Ρεπορτάζ

Εντονος προβληματισμός στη ΔΕΥΑΡ για την επάρκεια νερού

Ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή όλων των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην ΔΕΥΑΡ, υπό την προεδρία του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη και την συμμετοχή των μελών της διοίκησης κ.κ. Δημήτρη Καρατζιά, Αγαπητού Πάλλα, Μανώλη Διακομανώλη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν κυρίως η ενημέρωση από τον κάθε πρόεδρο ξεχωριστά των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του, για τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε Δημοτική Ενότητα και Τοπική Κοινότητα και κυρίως τις ελλείψεις σε νερό.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μανωλάκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την προετοιμασία των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν.
Όπως υπογράμμισε, επειδή ο κάθε πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της περιοχής του, πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα την ΔΕΥΑΡ και τις υπηρεσίες για τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις βλάβες και τις ανάγκες που υπάρχουν «ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και αντιμετωπίσουμε ξανά τις ίδιες καταστάσεις που είχαμε πέρσι. Ο κόσμος στράφηκε εναντίον σας και εναντίον μας απαιτώντας να βρούμε λύσεις. Εμείς ως διοίκηση πρέπει να προετοιμαστούμε» ,είπε μεταξύ άλλων.
Τόνισε μάλιστα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα, αλλά όχι στο επιθυμητό σημείο για όλο το νησί της Ρόδου, γι αυτό και απαιτείται πολύ καλός συντονισμός και συνεργασία για να μην υπάρξουν πάλι τα ίδια προβλήματα.
«Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να πιάσουμε στα χέρια μας την… καυτή πατάτα και να πάρουμε αποφάσεις. Ειδάλλως δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πάλι τα προβλήματα», υπογράμμισε.
Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων τοποθετήθηκαν και μίλησαν για τις περιοχές τους, ανέλυσαν τα προβλήματα που υπάρχουν και επέστησαν την προσοχή σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, ενώ εκφράστηκε πολύ έντονος προβληματισμός επειδή αφενός δεν έβρεξε πολύ μέχρι σήμερα και αφετέρου δεν επαρκεί το νερό για τις ανάγκες των καλοκαιρινών μηνών, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα και πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης.
Ωστόσο, οι μεγάλες (και μικρές) ξενοδοχειακές μονάδες έχουν δηλώσει στην ΔΕΥΑΡ ότι φέτος είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανάγκη, λόγω ιδιωτικών δεξαμενών που διαθέτουν, ώστε να μην ταλαιπωρήσουν τους πελάτες τους –κυρίως σε τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονη ζήτηση όπως η Νότια Ρόδος, η Λίνδος, το Φαληράκι κ.λπ.
«Πρέπει κατ’ αρχήν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς να ευαισθητοποιηθούν και να μην κάνουν αλόγιστη χρήση νερού και ακόμη, τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Μπορεί το Φράγμα να δώσει λύση σε μερικές περιοχές, όχι όμως σε όλες και φυσικά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε αλόγιστα το νερό» όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη.
Αναπτύχθηκε πάντως έντονος προβληματισμός όχι μόνον για την φετινή σεζόν αλλά και για το τι «μέλλει γενέσθαι» γενικότερα στο νησί καθώς η ανομβρία έχει χτυπήσει την Ρόδο και θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στο άμεσο μέλλον.
Συζήτηση έγινε ακόμη για τις γεωτρήσεις, για την ποιότητα του νερού, και για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, των αγροτών και των πολιτών.
«Η συνάντηση αυτή, ήταν απαραίτητη και χρήσιμη για όλους μας. Και για την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και για τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων. Αποφασίσαμε πως πρέπει να ενημερώνουμε συστηματικά τους κατοίκους για την χρήση του νερού και μάλιστα σε περιοχές όπου υπάρχουν μικτά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, οι αγρότες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) να περιορίσουν τις καλλιέργειές τους, διότι εάν δημιουργηθεί πρόβλημα θα αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε ακόμη και μετρητές. Ωστόσο πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί με την χρήση του νερού», δήλωσε ο κ. Αγαπητός Πάλλας.
Στην σύσκεψη που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, αποφασίστηκε ακόμη η ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει άμεσα σε συστηματικούς ελέγχους σε καλλιεργήσιμες περιοχές ώστε να εντοπιστούν τυχόν «παράνομες» παροχές νερού και αν λειτουργούν τα υδρόμετρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου