Θετικά λειτούργησε η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να διαθέσει το κτήριο του Ελληνικού Προξενείου κατά την Ιταλοκρατία, για τις ανάγκες της αιμοληψίας του Νοσοκομείου Ρόδου, κατόπιν αιτήματος που υπεβλήθη στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό.
Στο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Ελληνικού Προξενείου, επί της οδού Ιωάννη Καζούλη, στην πόλη της Ρόδου, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησαν ήδη οι αιμοδοσίες στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε στην «δ» η γιατρός κα Φωτεινή Σακελλαρίδου «η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για αίμα. Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς από την Ρόδο, στηρίζουμε τις ανάγκες για όλο το σύστημα της χώρας.
Οι αιμοδότες αλλά και ο κόσμος που έρχεται στο κτήριο αυτό, είναι ενθουσιασμένοι καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγουν κάθε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρόδου, το οποίο έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό».
Θυμίζουμε ότι ο λόγος για τον οποίον το Υπουργείο Υγείας, είτε απευθείας, είτε δια των ΥΠΕ, στράφηκε στην αυτοδιοίκηση για την αναζήτηση αιθουσών αιμοληψιών εκτός νοσοκομείων, είναι ότι τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα, η οποία οφείλεται στη δυσκολία των εθελοντών αιμοδοτών να μεταβούν στα νοσοκομεία λόγω του φόβου αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε έγγραφό του προς τις ΥΠΕ της χώρας, το φαινόμενο αυτό, το οποίο μάλιστα παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων όσων χρήζουν μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του.

Συνεπώς, θα πρέπει η αιμοληψία από αιμοδότες (εθελοντές και συγγενικό περιβάλλον) να μετακινηθεί εκτός νοσοκομείων, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, εύκολα προσβάσιμους και οι οποίοι θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ