Τοπικές Ειδήσεις

“Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το κάπνισμα στον πολιτισμένο κόσμο”

Άρθρο του Καθηγητή Δ. Κρεμαστινού που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ 

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε όλο τον πλανήτη διότι, παρότι έχουν ληφθεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μόνο 2 στους 10 καπνιστές θα συνταξιοδοτηθούν γιατί οι 8 στους 10, μεταξύ 40 – 65 ετών, θα θυσιαστούν στο βωμό των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Ο καπνιστής καπνίζει ελπίζοντας στην καλή του τύχη ότι θα συγκαταλεχθεί μεταξύ του 20% εκείνων που διαθέτουν αμυντικούς μηχανισμούς στο γονιδιακό τους υπόστρωμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι η Αυστραλία, η Αγγλία και η Αμερική που έχουν εφαρμόσει την αυστηρότερη αντικαπνιστική πολιτική, είναι οι χώρες που κατάφεραν να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στο ένα τρίτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αγγλία που πήρε τα περισσότερα μέτρα, ακόμα και με τριπλασιασμό της τιμής του τσιγάρου, και κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια να ελαττώσει το κάπνισμα από το 51% του πληθυσμού, στους άνδρες, στο 22%. Σημαντική η ελάττωση όμως δεν πέτυχε την εξάλειψη.

Αντίθετα, η χώρα μας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής, με τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε να βρίσκεται σε πλήρη παράλυση, απλώς χειροτερεύει συνεχώς τη θέση της από πλευράς επιβίωσης του πληθυσμού της.  Από τις πρώτες θέσεις στις οποίες βρισκόταν παγκοσμίως, υποχώρησε στη 15η θέση.

Στη χώρα μας πουθενά, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλους δημόσιους χώρους. Φτάσαμε στο σημείο 81 Έλληνες βουλευτές να ζητήσουν το 2014 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, τον νόμο δηλαδή που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει! Οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καπνίζουν όχι μόνο εντός του Υπουργείου αλλά και δημοσίως σε κλειστούς χώρους.

Απελπισία, όμως καλό είναι τουλάχιστον ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο για να προφυλαχθεί ατομικά ο ίδιος και η οικογένειά του μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αφού η Πολιτεία είναι ανήμπορη να τον προστατέψει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κώστας Κητής    22.02.2019 19:30

    Πράγματι μόνο μέσα στο ίδιο του το σπίτι μπορεί να πραστατευθεί καθένας με το κάπνισμα από το όργανο της τάξης με το οποίο δοκείτε ότι θα συσχετίζεται. Εκτός από τον υπόλοιπο δρόμο όπου μπορεί και ελεύθερα να καπνίζει. Αν το ελέγχετε εσείς όμως να μην προωθείτε την ίδια ενέργεια και για κάποιον που δεν φταίει σε κάτι που αποτελεί την ευθύνη και την υποχρέωσή του με βάση την συνείδηση απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο ο οποίος δεν πάσχει και υποφέρει λόγω των συνανθρώπων του την ώρα που κάπνιζαν για εκείνο τον λόγο. Η ιατρική δεν απασχολεί τις πολιτικές επιστήμες που υπάρχουν για τον ίδιο λόγο με την φιλοσοφία και την νομική ή κοινωνιολογία με την ψυχολογία κάθε ατόμου.

Σχολιασμός άρθρου