Ειδήσεις

Αμηχανία σε όλα τα κόμματα για τον νέο εκλογικό νόμο

Μετά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο αναμένεται να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της Κεντροαριστεράς θα εξαρτηθεί κυρίως η προοπτική διαμόρφωσης μίας πρότασης εκλογικού συστήματος που να κερδίσει την εμπιστοσύνη 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ο εφιάλτης της κυβέρνησης είναι να μην εξαρτηθεί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από την Χρυσή Αυγή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με πολιτική ήττα ακόμη και στην περίπτωση που μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμπληρωνόταν ο μαγικός αριθμός των 200, σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. Για τον λόγο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στην κυβέρνηση η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον εκλογικό νόμο, η οποία όμως δεν φαίνεται σε αυτήν την φάση να κερδίζει έδαφος.

Ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 23 και 24 Ιουνίου θα οριστικοποιήσει τις βασικές αρχές του νέου εκλογικού νόμου που θα υιοθετήσει το κυβερνών κόμμα με βάση τις αρχές και την ιστορική του διαδρομή. Μέχρι σήμερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις που όμως συγκλίνουν προς ένα αναλογικότερο σύστημα:

–    χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα ή με ένα μικρότερο μπόνους από τις 50 έδρες που ισχύει σήμερα για ποσοστά πάνω από 40%
–    ποσοστό εισόδου στην βουλή το 3% αλλά κερδίζει έδαφος και η άποψη ότι η μείωση του ποσοστού εισόδου στο 2,5% κάνει αναλογικότερο τον εκλογικό νόμο.
–    Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
–    Ψήφο στα 17 καθώς και δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς 

Με το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει στις εσωτερικές αντιθέσεις των κομμάτων της Κεντροαριστεράς με στόχο να διαμορφωθεί τελικά μία πλειοψηφία που θα αγγίζει τους 200 βουλευτές. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις για τον εκλογικό νόμο που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ως εξής:

ΝΔ: Όχι στην ακυβερνησία που θα μπορούσε να οδηγήσει η απλή αναλογική. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σταθερός στην άποψή του ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Ακούγοντας την πρόταση κυβερνητικών στελεχών για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα η ΝΔ είδε πίσω από τις προτάσεις της κυβέρνησης να ξεδιπλώνεται σχέδιο …Κουτσόγιωργα για να μην καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ όπως έγινε και τι 1989-1991.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την θέσπιση αναλογικότερου εκλογικού νόμου και η αρχική πρόταση του κόμματος ήταν για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ενώ η πρόταση Κουρουμπλή για μπόνους 27-30 εδρών στο πρώτο κόμμα ένα αυτό ξεπεράσει το 40%, φαίνεται να κινείται στην γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει το άνοιγμα στην ΔηΣυ με τον εκλογικό νόμο βλέποντας με ..καλό μάτι την προοπτική συνεργασίας στο μέλλον. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι η Φ. Γεννηματά θα συμφωνήσει με την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα αλλά ότι συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος «δείχνοντας» τον Ευ. Βενιζέλο. Σε κάθε περίπτωση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΔΗΣΥ θα περιμένει την πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί. Από την άλλη πλευρά όμως ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος πήρε θέση υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΗΣΥ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και πως θα τοποθετηθεί μετά την γνωστοποίηση της κυβερνητικής πρότασης. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση για σύστημα απλής αναλογικής θα βρει τελικά σύμμαχο στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αριθμεί 16 βουλευτές.

Ποτάμι: Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι και στο Ποτάμι θα επιφέρει αναταράξεις μια πρόταση απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους και ποσοστό εισόδου στην βουλή το 2,5% καθώς θα προκαλέσει προσδοκίες για αυτόνομη κάθοδο και είσοδο του κόμματος στην βουλή μετά από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν μείωση των ποσοστών του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη. Στο Ποτάμι προτρέπουν την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει συγκυριακά το ζήτημα του εκλογικού νόμου και ξεκαθαρίζουν πως μόνον εφ όσον η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση, που έχουν καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα υπερψηφίσουν στη Βουλή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ επιμένει πως δεν πρέπει να μειωθεί το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο Ποτάμι θεωρούν πως πρέπει να εκλογικευθεί το bonus στο πρώτο κόμμα και αυτό πλέον να αντιστοιχεί σε μία έδρα για κάθε δύο ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 20 έδρες εάν το πρώτο κόμμα καταγράψει 40%. Επιπλέον, το Ποτάμι έχει εισηγηθεί τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255 από 300, εκ των οποίων οι 5 να εκλέγονται από την Ομογένεια.

Ένωση Κεντρώων: Απλή αναλογική, κανένα μπόνους στο πρώτο κόμμα και πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι οι βασικές θέσεις της Ένωσης Κεντρώων στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Στο πρόσωπο του Αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν έναν εν δυνάμει σύμμαχο για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

ΚΚΕ: Μπορεί το ΚΚΕ να έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να ψηφήσει κανένα εκλογικό νόμο εάν δεν είναι απλή και άδολη αναλογική χωρίς μπόνους και ποσοστά εισόδου στο κοινοβούλιο με την χώρα να είναι μία εκλογική περιφέρεια, παρόλαυτά στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μία πρόταση για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα θα μπορούσε να δελεάσει τον Περισσό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να μην ψηφίσει καμία πρόταση για εκλογικό νόμο πέραν αυτής της απλής και άδολης αναλογικής. 

Χρυσή Αυγή: Η ακροδεξιά οργάνωση βλέπει με καλό μάτι την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα μπορούσε να αυξήσει τις δυνάμεις της στο κοινοβούλιο. Όμως έχει γίνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης αφού με δεδομένο ότι το ΚΚΕ και η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση που στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προστίθεντο οι 16 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 10 του Ποταμιού και οι 9 της Ένωσης Κεντρώων. Στο υποθετικό σενάριο των 188 βουλευτών που θα στήριζαν μία πρόταση αναλογικότερου νόμου, η Χρυσή Αυγή με τους 18 βουλευτές που διαθέτει θα μπορούσε να σφραγίσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και…μετασεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό.
thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου