Συνεντεύξεις

Χρύσα Καραγιάννη: «Είναι δεδομένο ότι προέρχομαι από τον προοδευτικό χώρο…»

Αν ‘το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά’ τότε η περίπτωση αυτή ταιριάζει και στην πολιτική. Στην περίπτωση της κας Χρύσας Καραγιάννη, δεν ήταν δύσκολο. Με πατέρα τον Σάββα Καραγιάννη, θα ήταν αδιανόητο να μην σε ελκύει η πολιτική, αφού μεγαλώνεις μέσα σε τέτοιο περιβάλλον.
Η ενασχόλησή της με τα κοινά, την βρίσκει αυτή την περίοδο να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπου έχει προταθεί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί στα Δωδεκάνησα, για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Όπως λέει και η ίδια: «Ο πατέρας μου Σάββας Καραγιάννης λοιπόν, όποιον προβληματισμό και να είχε για τη συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα κατά βάθος νιώθει δικαίωση….».
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για την σχέση της με την πολιτική, για τα προβλήματα που πρέπει να αναδειχθούν στον πολιτικό διάλογο και εμφανίζεται βεβαία, ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανεβάσει πολύ τα ποσοστά του και στα Δωδ/νησα.
• Κυρία Καραγιάννη, προέρχεστε από ‘πολιτική’ οικογένεια της Ρόδου. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ο Σάββας Καραγιάννης είναι στο πλευρό σας σε αυτή την απόφαση;
To μπόλιασμα για την ενασχόληση με τα κοινά έγινε προφανώς μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Ήταν αναμενόμενο συμπεριφορές όπως η καθημερινή ανάγνωση τοπικών εφημερίδων, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ως εκλογικός αντιπρόσωπος, να οδηγήσουν κάποια στιγμή στην εμπλοκή μου σε κομματικά όργανα. Ο πολιτικός χώρος στον οποίο εντάσσομαι ήταν δεδομένο να είναι ο προοδευτικός, έχοντας έναν παππού αντιστασιακό, τον άλλο παππού άνθρωπο του Ιωάννη Ζίγδη, έναν θείο οργανωμένο στην αριστερά και βέβαια έναν πατέρα, που το όραμά του για τον τόπο και τη χώρα του είχε στο επίκεντρο τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη και τον Άνθρωπο. Ο πατέρας μου Σάββας Καραγιάννης λοιπόν, όποιον προβληματισμό και να είχε για τη συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα – λόγω των προσωπικών θυσιών που απαιτούνται για κάτι τέτοιο- κατά βάθος νιώθει δικαίωση. Κι αυτό, γιατί η εκτίμηση στο πρόσωπό μου αντικατοπτρίζει κατά ένα ποσοστό την εκτίμηση του κόσμου προς τον ίδιο.
• Στην δεδομένη συγκυρία, η χώρα μας βρίσκεται απέναντι σε πολλές προκλήσεις: μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρέασε τις τιμές σε καύσιμα και ενέργεια, ενώ τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Την ίδια ώρα, δεν ανεβαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ανατραπούν οι συνθήκες που έχουν οδηγήσει στην ανισοκατανομή των βαρών που σηκώνει ο μέσος πολίτης, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της τωρινής κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην επιλογή της να μην στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, παρόλο που είχαν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί με την πανδημία. Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί και αυτό θα γίνει από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πραγματικά πιστεύει στη δημόσια υγεία. Αναφέρομαι επίσης στην επιμονή της τωρινής κυβέρνησης να δικαιολογεί και να αποδίδει την παράλογη αύξηση στην τιμή της ενέργειας – που μας φέρνει ως χώρα στην πρωτιά ως προς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος – σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, ενώ αυτή ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και ενώ διεθνώς πια η τιμή του αερίου υποχωρεί. Στη χώρα μας καταγράφηκαν με τη λήξη του 2022 3,2 δις. ευρώ υπερκέρδη στο ηλεκτρικό ρεύμα και 2,5 δις. ευρώ υπερκέρδη για τα διυλιστήρια εν μέσω ενεργειακής κρίσης, επιβαρύνοντας το μέσο νοικοκυριό και τη μέση επιχείρηση. Στον αντίποδα, τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ο εξευτελιστικός θεσμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μέτρα τα οποία πραγματικά θα ανακουφίσουν τους πολίτες, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
• Στην δική μας περιοχή, τα προβλήματα είναι πολλά. Ποια θα πρέπει να προταχθούν κατά τη γνώμη σας;
Αυτά που πρέπει να προταχθούν – γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά- είναι: Η επάνδρωση του δημόσιου συστήματος υγείας, από τα κέντρα υγείας μέχρι τα νοσοκομεία των νησιών μας, με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και η οικονομική στήριξη όλων αυτών των δομών μέσω ενός γενναίου προϋπολογισμού, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Ρόδου, πέρα από την ελλιπέστατη στελέχωση του με ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, η κατάσταση του κτηρίου είναι άθλια. Δεν υπάρχουν θέρμανση, επαρκή κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, αναλώσιμα κτλ, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και του νέου διοικητή.
Επίσης, πρέπει οι διεκδικήσεις που αφορούν στη Νησιωτικότητα να ενταθούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις έχει ψηλά στην ατζέντα της, με βασικό παράδειγμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θέσπισε το Υπουργείο Ναυτιλίας με τότε αναπληρωτή υπουργό τον δικό μας Νεκτάριο Σαντορινιό. Σήμερα, ο θεσμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου σαμποτάρεται, ενώ στη συνείδηση των νησιωτών, αλλά και στην ουσία, η στήριξή του είναι προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της ζωής τους. Παράλληλα, ζητήματα όπως τα ακριβά ναύλα και η περιορισμένη διασύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα και τις προοπτικές των νησιωτών.
Τέλος, μεγάλο τοπικό αίτημα είναι η προάσπιση στο μέγιστο των δικαιωμάτων των εποχικά εργαζόμενων σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου η βασική βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τουρισμό θα πρέπει να προστατευθούν και τα εργασιακά τους δικαιώματα να διασφαλιστούν, γεγονός που στη σημερινή πραγματικότητα είναι πολλές φορές ένα … αστείο. Επίσης, ένα θέμα που πρέπει να επαναπρογραμματιστεί είναι η εκπαιδευτική πορεία των νέων, προς τη δημιουργία πτυχιούχων του τουριστικού κλάδου, με σκοπό την επαρκή κάλυψη του, με ανθρώπινο δυναμικό.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανεβάσει τα ποσοστά του στα Δωδεκάνησα; Ο πήχης είναι ψηλά;
Παρόλο που στη Δωδεκάνησο, όπως και σε όλη την επικράτεια δεν υπάρχουν ΜΜΕ που να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ αντίθετα, τα περισσότερα συνεχίζουν το ‘ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο’ που έριξε τόση λάσπη και οδήγησε στην ήττα του στις προηγούμενες εκλογές, θεωρώ ότι με βάση την ανταπόκριση που βλέπουμε από τους πολίτες στην καθημερινή μας επαφή και επικοινωνία, το ποσοστό θα ανέβει σημαντικά! Τουλάχιστον, θα δουλέψουμε σκληρά για να το διασφαλίσουμε μέσα στην προεκλογική περίοδο, μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές ανακοινωθούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου