Ειδήσεις

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου λόγω των γεγονότων στην Κω

Αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σύρου και Ρόδου), λόγω των έκτακτων γεγονότων που προέκυψαν μετά από τον σεισμό στην Κω, έπειτα από πρόταση του προέδρου και ομόφωνη απόφαση του Σώματος.
Συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν μόνο θέματα που είχαν να κάνουν με την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του τμήματος πολιτικής προστασίας. Από τη χρηματοδότηση αυτή, αντιστοιχεί στην Κω το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό. Επίσης εγκρίθηκε η διαχείριση των ποσών από την Οικονομική Επιτροπή. Τέλος εγκρίθηκε η κάλυψη των δαπανών για τη διαμονή των περιφερειακών συμβούλων που ήρθαν στη Ρόδο από άλλα νησιά για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το «σοκ» από τον καταστροφικό σεισμό, ένωσε όλες τις παρατάξεις που περιφερειακού συμβουλίου, που συνεδρίασε για πρώτη φορά σε κλίμα απόλυτης ομοψυχίας. Συγκίνησε ιδιαίτερα η τοποθέτηση της περιφερειακής συμβούλου από την Κω, Ειρήνης Σβύνου, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Κως πέρα από προσφυγόπληκτη είναι και σεισμόπληκτη. Η φύση θα πρέπει να είναι πιο ευμενής με τους ανθρώπους της Κω που παλεύουν και που παρά τις αντιξοότητες προσπαθούν να είναι λεβέντες. Εύχομαι δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους της Κω, να δείξουν τη λεβεντιά και το κουράγιο τους και όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο. Από την πολιτεία περιμένουμε να πάρει γρήγορες αποφάσεις ώστε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε αυτός ο σεισμός».
Από την πλευρά της η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, κ. Χαρούλα Γιασιράνη τόνισε ότι υποχρέωση όλων είναι να σταθούν ενωμένοι για να δώσουν λύσεις στο νησί της Κω που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ. «Με αίσθημα ευθύνης, ομοψυχία και περιφερειακή συνείδηση, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του φονικού σεισμού στην Κω. Η φορτισμένη τοποθέτηση της συναδέλφου από την Κω Ειρήνης Σβύνου, μας καθήλωσε. Στις δύσκολες ώρες που περνά το νησί, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε με υπευθυνότητα και ομοψυχία στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Κω κα να δώσουμε λύσεις σε αυτό το ταλαιπωρημένο νησί», είπε η κ. Γιασιράνη.
«Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να σταθούμε σήμερα μόνο στο πρόβλημα της Κω. Χαίρομαι που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το Σώμα είναι ενωμένο σαν μία γροθιά. Στα εύκολα μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή το Σώμα διακατέχεται από σύμπνοια. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας πιθανόν να μπορέσουμε να δούμε και κάποια θέματα που αφορούν την Κω», είπε η περιφερειακή Σύβουλος, Λίτσα Φτακλάκη.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιάννης Φλεβάρης τόνισε ότι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης επιβλέπει την καταγραφή των ζημιών ώστε προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι δείγμα των αντανακλαστικών της περιφερειακής αρχής, η άμεση παρουσία του περιφερειάρχη και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου κ. Ευστρατίου στην Κω. Ενωμένοι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στη δοκιμαζόμενη Κω. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης κάνει την καταγραφή των ζημιών, ώστε να έχουμε εικόνα για την έκταση των προβλημάτων και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν».
Οι αποφάσεις
που ελήφθησαν
Υπό τη σκιά του φονικού εγκέλαδου που έπληξε την Κω σε ένδειξη σεβασμού προς τους πολίτες και την τοπική κοινωνία, διεκόπη για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

➢ Λήφθηκαν μόνο οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
➢ Ενισχύθηκε ο κωδικός της Πολιτικής Προστασίας με τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος Δωδεκανήσου.
➢ Εξουσιοδοτήθηκε η Οικονομική Επιτροπή για τη διαχείριση της του έκτακτου γεγονότος της Κω.
Το Σώμα, σε ένδειξη σεβασμού στους πολίτες και την τοπική κοινωνία της Κω, που πασχίζει ακόμη να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, αφού προηγουμένως ενέκρινε εκτός ημερησίας διατάξεως και λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, την τροποποίηση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Ε. Δωδεκανήσου για την ενίσχυση του Κώδικα Πολιτικής Προστασίας και αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει την Οικονομική Επιτροπή σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του έκτακτος γεγονότων της Κω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου