Ρεπορτάζ

17 αγωγές εις βάρος ξενοδόχων για πνευματικά δικαιώματα

Οι πρώτες 17 αγωγές εις βάρος ισάριθμων ξενοδοχειακών εταιρειών της Ρόδου, υποβλήθηκαν χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την τακτική διαδικασία από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που διεκδικεί αποζημιώσεις από ανείσπρακτες αμοιβές για την χρήση τηλεόρασης.
Ο Οργανισμός έχει ως αντικείμενο της δραστηριότητάς του τη συλλογική διαχείριση, μεταξύ άλλων και του δικαιώματος των μελών του (ALPHA, ANTENNA, STAR, ΣΚΑΪ, κλπ), υπό την ιδιότητά τους ως παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, όπως επιτρέπουν ή απαγορεύουν την παρουσίαση στο κοινό των οπτικοακουστικών παραγωγών τους.
Στο πλαίσιο της διαχειριστικής αυτής αρμοδιότητας έχει συμβληθεί με χιλιάδες ξενοδόχους, στους οποίους έχει παραχωρήσει έναντι κατάλληλης αμοιβής, άδεια δημόσιας παρουσίασης μέσω των τηλεοράσεων που έχουν στα δωμάτια ή και στους κοινόχρηστους χώρους, των οπτικοακουστικών έργων παραγωγής των μελών του (Ρεπερτόριο μελών Οργανισμού).

Με τις αγωγές του ο Οργανισμός διεκδικεί από τις εναγόμενες εταιρείες αποζημίωση λόγω της παράνομης (χωρίς την άδειά του) παρουσίαση στο κοινό των προστατευόμενων οπτικοακουστικών έργων των εκπροσωπούμενων από εκείνον δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η εν λόγω παράνομη παρουσίαση στο κοινό συνίσταται, στην αναμετάδοση των έργων στα δωμάτια των ξενοδοχείων τόσο μέσω των συσκευών τηλεόρασης, όσο και μέσω του διαδικτύου.
Ενεργεί εν προκειμένω για τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους που έχουν δημιουργήσει οπτικοακουστικά έργα του προστατευόμενου από τον συνεταιρισμό ρεπερτορίου. Ο ενάγων συνεταιρισμός ως μόνος και αντιπροσωπευτικός στην Ελλάδα οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των κατηγοριών δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας τις οποίες καλύπτει εν προκειμένω (σκηνοθέτες – σεναριογράφοι) έχει καταστεί μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (GSAC) και εκπροσωπεί, πέραν των ημεδαπών, και αλλοδαπούς δικαιούχους δυνάμει συμβάσεων αμοιβαίας εκπροσώπησης τις οποίες καταρτίζει με ομόλογους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης της αλλοδαπής που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα των ιδίων ως άνω κατηγοριών (σκηνοθετών ή/και σεναριογράφων).
Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνάψει συμβάσεις αμοιβαιότητας με ανάλογους οργανισμούς του εξωτερικού, που του έχουν παράσχει σχετική πληρεξουσιότητα προς το σκοπό της συλλογικής διαχείρισης στην ελληνική επικράτεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου