυνέχεια. Αυτή η εδαφική ασυνέχεια κάνει αντικειμενικά δύσκολη την εφαρμογή της αναπτυξιακής νησιωτικής πολιτικής. Γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού, αλλά και μία ολιστική προσέγγιση του νησιωτικού χώρου.

Κατά την άποψή μου, η προηγούμενη Κυβέρνηση στη ρητορική της, αλλά και στην πολιτική της, είχε επιλέξει –ειδικά τα πρώτα χρόνια της- να διαχωρίσει τα νησιά σε μεγάλα και μικρά, σε πλούσια και φτωχά, σε τουριστικά και μη τουριστικά.

Όμως, αυτή η προσέγγιση ήταν ξεκάθαρα διχαστική, ξεκάθαρα άδικη. Δεν θα επεκταθώ, όμως, παραπάνω αφού και οι ίδιοι οι νησιώτες και οι νησιώτισσες έδωσαν

τη δική τους απάντηση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και είμαστε εδώ για να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω.

Για μας τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και είναι συγκεκριμένες.

Πρώτον, έχουμε την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα το οποίο την τελευταία περίοδο έχει οξυνθεί δραματικά. Ήδη έχουμε λάβει επιστολές αγωνίας από τη Λέρο, μια και εκεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ξεπεράσει τα όριά του, όπως συμβαίνει άλλωστε στην Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο.

Και είναι θετικό και πάρα πολύ σημαντικό ότι ήδη οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν κινητοποιηθεί άμεσα, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα και έχει ανακοινωθεί η επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και μία σειρά σημαντικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ακούσαμε προ λίγου.

Πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας και το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κύριο Πρωθυπουργό θα δώσουν αποτελέσματα.

Δεύτερο είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και έχει στηρίξει τη χώρα μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για μας τους νησιώτες ο τουρισμός πρέπει να έχει στόχο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη μείωση των φόρων, κάτι που έχει ανακοινωθεί ήδη από την Κυβέρνηση, αλλά κι από ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ένα σχέδιο το οποίο θα αναδεικνύει τον θεματικό τουρισμό και θα προωθεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν πληθώρα επισκεπτών.

Το τρίτο είναι η υγεία. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ήδη η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν οι προσλήψεις στον κρίσιμο τομέα της υγείας, μια και τα νησιά μας ταλαιπωρούνται διαχρονικά από τις ελλείψεις, ειδικά σε προσωπικό.

Τέταρτο θέμα είναι οι υποδομές. Μολονότι οι περιφερειακές αρχές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους έχουν προχωρήσει και ολοκληρώσει έργα, είναι δεδομένο ότι τα νησιά μας θα πρέπει να ενισχυθούν με την εφαρμογή ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου υποδομών. Κανένα νησί δεν πρέπει να μείνει πίσω. Κανένα νησί δεν πρέπει να μείνει μόνο του.

Ένα πρώτο δείγμα της ολιστικής μας προσέγγισης είναι και η δέσμευση της Κυβέρνησής μας να κάνουμε τα νησιά μας ενεργειακά αυτόνομα, με την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πέμπτο είναι η αλιεία. Αναφέρομαι ξεχωριστά σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, στα οποία θα πρέπει να δοθούν λύσεις. Και αυτό γιατί η αλιεία αποτελεί όχι μόνο πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες, αλλά και γιατί οι σωστές πολιτικές εξασφαλίζουν τόσο το εισόδημα, όσο και την απαραίτητη μακροβιότητα τον αλιευμάτων. Ήδη έχουμε υπομνήματα από την Κάλυμνο για μια

σειρά από θέματα, στα οποία η Κυβέρνηση -είμαι σίγουρη- θα δώσει απάντηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έκτον, να γίνει προσπάθεια για την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας. Πιστεύω ότι παραμένει ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, για όλα τα νησιά μας, όχι μόνο για αυτά που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ακόμα πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσα να πω για τα νησιά. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άμεσα έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες.

Στην εσχατιά του Αιγαίου, μια ανάσα από τους εξ ανατολών γείτονές μας, ένας εύρωστος οικονομικά νησιωτικός χώρος, με ανθρώπους που δουλεύουν και δημιουργούν για αυτούς και τα παιδιά τους με ασφάλεια και σιγουριά, είναι η εικόνα μιας πραγματικά ισχυρής Ελλάδας, με ισχυρά σύνορα, γιατί τα σύνορα της κάθε χώρας είναι οι πολίτες της.

Στην επόμενη τετραετία είμαι σίγουρη ότι με πολλή δουλειά και όρεξη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς θα ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που απλόχερα μας χάρισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ