Ρεπορτάζ

«Να διορθωθούν άμεσα οι ατέλειες του Καλλικράτη» ζητεί ο δήμαρχος Ρόδου

Να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιέχει το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου χθες ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, η όποια καθυστέρηση στο θέμα αυτό συνιστά εμπαιγμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ εκφράσαμε την πικρία μας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην τροποποίηση του Καλλικράτη. Ελπίζουμε τη Δευτέρα να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή και να εγκριθούν οι ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το Δήμο Ρόδου και άλλους ΟΤΑ», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
«Θα είναι κρίμα να μην μπουν σημαντικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, που αφορά την ΤΑ», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση σχετικά με τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και αναζητούνται τρόποι για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.
«Θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε η απώλεια των 60 υπαλλήλων να καλυφθεί. Θα ζητήσουμε έγκριση για την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα υπάρξει και συνεργασία με ιδιώτες.
«Θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη της ΔΕΥΑΡ. Αυτά θα γίνουν με διαγωνισμούς στους οποίους θα προχωρήσουμε. Θα ασχοληθούν οι ιδιώτες με τη συντήρηση των αντλιοστασίων», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» η απόφαση για την απόλυση των 61 εργαζόμενων της πρώην ΔΕΥΑΙ.
«Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχει έννοια να μην υλοποιηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι με ένδικα μέσα μπορούν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση σε πανελλήνιο επίπεδο, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η υπόθεση πήρε έκταση εξαιτίας όσων έγιναν εκείνο το βράδυ. Διατηρώ χαμηλούς τους τόνους και δεν προβαίνω σε δηλώσεις παρότι έχω δεχθεί αρκετές οχλήσεις από ΜΜΕ των Αθηνών. Γινόμαστε ένα κακό παράδειγμα και όσο ανοίγει το θέμα τόσο χειρότερα θα είναι για τους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση αν η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί πράγματι λύση ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:

«Το σχέδιο της ρύθμισης έχει ετοιμαστεί. Την έστειλα σε όλους τους βουλευτές και διοργάνωσα τη σύσκεψη πριν λίγες ημέρες. Πιστεύω πως θα την προωθούσαν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ για αυτό».

Σε ερώτηση αν έχει νόημα εκ των υστέρων να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Αυτό το εξετάζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Δεν θέλω το δημοτικό συμβούλιο να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα ούτε σε χώρο βιαιοπραγιών. Εκφράζονται επιφυλάξεις από εμένα και άλλους ως προς τη σκοπιμότητα της συζήτησης και όσων μπορούν να ακολουθήσουν».
Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη για την μη παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου.

«Αρκετοί πολίτες υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας. Όλοι όσοι συμμετείχαμε διατρανώσαμε την αντίθεσή μας και δηλώσαμε πως το ακίνητο δεν πρόκειται να δοθεί σε χέρια ιδιωτών. Ο Δήμος δεν θα πληρώνει ενοίκιο για τη Ροδιακή Έπαυλη. Όσοι σκέπτονται αυτά τα πράγματα είναι ανιστόρητοι», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να επικοινωνήσει με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έχουν την ευθύνη για το θέμα αυτό.

«Μόλις συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές το βιβλίο των διαμαρτυριών θα το παραδώσουμε στον κ. Στουρνάρα που πιστεύω ότι θα βρει δέκα λεπτά για να μας δει και να κατανοήσει το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν για έργα που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια της θητείας του.
«Σε εκκρεμότητα ήταν ο βρεφονηπιακός σταθμός στη Σορωνή που θα δημοπρατηθεί σε λίγες ημέρες και η β’ φάση των επισκευών στο κτήριο του Βακούφ που θα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αρκετά έργα που αφορούν την κοινότητα Σορωνής.

«Ξεκίνησαν και οι εργασίες συντήρησης του δημαρχιακού μεγάρου. Η αρχή έγινε από το υπόγειο του κτηρίου. Θα εγκαταστήσουμε και ένα πιο σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας στο Δημαρχείο, στο Δημοτικό Θέατρο και στο ανοικτό κινηματοθέατρο. Είναι και οι παρεμβάσεις σε πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου. Ελπίζουμε οι εργασίες να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η νέα δημοτική αρχή να εγκαταστήσει εκεί τις Οικονομικές Υπηρεσίες, τις Τεχνικές και την Πολεοδομία. Ετσι θα απελευθερωθούν κάποια κτήρια», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Στη συνέντευξη ο δήμαρχος συνεχάρη τους πολίτες της Ρόδου, που αναπτύσσουν εθελοντικές δράσεις για το καλό του νησιού.
«Θέλω να συγχαρώ για μια φορά ακόμη τον κ. Α. Αθανασίου που έχει βραβευθεί για την εθελοντική δράση του. Ευχαριστώ και τους νέους των Ρόταρακτ που έκαναν παρέμβαση στην πλατεία Χαρίτου την περασμένη Κυριακή», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως ενημερώθηκε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Ιαλυσού. «Ενημερώθηκα πως η ομάδα «Διαγόρας» πλήρωσε για τη μεταφορά ανθρώπων. Το όχημα παρέκκλινε της πορείας του και ενεπλάκη σε διενέξεις. Ελέγχεται η ενέργεια της διοίκησης της ΡΟΔΑ», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα καλυφθούν οι ζημιές που έγιναν.
Στην επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών για το νομοσχέδιο που αφορά την ΤΑ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίασή του στις 19/02/2014, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την μη κατάθεση μέχρι σήμερα στη Βουλή του σχεδίου Νόμου, σχετικά με την αναμόρφωση του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” με τίτλο: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΣ».

Το προαναφερόμενο σχέδιο Νόμου σύμφωνα και με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα διορθώσει διαπιστωμένες αδυναμίες και ελλείψεις του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», συμβάλλοντας στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δήμων, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου με αντιπροσωπεία της, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της κος Ε. Κουσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου, συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων για το θέμα αυτό με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., καταθέτοντας μάλιστα τεκμηριωμένες προτάσεις στην κατεύθυνση επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων των νησιωτικών δήμων και ιδιαίτερα των μικρότερων εξ’ αυτών.

Πολλές εκ των προτάσεων αυτών υιοθετήθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ., αλλά και κάποιες εξ’ αυτών ιδιαίτερα αναγκαίες για την λειτουργία τους και για την εξυπηρέτηση των νησιωτών μας δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο τον σχεδίου νόμου τουλάχιστον σ’ αυτό που μας έχει δοθεί.

Με βάση τ’ ανωτέρω, σας καλούμε όπως καταθέσετε άμεσα στη Βουλή για ψήφιση το προαναφερόμενο σχέδιο Νόμου το οποίο να περιέχει το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση και αναβολή κατάθεσής του, θα αποτελέσει εμπαιγμό και έλλειψη σεβασμού, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαιωνίζοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί μας δήμοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου