ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βασ. Υψηλάντης εισηγητής της ΝΔ σε Νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Υψηλάντης

Ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και Κοσμή­το­ρας της Βουλής Βασί­λειος Νικό­λαος Υψη­λά­ντης ορί­στηκε Ειση­γη­τής της ΝΔ στο Σχέδιο Νόμου του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών με τίτλο: «Ενσω­μά­τωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και του Συμ­βου­λίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τρο­πο­ποί­ηση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ, όσον αφορά τις εξαι­ρού­με­νες οντό­τη­τες, τις χρη­μα­το­δο­τι­κές εται­ρείες συμ­με­το­χών, τις μικτές χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές εται­ρείες συμ­με­το­χών, τις απο­δο­χές, τα μέτρα και τις εξου­σίες επο­πτείας και τα μέτρα δια­τή­ρη­σης κεφα­λαίου (L 150), ενσω­μά­τωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και του Συμ­βου­λίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τρο­πο­ποί­ηση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ σχετικά με την ικα­νό­τητα απορ­ρό­φη­σης των ζημιών και ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των και επι­χει­ρή­σεων επεν­δύ­σεων και της Οδηγίας 98/26/ΕΚ (L 150), μέσω της τρο­πο­ποί­η­σης του άρθρου 2 του ν. 4335/2015, και λοιπές επεί­γου­σες δια­τά­ξεις»

Όπως τόνισε σήμερα στην εισή­γησή του o Βασίλης α. Υψη­λά­ντης κατά την πρώτη συζή­τηση του νομο­σχε­δίου στην Επι­τροπή Οικο­νο­μι­κών : «…Με το υπό συζή­τηση νομο­σχέ­διο η Κυβέρ­νηση επι­βε­βαιώ­νει το ανα­πτυ­ξιακό και ενω­σιακό

πρόσημο της πολι­τι­κής της, καθώς οι προ­τει­νό­με­νες δια­τά­ξεις στόχο έχουν να επι­και­ρο­ποι­ή­σουν το πλαίσιο εντός του οποίου λει­τουρ­γεί το τρα­πε­ζικό και εν γένει χρη­μα­το­οι­κο­νο­μικό σύστημα, να εισά­γουν νέα, σύγ­χρονα επεν­δυ­τικά εργα­λεία και να επι­τα­χύ­νουν έτσι την ανά­καμψη στην μετά-Covid εποχή.

Η ενσω­μά­τωση των Οδηγιών 878 και 879 του 2019 ανα­βαθ­μί­ζει το ισχύον χρη­μα­το­πι­στω­τικό πλαίσιο της Οδηγίας Capital Requirements Directive (CRD), με εκσυγ­χρο­νι­σμό καίριων επο­πτι­κών ρυθ­μί­σεων. Στα προσ­δο­κό­μενα άμεσα απο­τε­λέ­σματα συγκα­τα­λέ­γε­ται η περαι­τέρω ενδυ­νά­μωση του εγχώ­ριου τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος και η πολύ­πλευρη θωρά­κισή του έναντι μελ­λο­ντι­κών κιν­δύ­νων. Ταυ­τό­χρονα, η εξει­δί­κευση του θεσμι­κού ρόλου δύο σημα­ντι­κών επο­πτι­κών αρχών, της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος και της Επι­τρο­πής Κεφα­λαια­γο­ράς, ανα­μέ­νε­ται να έχει πολύ­πλευρα οφέλη, ιδίως σε επίπεδο προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σεων από το εξω­τε­ρικό και ανα­βάθ­μι­σης του εν γένει επεν­δυ­τι­κού προφίλ της χώρας. Προς την ίδια κατεύ­θυνση βρί­σκε­ται και η βελ­τί­ωση του πλαι­σίου δια­συ­νο­ρια­κής (εντός της Ένωσης) παροχής τρα­πε­ζι­κών υπη­ρε­σιών, είτε με εγκα­τά­σταση υπο­κα­τα­στή­μα­τος στην Ελλάδα είτε από την κυρίως έδρα του τρα­πε­ζι­κού ιδρύ­μα­τος.

Οι ουσια­στι­κές και νομο­τε­χνι­κές βελ­τιώ­σεις στο βασικό τρα­πε­ζικό νομο­θέ­τημα, τον Νόμο 4261/2014 είναι καθ’ όλα ανα­γκαίες, καθώς η τρέ­χουσα συγκυ­ρία και οι σύγ­χρο­νες προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει ο ευρύ­τε­ρος τρα­πε­ζι­κός τομέας (κόκκινα δάνεια, εξαι­ρε­τικά χαμηλά επι­τό­κια, κατα­κό­ρυφη αύξηση του αντα­γω­νι­σμού από αλλο­δαπά τρα­πε­ζικά ιδρύ­ματα) καθι­στούν επι­βε­βλη­μένη την επι­και­ρο­ποί­ησή του, σε ένα πλαίσιο Ευρω­παϊ­κής σύγκλη­σης και ολο­κλή­ρω­σης.

Αξίζει δε να σημειω­θεί πως η υιο­θέ­τηση των Ενω­σια­κών ρυθ­μί­σεων γίνεται εγκαί­ρως και εμπρο­θέ­σμως από τη χώρα μας, όταν περίπου τα μισά μέλη της Ένωσης εξα­κο­λου­θούν να πορεύ­ο­νται με το προ­γε­νέ­στερο ρυθ­μι­στικό καθε­στώς της CRD IV. Η έγκαιρη και ορθή ενσω­μά­τωση Ενω­σια­κών δια­τά­ξεων εκπέ­μπει σήμα υπευ­θυ­νό­τη­τας και ορθο­λο­γι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης….»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.