Ρεπορτάζ

Περιοχές της Ελλάδας που πάνε κόντρα στην κρίση!

Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, οι αντοχές πολλών πολιτών δοκιμάζονται, ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει αντιμετωπίζοντας βουνά από χρέη. Όμως, μερικοί φαίνεται να τα πηγαίνουν αρκετά καλά και δεν είναι από τουριστικές περιοχές.
Η Ελλάδα έχει χάσει το 25% περίπου της οικονομικής πίτας που είχε το 2007, με την ανεργία να ξεπερνά το 27% κάποια περίοδο πέρυσι.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διάρκεια και κυρίως το βάθος της ελληνικής ύφεσης μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αμερικανική ύφεση της δεκαετίας του 1930 της οποίας προηγήθηκε το μεγάλο κράχ.
Ως γνωστόν, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν λίγο ή πολύ από τους φόρους, τις περικοπές και την έλλειψη εργασίας πλήρης απασχόλησης.
Όμως, υπάρχουν άνθρωποι σε μερικές περιοχές της Ελλάδας που τα πάνε σχετικά καλά.
Δεν εννοούμε τα νησιά, που βούλιαξαν πέρυσι το καλοκαίρι από ξένους τουρίστες.
Εννοούμε άλλες περιοχές της χώρας που βασίζονται, εκτός των άλλων, στην παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
Τέτοια προϊόντα που συνδύασαν τις καλές τιμές με την ικανοποιητική παραγωγή είναι το βαμβάκι, το πορτοκάλι και η πατάτα, μέχρι στιγμής, τονίζουν οι ειδήμονες.
Ποιες είναι οι περιοχές που παράγουν βαμβάκι, πορτοκάλια και πατάτες, και επομένως είχαν αυξημένες οικονομικές προσόδους;
Το βαμβάκι, το οποίο επιδοτείται από την Ε.Ε., παράγεται στη Θεσσαλία, π.χ. Καρδίτσα, Λάρισα, στον κάμπο της Λαμίας, στη Θράκη, π.χ. Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στη Δράμα κ.α.
Η πατάτα παράγεται στο Νευροκόπι, στη Φλώρινα, στη Θήβα, στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Καλαμάτα κ.α.
Τα πορτοκάλια παράγονται στη Λακωνία, στην Ηλεία, στην Κόρινθο, στην Άρτα, στα Χανιά, στην Αργολίδα κ.α.
Είναι προφανές ότι πολλά νοικοκυριά στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να αισθάνονται καλύτερα.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν οι έγκαιρες πληρωμές σε ρευστό που κάνουν οι αγρότες σε προμηθευτές λιπασμάτων κ.ά.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, π.χ. με τα παιδιά τους που δεν βρίσκουν δουλειά, δικά τους δάνεια κ.λπ.
Όμως, σίγουρα δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους ανέργους ή με εκείνους που τους χρωστάνε οι εργοδότες μισθούς πολλών μηνών, ενώ επίσης το κόστος ζωής στην επαρχία είναι χαμηλότερο.
Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν νοικοκυριά και περιοχές στην Ελλάδα της μεγάλης ύφεσης που δεν νιώθουν στο πετσί τους την κρίση όπως πολλοί στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα.
Θα ήταν ευχής έργον να ακολουθήσουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη κι άλλες ή οι ίδιες περιοχές με άλλα αγροτικά προϊόντα, π.χ. σιτάρι, σε μερικούς μήνες.
Δεν είναι ανέφικτο με βάση τις σημερινές διεθνείς τιμές, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.
Αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου