Τοπικές Ειδήσεις

Επιτυχής η πρώτη γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ

Σε κλίμα συνεργασίας και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ. Στην πρόσκληση του δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι οι φορείς του νησιού παίρνοντας μέρος σε ένα γόνιμο διάλογο για το μέλλον ενός οργανισμού ο οποίος πρωτοστάτησε στην τουριστική προβολή και προώθηση της Ρόδου.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ, Παναγιώτης Ιωαννίδης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κώστας Κατσίβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Στέργος Γιαννάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί, Θεοδόσης Καστανίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας. Το συντονισμό ανέλαβε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Σοκορέλος, ενώ από τη δημοτική αρχή συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τηλέμαχος Καμπούρης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων Κώστας Ταρασλιάς, η αντιδήμαρχος Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Αλέξανδρος Κολιάδης.
Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση και στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού στον τουρισμό και την οικονομία και παρότρυνε τους εκπροσώπους των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εξέλιξη του ΠΡΟΤΟΥΡ, ένα εργαλείο προώθησης, που έχει ανάγκη η Ρόδος, όπως είπε.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο «μετασχηματισμός» και η «μετεξέλιξη» του ΠΡΟΤΟΥΡ, γενικός κανόνας που επικρατεί στην αγορά, ώστε να παραμείνει ο φορέας ευέλικτος, αποτελεσματικός και να παράγει στοχευμένο έργο. Τόνισε ότι η ΕΞΡ, στηρίζει τον ΠΡΟΤΟΥΡ τον οποίο φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια στις εγκαταστάσεις της και θα συνεχίσει να στηρίζει τον οργανισμό και την επόμενη μέρα.
Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νίκο Τσούλλο, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται ο ρόλος στο ΠΡΟΤΟΥΡ στη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις, όπως παλαιότερα, αλλά θα πρέπει να μετεξελιχθεί, να εκσυγχρονιστεί και-γιατί όχι-να αντιγράψει άλλες καλές πρακτικές αντίστοιχων φορέων. Διερωτήθηκε επίσης εάν υπάρχουν χρήματα στον ΠΡΟΤΟΥΡ.
Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε τον κ. Τσούλλο ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ. Είπε ότι στο σχήμα θα συμμετέχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι τοπικοί φορείς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα εξαρτηθεί η συμμετοχή των «μετόχων» από τη δυνατότητα οικονομικής συνεισφοράς ή όχι, επισημαίνοντας ότι λόγω των τρεχουσών συνθηκών πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι έχουν ανάγκη στήριξης οι ίδιοι.
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης είπε ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήταν ένας πρωτοποριακός οργανισμός για τα ελληνικά δεδομένα, το παράδειγμα που οποίου μιμήθηκαν άλλοι φορείς. Δήλωσε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι φορείς γίνεται στον οργανισμό, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο αντιπροσωπευτικότητας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ένας μόνο εκπρόσωπος από κάθε φορέα θα πρέπει να συμμετέχει. Χαρακτήρισε σωστή την τοποθέτηση του δημάρχου, να μην αποκλείεται κανείς από τους φορείς εάν δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το όποιο οικονομικό αντίτιμο του αναλογεί για τις λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Συνεπώς το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος θα χρειαστεί να το αναλάβει ο Δήμος.
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Αντώνογλου, ανέφερε ότι λόγω της νομοθεσίας το ΕΒΕΔ αναγκάζεται να αποχωρήσει από το διοικητικό σχήμα του οργανισμού (είχε σταλεί και σχετική επιστολή στο δήμαρχο πριν τη ΓΣ). Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία, δεν προβλέπεται η συμμετοχή των Επιμελητηρίων σε εταιρείες, συλλόγους κ.ο.κ. παρά μόνο σε ΑΜΚΕ και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Αντώνογλου είπε ότι το Επιμελητήριο θα είναι πάντα ανοιχτό σε συνεργασία με τον ΠΡΟΤΟΥΡ και στην υποστήριξη των δράσεών του. Τόνισε ότι η Ρόδος έχει ανάγκη από ένα οργανωμένο και σύγχρονο φορέα διαχείρισης προορισμού, ο οποίος θα καταγράφει τα προβλήματα και θα εφαρμόζει στοχευμένες δράσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου