Συνεντεύξεις

Σταύρος Τσαντής: «Αρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο νοσοκομείο Ρόδου»

Σε απολογισμό του έργου που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες 170 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του προβαίνει σε συνέντευξή του προς τη «δ», ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Σταύρος Τσαντής. Τονίζει, ότι έπειτα από αυτό το (σύντομο) χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποιες βελτιώσεις και μικρές νίκες σε ένα νοσοκομείο το οποίο είχε διάφορες ανάγκες.
• Κύριε Τσαντή, τι έχει αλλάξει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από την ημέρα που αναλάβατε; Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας;
Αρχίζουν και φαίνονται κάποιες βελτιώσεις, κάποιες μικρές νίκες πάνω σε ένα νοσοκομείο το οποίο είχε διάφορες ανάγκες και προβλήματα. Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν. Θα πω απλά πως ό,τι καλό βρήκα, το συνέχισα και πώς ό,τι χρειαζόταν βελτίωση, το άλλαξα. Χρειάστηκα 15-20 μέρες με 12ωρη παρουσία στο Νοσοκομείο για να αντιληφθώ σε ποιο τομέα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και διαπίστωσα ότι ο τομέας αυτός είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Από τις 24.08.2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του, σε 24ωρη βάση το Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης των Επειγόντων Περιστατικών. Σκοπός της λειτουργίας του είναι να καταγράψει τους εισερχομένους ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δημογραφικά στοιχεία των εισερχομένων, για να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παρακλινικών εξετάσεων.
Το νοσοκομείο κατάφερε να απεικονίσει με ακρίβεια το πλήθος των παρεχομένων υπηρεσιών του προς τους ασθενείς (Έλληνες και αλλοδαπούς), (14.720 ασθενείς για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2022), αιτιολογώντας και τη σχετική δαπάνη αναλωσίμου υλικού (αντιδραστηρίων και υγειονομικού υλικού). Επιπλέον, κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την απαίτησή του προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους – ανασφάλιστους και κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης και να εισπράξει άμεσα, έσοδα από προσερχομένους στο ΤΕΠ (κάτοχοι ιδιωτικών ασφαλιστηρίων).
Η απαίτηση του ΝΠΔΔ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στις 300.000,00€ με 350.000,00€, (χωρίς να έχει συμπεριληφθεί το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου που το πλήθος των τουριστών είναι εξαιρετικά υψηλό).
Η αύξηση της απαίτησης του Φορέα κατά 350.000,00€ θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ταμειακής του ρευστότητας και εν τέλει σε μείωση των εκκρεμών υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή της εφοδιαστικής του αλυσίδας.
• Εχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού μαγνητικής τομογραφίας ή ψηφιακής μαστογραφίας;
Τα διαθέσιμα ραντεβού του Μαγνητικού Τομογράφου στο σύστημα έχουν αναμονή 7 μηνών. Ωστόσο, οι ασθενείς ενημερώνονται για την αύξηση των ημερών εξέτασης με βάση τις εφημερίες των Ακτινολόγων Ιατρών κάθε μήνα με αποτέλεσμα ο χρόνος αυτός να μειώνεται περίπου στους 3 μήνες.
Σε ό,τι αφορά στις μαστογραφίες, αυξήθηκαν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2022 κατά 156% οι εξετάσεις συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στη λίστα αναμονής του μαστογράφου ήταν σε αναμονή καταχωρημένες ασθενείς από τον Φεβρουάριο του 2021, (περίπου 850 ασθενείς). Απέμειναν περίπου 70 οι οποίες θα εξυπηρετηθούν στα ραντεβού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ουσία δεν υπάρχει πλέον αναμονή και από τον Οκτώβριο 2022 και μετέπειτα κλείνονται τα ραντεβού κατά την επιθυμητή ημερομηνία των ασθενών.
• Τι συμβαίνει όμως με τον χειρουργικό τομέα; Πόσα χειρουργεία έχουν πραγματοποιηθεί από την ημέρα που αναλάβατε τη διοίκηση του Νοσοκομείου; Πόσοι ασθενείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής;
Ξεκινήσαμε αρχικά από την εκκαθάριση της Λίστας Χειρουργείου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, μειώθηκε ο αριθμός των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 51,12%. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν 1783 χειρουργεία (τακτικά και έκτακτα).
Το νοσοκομείο μας διαθέτει δύο μόνιμους αναισθησιολόγους στο δυναμικό του αυτή τη στιγμή. Ενισχύεται σε μηνιαία βάση με δύο ακόμη για την κάλυψη εφημεριών υπό την αιγίδα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας τέσσερις μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Θα έχει επιστρέψει η γιατρός η οποία βρίσκεται σε γονική άδεια ενώ θα προκηρυχθεί άμεσα νέα θέση για την οποία ενδιαφέρεται αναισθησιολόγος η οποία εργάζεται στο εξωτερικό και επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.
• Γνωρίζουμε ότι δίνετε έμφαση στην εξωστρεφή λειτουργία του Νοσοκομείου… Τι σημαίνει όμως εξωστρέφεια σε πρακτικό επίπεδο για έναν οργανισμό όπως το Νοσοκομείο Ρόδου;
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά αποστολή εθελοντικής ομάδας (2 Οφθαλμίατροι, 2 Ορθοπεδικοί, 1 Γυναικολόγος, 1 Γενική Ιατρός) στην Σύμη για προληπτικό έλεγχο. Έγιναν συνολικά 170 εξετάσεις! Κάτι αντίστοιχο, πράγματι δεν έχει προηγηθεί.

Επιπλέον, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έχουμε προβεί στην προμήθεια Φορητής Οδοντιατρικής Μονάδας (και περιμένουμε να την παραλάβουμε) για τον οδοντιατρικό έλεγχο και την εκπαίδευση οδοντικής υγείας στο σύνολο των μαθητών της 3ης Δημοτικού του νησιού.
Επίσης με την ενίσχυση και υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έχουμε προβεί στην απόκτηση Φορητού Οφθαλμιατρικού Εξοπλισμού με στόχο την δημιουργία (παιδιατρικού) οφθαλμολογικού ιατρείου και προγραμματίζουμε εξορμήσεις στα χωριά του νησιού για κάλυψη γηραιού και παιδιατρικού πληθυσμού. Αντί να περιμένουμε από τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών να έρθουν σε εμάς, θα πηγαίνουμε να τους βρούμε εμείς. Έχουμε ήδη πάρει την έγκριση της 2ης ΥΠΕ.
• Δηλώσατε πρόσφατα ότι οι ισχυρισμοί για ελλείψεις αναλώσιμων, αποτελούν την ηχώ του παρελθόντος… Έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία των προμηθειών;
Υπάρχει ένας προϋπολογισμός εκατομμυρίων. Είναι αδύνατο να έχουμε έλλειμμα υλικών στο Νοσοκομείο μας. Καταφέραμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες των προμηθειών -πάντα στα όρια των πιστώσεών μας- αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νόμου 4412.
Έχουν προχωρήσει-ξεκολλήσει μία σειρά από έργα όπως:
• Δημιουργία Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων (Προϋπολογισμός 100.000€ – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
• Ανακαίνιση Νεφρολογικής Κλινικής (Προϋπολογισμός: 137.000€ – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
• Ανακαίνιση Ψυχιατρικής κλινικής (Προϋπολογισμός: 212.000€ – Υπουργείο Υγείας, Τομέας Ψυχικής Υγείας)
• Προμήθεια πρόσθετου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (Προϋπολογισμός 950.500€. ΕΣΠΑ 2014 – 2021 – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)
• Εξοπλισμός Μαγειρείων, Σωληνωτό ταχυδρομείο και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (Προϋπολογισμός 327.000€ – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)
• Την υλοποίηση/ένταξη ποιων έργων υποδομής έχετε καταφέρει να προωθήσετε σε αυτό το διάστημα των 170 ημερών που διοικείτε το ΓΝΡ;
Καταφέραμε να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) μία σειρά από έργα υποδομής, όπως η εγκατάσταση του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ και η ανακαίνιση οκτώ κλινικών και των χειρουργείων του Γ.Ν. Ρόδου προϋπολογισμού 2.200.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Υπό ένταξη βρίσκεται το έργο «Ανακαίνιση κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλινικών και λοιπών χώρων του Γ.Ν. Ρόδου» προϋπολογισμού 1.400.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), καθώς επίσης η «Εφαρμογή του προτύπου ΤΕΠ» προϋπολογισμού 210.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
Επίσης, εντάξαμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» το έργο «Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου» με κωδικό ΟΠΣ 5052612 συνολικού προϋπολογισμού 4.450.000€ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και άμεσα θα δρομολογηθούν οι πρώτες αναθέσεις. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή οχύρωση του Νοσοκομείου για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:
• Θερμοϋγρομόνωση δωμάτων
• Αντικατάσταση τριών πεπαλαιωμένων χαλύβδινων λεβήτων θερμού νερού,
• Αντικατάσταση καυστήρων
• Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων υδρόψυκτων ψυκτών
• Αντικατάσταση των αντιστοίχων πύργων ψύξης
• Αντικατάσταση τεσσάρων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων
• Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος
• Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με φωτιστικά σώματα LED
• Αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
• Οι ανάγκες του Νοσοκομείου Ρόδου σε προσωπικό είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί;
Πρόκειται ίσως για το δυσκολότερο πρόβλημα του νοσοκομείο. Προκηρύχθηκαν 12 θέσεις διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και οι νέες προσλήψεις ήταν στις πραγματικότητα μόνο δύο. Μονιμοποιήθηκαν άλλοι πέντε γιατροί που ήδη υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο.
Προσελήφθησαν αναλυτικά οι εξής ειδικότητες:
Ορθοπεδικής και τραυματιολογίας (Μονιμοποίηση Επικουρικού)
Γενικής/οικογενειακής ιατρικής (Νέα πρόσληψη)
Μαιευτικής και γυναικολογίας (Μονιμοποίηση Επικουρικού)
Αιματολογίας (Αλλαγή ειδικότητας)
Ιατρικής βιοπαθολογίας – εργαστηριακής ιατρικής (Μονιμοποίηση Επικουρικού)
Αναισθησιολογίας (Αλλαγή Βαθμού)
Καρδιολογίας (Νέα πρόσληψη)
Έχει εκδοθεί επίσης μία προκήρυξη για 25 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Θα μονιμοποιηθεί όμως επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη την περίοδο της πανδημίας και αναμένεται προκήρυξη για τρεις θέσεις μόνιμου προσωπικού (ΔΕ βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων, ΠΕ διοικητικού οικονομικού).
• Δηλώσατε ότι το μεγαλύτερό σας στοίχημα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας των εργαζομένων. Είχε πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις η δήλωσή σας αυτή…
Είναι κάτι που πίστευα και που εξακολουθώ να πιστεύω. Αποδεικνύεται άλλωστε από το έργο που έχει παραχθεί σε αυτές τις πρώτες 170 ημέρες. Οι ίδιοι άνθρωποι που βρήκα στο Νοσοκομείο όταν ήρθα δούλεψαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.
Κατάφερα να τους ενεργοποιήσω, προσφέροντάς τους ένα βαθμό ελευθερίας και αποδίδοντάς τους τα εύσημα για την καλή δουλειά που κάνουν, επιβραβεύοντάς τους για κάθε τους επίτευγμα. Δεν μιλώ ποτέ καθ’ έδρας. Προσπαθώ πάντα να παρακινώ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, ώστε να νιώσουν την ανάγκη να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν διεκδικώ προσωπικά την επιτυχία. Οι εργαζόμενοι θέλω να την καρπωθούν. Δεν ήταν απλή όλη αυτή η διαδικασία των ισορροπιών σε ένα οργανισμό 560 ατόμων. Βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου