Τοπικές Ειδήσεις

«Συμβιβαστική λύση» για τα μαγαζιά της Νέας Αγοράς

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες θα επανέλθει προς συζήτηση το θέμα με τις εξώσεις στην Νέα Αγορά.
Αυτό ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος (την πρώτη για τη νέα χρονιά) ο πρόεδρος του σώματος κ. Ευάγγελος Μανδρακός, με αφορμή την προσφυγή του επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη λέγοντας: «Έχω ζητήσει εισήγηση από τον νομικό σύμβουλο μας μετά την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου του κ. Υψηλάντη. Είχα επικοινωνία με τη νομική μας υπηρεσία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στο τέλος του μηνός».
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατική», μετά την προσφυγή του κ. Υψηλάντη, ακυρώθηκαν οι αποφάσεις που έλαβε η δημοτική αρχή κατά πλειοψηφία ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, παρατύπως, για την μη παράταση των μισθώσεων δημοτικών καταστημάτων στην Νέα Αγορά οπότε αναγκαστικά θα επανέλθει το θέμα προς συζήτηση.
Μάλιστα ο κ. Μανδρακός είχε σχετική επικοινωνία με τον κ. Υψηλάντη τον οποίο ενημέρωσε πως είχε συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα με την νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, που γνωμοδότησε ότι οι ενστάσεις του κ. Υψηλάντη για το παράτυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι ορθές και ότι η ακύρωση των αποφάσεων από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είναι μονόδρομος.
Φαίνεται πάντως, πως η δημοτική αρχή έχει την πρόθεση να βάλει «νερό… στο κρασί της» και να μην προωθήσει το ζήτημα στα άκρα, αφενός επειδή δεν είναι η κατάλληλη, χρονικά, περίοδος –λόγω των εκλογών του προσεχούς Μαΐου- και αφετέρου επειδή πρέπει να κοιτάξει και το δικό της συμφέρον όσον αφορά στην συνέχιση της είσπραξης των ενοικίων αλλά και της εξεύρεσης μίας λύσης για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω ιδιώτη.
Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τελικώς η χρυσή τομή –μία λύση που θα είναι η ενδεδειγμένη τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για την δημοτική αρχή και σε δηλώσεις του υπογράμμισε τα εξής:
«Το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και θα περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πιστεύω ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Οι απόψεις οι οποίες ακούγονται από την πλευρά των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που κι εμείς οι ίδιοι είχαμε προτείνει και θεωρώ ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση, έτσι ώστε να μην φτάσει ούτε ο Δήμος Ρόδου σε ενέργειες που δεν θα ήταν η επιθυμία μας και δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μας και από την άλλη, να έχουμε την καλύτερη εκμετάλλευση του μνημείου. Επομένως, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο να βρεθεί μία λύση (κοινώς αποδεκτή). Θεωρώ πως έχει γίνει το εξής: επειδή ακριβώς οι καταστηματάρχες, προσέφυγαν σε ένδικα μέσα, άκουσαν πολλές υποσχέσεις, ίσως και παραπλανητικά μηνύματα, όταν πια αποφάσισαν να κινηθούν νομικά και να δουν τα όρια του νόμου και πώς αυτός, τους δίνει την δυνατότητα να παραμείνουν στο ακίνητο πιστεύω πως κατάλαβαν ότι δεν είναι στο επίπεδο που κάποιοι ίσως τους υποσχέθηκαν ή ίσως τους έταξαν. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω πως αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στο να βρεθεί μια λύση η οποία –έτσι όπως συζητείται και πάει να διαμορφωθεί- είναι πολύ κοντά, αν όχι ταυτίζεται, με την γραμμή την οποία είχαμε θέσει εμείς από την πρώτη στιγμή για την προστασία τους. Και είναι πολύ ευχάριστο αυτό…» όπως τόνισε.
Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και οι εξώσεις
Ο κ. Μουτάφης, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, εκτιμώντας πως κατά την διάρκεια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής, έγιναν πολλά σημαντικά βήματα για το θέμα και δρομολογήθηκαν θέματα που είχαν ‘βαλτώσει’ εδώ και πολλά χρόνια:
«Θεωρώ ότι πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των στόχων μας, σαν Τμήμα Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κι αυτό γιατί: κατ’ αρχήν μέσα στην διάρκεια της θητείας μας, καταφέραμε και λύσαμε ένα θέμα το οποίο εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια δεν τολμούσε κανείς ούτε να το ακουμπήσει. Δηλαδή: οφειλέτης μισθωμάτων προς τον Δήμο Ρόδου, οδηγείται σε έξωση. Αυτό δεν το τόλμησε κανένας μέχρι σήμερα να το αγγίξει και να το προχωρήσει. Ήταν πια ένας…. ‘αστικός μύθος’ για την σώρευση χρεών από τους μισθωτές των δημοτικών καταστημάτων και η εξακολούθηση παρά τις οφειλές, της λειτουργίας τους, κι εμείς ήμασταν η πρώτη δημοτική αρχή που εφαρμόσαμε το νόμιμο και αυτονόητο. Εφόσον υπάρχουν οφειλές, θα υπάρχουν και εξώσεις. Ήταν και θέμα τήρησης της νομιμότητας. Δεν υπήρχε περίπτωση να ανεχτούμε οποιαδήποτε συμπεριφορά που ήταν εκτός τήρησης του νόμου. Επειδή είχε γίνει πια… αστικός μύθος με τα εξευτελιστικά ενοίκια και τις οφειλές, καταφέραμε να το αλλάξουμε. Όποιος χρωστάει στον Δήμο θα εξώνεται. Μπορεί να είναι σκληρό, αλλά είμαστε νόμιμοι. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, το πετύχαμε. Αυτό δείχνει και την σοβαρότητά μας, ως δημοτική αρχή. Δεν διαπραγματευτήκαμε με κανέναν, δεν χαριστήκαμε σε κανέναν, δεν κάναμε χάρες, κάναμε το καθήκον μας» όπως τόνισε.
Ο κ. Μουτάφης, είπε πάντως πως το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η αξιοποίηση των δημοτικών λουτρών που επειδή είναι ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα, σημειώθηκε και καθυστέρηση:
«Η αξιοποίηση των δημοτικών λουτρών, μας έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ σαν Τμήμα. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες και ζητάμε υπερβολικές εγγυήσεις για την συμμετοχή όποιου ενδιαφέρεται χωρίς να έχει την τεχνική επάρκεια και την οικονομική δυνατότητα, κι αυτό γιατί είναι ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας. Οι εγγυήσεις δυστυχώς έχουν γίνει αποτρεπτικές για την προσέλκυση οποιασδήποτε επένδυσης και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία να βρούμε μια μέση λύση πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε την εκμίσθωση του ακινήτου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί κι εκείνο το σημείο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου», κατέληξε ο κ. Μουτάφης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου