ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελ. Κουντουρά: Πετύχαμε υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κουντουρά

Στη δυ­να­μι­κή ανά­πτυ­ξης του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού και το εν­δια­φέ­ρον που εκ­δη­λώ­νε­ται για επεν­δύ­σεις στην Ελ­λά­δα,  ανα­φέρ­θη­κε η υπουρ­γός Του­ρι­σμού κα Έλενα Κου­ντου­ρά, στον χαι­ρε­τι­σμό της στο συ­νέ­δριο του Πα­νελ­λή­νιου Συν­δέ­σμου Εξα­γω­γέ­ων, στην Αθήνα.

Όπως τό­νι­σε, σε εφαρ­μο­γή της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής τα δύο τε­λευ­ταία χρό­νια παρά τις δυ­σκο­λί­ες και τις γε­ω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, αυ­ξή­θη­καν οι εξα­γω­γές, η απα­σχό­λη­ση και οι επεν­δύ­σεις, και πλέον με την  επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας ανοί­γει ο δρό­μος για την ανά­πτυ­ξη.

Επί­σης η κ. Κου­ντου­ρά, δή­λω­σε ότι σε εφαρ­μο­γή της εθνι­κής του­ρι­στι­κής πο­λι­τι­κής κα­τα­γρά­φη­καν οι υψη­λό­τε­ρες ιστο­ρι­κά επι­δό­σεις με δια­δο­χι­κά ρεκόρ 26 εκατ. διε­θνών αφί­ξε­ων το 2015 και 28 εκατ. το 2016.

Σύμ­φω­να με την ίδια, το 2017, που η του­ρι­στι­κή πο­λι­τι­κή εφαρ­μό­ζε­ται για τρίτη συ­νε­χή χρο­νιά, κα­τα­γρά­φε­ται ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση σε όλα τα με­γέ­θη:  στις διε­θνείς  αφί­ξεις και τα του­ρι­στι­κά έσοδα, στις πλη­ρό­τη­τες, τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, τις νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας πλή­ρους απα­σχό­λη­σης, και στις του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις.

O ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός κι­νεί­ται με ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης 7% δι­πλά­σιους του μέσου όρου του πα­γκό­σμιου του­ρι­σμού που είναι 3-4%.

Όπως επι­σή­μα­νε η υπουρ­γός Του­ρι­σμού, μέσω της υλο­ποιού­με­νης του­ρι­στι­κής πο­λι­τι­κής, επι­τεύ­χθη­κε:

§  η  επι­μή­κυν­ση της θε­ρι­νής του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου

§  το άνοιγ­μα νέων ξένων αγο­ρών επι­σκε­πτών υψη­λών ει­σο­δη­μά­των  και η αύ­ξη­ση 10% του του­ρι­σμού πο­λυ­τε­λεί­ας

§  η προ­ώ­θη­ση νέων ελ­λη­νι­κών προ­ο­ρι­σμών για να δια­χυ­θεί το όφε­λος στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες

§  η ανά­πτυ­ξη του θε­μα­τι­κού του­ρι­σμού, που στο πα­ρελ­θόν ήταν κε­φά­λαιο ανα­ξιο­ποί­η­το.

§  “Κλει­δί”  για την ανά­πτυ­ξη είναι η απευ­θεί­ας αε­ρο­πο­ρι­κή πρό­σβα­ση. Για το λόγο αυτό έγι­ναν δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και συμ­φω­νί­ες και αυ­ξή­θη­κε η συν­δε­σι­μό­τη­τα με  150 νέες αε­ρο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις και  6000  προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πρό­σθε­τες πτή­σεις προς τα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια το 2017.

§  ρεκόρ 17ετίας στις νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας πλή­ρους απα­σχό­λη­σης έδει­ξε το σύ­στη­μα ΕΡ­ΓΑ­ΝΗ του Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας το πε­ντά­μη­νο του 2017, τη με­γα­λύ­τε­ρη επί­δο­ση από το 2001.

§  πρω­το­φα­νές εγ­χώ­ριο και επεν­δυ­τι­κό εν­δια­φέ­ρον για του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις:142 φά­κε­λοι  για νέα και υφι­στά­με­να ξε­νο­δο­χεία άνω των 300 κλι­νών κα­τα­τέ­θη­καν το 2016  στην αρ­μό­δια υπη­ρε­σία ΕΥ­ΠΑ­ΤΕ του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού.

§  Στον ανα­πτυ­ξια­κό νόμο υπο­βλή­θη­καν 251 προ­τά­σεις για ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις που ανα­λο­γούν στο 50% της αξίας των συ­νο­λι­κών προ­τά­σε­ων

Ακόμη η κ. Κου­ντου­ρά ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στο νο­μο­θε­τι­κό έργο και στις αλ­λα­γές στο θε­σμι­κό πλαί­σιο για την απλού­στευ­ση των δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης, την θέ­σπι­ση κρι­τη­ρί­ων και σύγ­χρο­νων  προ­δια­γρα­φών λει­τουρ­γί­ας, την ορι­στι­κή επί­λυ­ση χρο­νί­ζο­ντων προ­βλη­μά­των με στόχο τη βελ­τί­ω­ση της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας των επι­χει­ρή­σε­ων και επαγ­γελ­μα­τιών.

“Η δυ­να­μι­κή ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού μας και οι προ­ο­πτι­κές που δη­μιουρ­γού­με  για τα επό­με­να χρό­νια κα­θι­στούν την  Ελ­λά­δα ένα πολύ ελ­κυ­στι­κό προ­ο­ρι­σμό για νέες επεν­δύ­σεις υψη­λής από­δο­σης.

Ο του­ρι­σμός είναι εθνι­κό κε­φά­λαιο, είναι εθνι­κή υπό­θε­ση. Η επέν­δυ­ση στον του­ρι­σμό είναι επέν­δυ­ση στο μέλ­λον μας,” ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά η κ. Κου­ντου­ρά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.