ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά εθνικό πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας – Ποιοι θα έχουν «free pass» σε διατροφολόγους

news room 3 λεπτά ανάγνωση
υπέρβαρος

Θα περι­λαμ­βά­νει δωρεάν υπη­ρε­σίες από ειδι­κούς δια­τρο­φο­λό­γους προ­κει­μέ­νου να βελ­τιώ­σουν τις δια­τρο­φι­κές τους συνή­θειες και τη σωμα­τική τους κατά­σταση.

Το Υπουρ­γείο Υγείας σε συνερ­γα­σία με το Πανε­πι­στή­μιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σχε­δί­ασε το Εθνικό Πρό­γραμμα Πρό­λη­ψης και Κατα­πο­λέ­μη­σης Παχυ­σαρ­κίας Ενη­λί­κων. Το πρό­γραμμα περι­λαμ­βά­νει δράσεις πρω­το­γε­νούς, δευ­τε­ρο­γε­νούς και τρι­το­γε­νούς πρό­λη­ψης, επι­διώ­κο­ντας αφενός να μειώσει τους παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου που ευθύ­νο­νται για την εμφά­νιση της παχυ­σαρ­κίας και αφε­τέ­ρου, να κατα­πο­λε­μή­σει τις συνέ­πειες της υπερ­βα­ρό­τη­τας και της παχυ­σαρ­κίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφά­νιση χρόνιων νοση­μά­των και πολυ­νο­ση­ρό­τη­τας.

Πού απευ­θύ­νε­ται – Τι περι­λαμ­βά­νει

Το πρό­γραμμα απευ­θύ­νε­ται σε ενή­λι­κες που αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­ματα υπερ­βα­ρό­τη­τας ή παχυ­σαρ­κίας και δίνει τη δυνα­τό­τητα στα άτομα να α) έχουν δωρεάν κλινική εκτί­μηση ώστε να γνω­ρί­ζουν αν έχουν κάποιους παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου που σχε­τί­ζο­νται με την εμφά­νιση παχυ­σαρ­κίας και να τους αντι­με­τω­πί­σουν εγκαί­ρως, β) να λάβουν δωρεάν υπη­ρε­σίες από ειδι­κούς δια­τρο­φο­λό­γους προ­κει­μέ­νου να βελ­τιώ­σουν τις δια­τρο­φι­κές τους συνή­θειες και τη σωμα­τική τους κατά­σταση, γ) να λάβουν δωρεάν εξει­δι­κευ­μένη συν­δυα­σμένη θερα­πεία (δια­τρο­φική συμ­βου­λευ­τική, συμ­βου­λευ­τική αλλαγή συμπε­ρι­φο­ρών υγείας και φαρ­μα­κο­θε­ρα­πεία) σε περι­πτώ­σεις σοβαρής παχυ­σαρ­κίας που συνυ­πάρ­χει με σοβαρά χρόνια νοσή­ματα.

Το πρό­γραμμα ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει τον Ιούνιο του τρέ­χο­ντος έτους και έχει εντα­χθεί στο σχε­δια­σμό δράσεων του προ­γράμ­μα­τος «Σπύρος Δοξιά­δης» που περι­λαμ­βά­νο­νται στο Πρό­γραμμα Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουρ­γείου Υγείας και προ­έρ­χο­νται από Ενω­σια­κούς πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας. Ελλάδα 2.0 με τη χρη­μα­το­δό­τηση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης – NextGenerationEU.

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρό­σφατα στοι­χεία, μόνο το 30,3% του γενικού πλη­θυ­σμού βρί­σκε­ται εντός ορίων κανο­νι­κού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρ­βα­ροι και το 32,1% παχύ­σαρ­κοι, με 3 από τις 4 οικο­γέ­νειες να έχουν του­λά­χι­στον έναν υπέρ­βαρο ή παχύ­σαρκο γονέα.

Πιστο­ποι­η­μένο πρό­γραμμα εκπαί­δευ­σης

Επι­πλέον, στη δράση συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ειδικό, πιστο­ποι­η­μένο πρό­γραμμα εκπαί­δευ­σης διάρ­κειας 60 ωρών, το οποίο θα υλο­ποι­η­θεί από το Πανε­πι­στή­μιο Δυτικής Αττικής. Το πρό­γραμμα απευ­θύ­νε­ται σε όλους τους επαγ­γελ­μα­τίες υγείας (με ειδική στό­χευση στην ΠΦΥ) και επι­διώ­κει να τους εξο­πλί­σει με γνώσεις, δεξιό­τη­τες και εργα­λεία, ώστε να παρέ­χουν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερα υπη­ρε­σίες για την αλλαγή συμπε­ρι­φο­ρών υγείας και να μπορούν να συνερ­γα­στούν με τους ασθε­νείς σε ένα νέο πλαίσιο, λει­τουρ­γώ­ντας ως σύμ­βου­λοι και ενδυ­να­μώ­νο­ντας τα άτομα, προ­κει­μέ­νου η σωστη επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή. Παράλ­ληλα, θα συνερ­γά­ζο­νται με τους Δια­τρο­φο­λό­γους, και θα παρα­κο­λου­θούν την πρόοδο του ασθε­νούς σε μακρο­χρό­νια βάση.

Είναι σημα­ντικό να σημειω­θεί ότι, το πρό­γραμμα στο­χεύει στην ενί­σχυση της εγγρα­μα­το­συ­νης υγείας σε σχέση με το συγκε­κρι­μένο ζήτημα αλλά και την προ­α­γωγή υγείας του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της συνο­λι­κής προ­σέγ­γι­σης της παχυ­σαρ­κίας για την έγκαιρη διά­γνωση και αντι­με­τώ­πιση της, το πρό­γραμμα περι­λαμ­βά­νει και ευρύ­τε­ρες πρω­το­βου­λίες ευαι­σθη­το­ποί­η­σης και ενη­μέ­ρω­σης για την ανα­βάθ­μιση της εκπαί­δευ­σης των προ­γραμ­μά­των σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγ­γελ­μά­των υγείας, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, να συμ­βα­δί­σει με τις ανάγκες της σύγ­χρο­νης εποχής, που υπα­γο­ρεύ­ουν τη μετα­τό­πιση στην Πρόληψη και την ενί­σχυση των γνώσεων και των δεξιο­τή­των των επαγ­γελ­μα­τιών υγείας, ώστε να καλύ­ψουν τις ανάγκες του πλη­θυ­σμού σε αυτόν τον τομέα.

Ο Υπουρ­γός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της πρω­το­γε­νούς πρό­λη­ψης εντεί­νουμε τις δράσεις για τον έλεγχο της παχυ­σαρ­κίας. Η παρα­κο­λού­θηση τους βάρους, η άθληση και η καλή δια­τροφή είναι σύμ­μα­χοι για τη βελ­τί­ωση των δεικτών δημό­σιας Υγειας. Προς αυτήν την κατεύ­θυνση μέσω του προ­σω­πι­κού γιατρού θα υλο­ποι­η­θεί πρό­γραμμα πρό­σβα­σης σε δια­τρο­φο­λό­γους και όπου απαι­τεί­ται σε φαρ­μα­κευ­τική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να δια­τη­ρή­σουμε τους πολίτες υγιείς».

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.