ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ για τις ελληνικές Natura

news room 1 λεπτό ανάγνωση
περιβάλλον

Το περι­βάλ­λον γιορ­τά­ζει σήμερα Παγκό­σμια Ημέρα Βιο­ποι­κι­λό­τη­τας, σε ολό­κληρο τον πλανήτη. Για τη χώρα μας πάλι, είναι μια μαύρη μέρα, καθώς ο απο­λο­γι­σμός για τη φύση  μετρά χιλιά­δες στρέμ­ματα δάσους λιγό­τερα, εξαι­τίας της κατα­στρο­φι­κής φωτιάς που έπληξε την Κοριν­θία. Κάθε χρόνο, γίνεται στάχτη πολύ­τιμη γη, βιό­το­πος για σπάνια και συχνά απει­λού­μενα είδη χλω­ρί­δας και πανίδας. Η μεσο­γειακή γη είναι άλλωστε ευάλωτη στις πυρ­κα­γιές, λόγω και των κλι­μα­το­λο­γι­κών συν­θη­κών· πόσο μάλλον όταν τα μέτρα πρό­λη­ψης από τις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές αρχές, αλλά και την κεντρική διοί­κηση, συχνά …παρα­λεί­πο­νται.

Πέρα όμως από την ανάγκη προ­στα­σίας από τις πυρ­κα­γιές, η πολύ­τιμη ελλη­νική φύση χρειά­ζε­ται σωστή δια­χεί­ριση. Και πλέον, όπως ανα­φέ­ρει ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του νεο­σύ­στα­του Οργα­νι­σμού Φυσικού Περι­βάλ­λο­ντος και Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), καθη­γη­τής Κων­στα­ντί­νος Τριά­ντης, στη συνέ­ντευξή του στον «Οικο­νο­μικό Ταχυ­δρόμο», έχει και τα απα­ραί­τητα «εργα­λεία».

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Δράσης Προ­τε­ραιό­τη­τας της χώρας για την περίοδο 2021-2027, που έχει εγκρι­θεί από την ΕΕ, η συνο­λική εκτι­μώ­μενη χρη­μα­το­δό­τηση για το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 641 εκατ. ευρώ θα κατευ­θυν­θούν σε μέτρα δια­τή­ρη­σης και απο­κα­τά­στα­σης οικο­τό­πων και βιο­τό­πων που φιλο­ξε­νούν σημα­ντικά είδη άγριας ζωής. Σε εξέλιξη βρί­σκο­νται και έργα, χρη­μα­το­δο­τού­μενα από το προη­γού­μενο ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία θα ολο­κλη­ρω­θούν το 2023,  ύψους 33,2 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ έχουν περι­λη­φθεί στο πακέτο του Ταμείου Ανά­καμ­ψης για δράσεις σε προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές.

Πηγή ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.