Οι δήμοι της χώρας καθίστανται οι κύριοι υπεύθυνοι όσον αφορά στο ζήτημα των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εφόσον στο εξής όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες τους.

Ειδικότερα υιοθεσίες προωθούνται μέσα από ιστοσελίδες των δήμων, οι οποίες ωστόσο μπορούν να αναπαράγονται, ενώ όσοι υιοθετούν ζώα θα έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα τέλη. Οι εκτροφείς και τα καταστήματα εμπορίας ζώων συντροφιάς είναι στο εξής υποχρεωμένοι να πωλούν ζώα μόνο σημασμένα και πλήρως καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων και με διαβατήριο.

Επίσης όσον αφορά στη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε σπίτια ή διαμερίσματα επιτρέπεται ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας ορίζει το αντίθετο, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ότι τα ζώα δεν παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή ταράτσες ειδικά τη νύχτα μένουν στον ίδιο σπίτι με τον ιδιοκτήτη τους και τηρούνται οι κανόνες ευζωίας. Σε κάθε διαμέρισμα επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 30 τετραγωνικά μέτρα και σε κάθε μονοκατοικία η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. Στην πρώτη περίπτωση εφόσον ο αριθμός των ζώων είναι πάνω από δύο και στη δεύτερη εφόσον είναι πάνω από πέντε  οι ιδιοκτήτες οφείλουν να το δηλώσουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των δήμων.

Επίσης, απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα και η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, μουσικών συναυλιών ή επιδείξεων.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου σχέδιου νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, το οποίο παρουσίασε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

 

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ