Ρεπορτάζ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο παραπέμπεται προς κρίση προσφυγή του Μπενέτου Σπύρου για κατασχέσεις σε λογαριασμούς του

Με την υπ’ αρίθμ 724/2022 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (μεταβατική έδρα Καλύμνου) παραπέμφθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εξέταση προσφυγής που άσκησε ο πρώην δήμαρχος Λειψών και πρώην επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή” στην μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Μπενέτου Σπύρου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και, εν προκειμένω, από τον προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Ρόδου, για την ακύρωση κατασχέσεων που επιβλήθηκαν εις βάρος του.
Με την προσφυγή ζητήθηκε ειδικότερα η ακύρωση των από 27 Σεπτεμβρίου 2019 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εγγράφων του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, με τα οποία επιβλήθηκε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας 3 τραπεζών ως τρίτων, σε όσα χρηματικά ποσά οι τελευταίες οφείλουν ή θα οφείλουν στον πρώην δήμαρχο και έως του συνολικού ποσού των 81.925,96 ευρώ.
Το ποσό αυτό οφείλεται λόγω καταλογισμού σε βάρος του με πράξη του Επιτρόπου του ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η ένδικη οφειλή για την οποία επιβλήθηκε σε βάρος του κ. Σπύρου κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών προέρχεται από καταλογισμό σε βάρος του, με την αρ. 19/6.12.2018 Πράξη της επιτρόπου της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών ως υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, τις οποίες ελάμβανε ταυτόχρονα με τα έξοδα παράστασης/ αντιμισθία ως αιρετό όργανο Ο.Τ.Α., δηλαδή σχέση δημοσίου δικαίου υπαγόμενη στη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το δικαστήριο έκρινε πως η διοικητική διαφορά ουσίας που δημιουργείται από την αμφισβήτηση του κύρους του νόμιμου τίτλου ή της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία επισπεύδεται για την είσπραξη των κατά τα ανωτέρω αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., ανήκει στη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σημειώνεται ότι με αποφάσεις που εξέδωσε το ΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρώην VII Τμήμα) έγιναν δεκτές εν μέρει οι εφέσεις του κ. Σπύρου και λοιπών δημοσίων υπόλογων στον ίδιο δήμο κατά της υπ’ αρίθμ. 28/106 πράξης του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Δωδεκανήσου.
Είχε ανασταλεί εξάλλου ο καταλογισμός ύψους 1.230.000 ευρώ, που επιβλήθηκε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον εις βάρος του κ. Σπύρου και του ταμία του ίδιου Δήμου.
Ο καταλογισμός έγινε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου παραστατικών και απόψεων που εξέφρασαν οι επαπειλούμενοι με καταλογισμό ύψους 2,1 εκατ. ευρώ περίπου σε φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση έκτακτου κατασταλτικού ελέγχου στις οικονομικές χρήσεις της πενταετίας 2004-2009.
Στην πλειοψηφία τους οι δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες αφορούν φιλοξενίες και έξοδα δεξιώσεων, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω έργα που έγιναν κυρίως με αυτεπιστασία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
4 δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας περιόδου, ως μέλη της δημαρχιακής επιτροπής έχουν καταλογιστεί με το χρηματικό ποσό των 117.000 ευρώ, που αφορά δαπάνες για την καταβολή μισθών σε εργάτες, που απασχολήθηκαν σε έργα που εκτελέστηκαν χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ενώ σε 10 περίπου δημοτικούς συμβούλους έχουν καταλογιστεί δαπάνες ύψους από 900 έως 1250 ευρώ.
Η συνήγορος του κ. Σπύρου κ. Μαρία-Πηνελόπη Λιακόγκονα, που χειρίστηκε συνολικά την υπόθεση για τους υπόλογους υπέβαλε, μεταξύ άλλων και δύο ενστάσεις, που ευδοκίμησαν και συγκεκριμένα για εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας και επιπλέον ότι οι καταλογισμοί δεν έχουν αποκαταστατικό χαρακτήρα, αλλά τιμωρητικό, και ως εκ τούτου δεν νοείται το ύψος του ποσού που επιβλήθηκε.
Καταλογίστηκαν στους υπόλογους δαπάνες για προμήθειες εδεσμάτων, παράθεση γεύματος σε επισήμους, δαπάνες φιλοξενίας επισήμων, δαπάνες φιλοξενίας υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και δαπάνες προμήθειας μεταλλίων και λοιπών αναμνηστικών δώρων. Επιπλέον δαπάνες, που αφορούν φιλοξενία υπηρεσιακών παραγόντων, δαπάνες έργων και πληρωμές καθ’ υπέρβαση της νόμιμης ημερήσιας αποζημίωσης ως και ημερομίσθια εργατών.
Επιπλέον κρίθηκαν καταλογιστέες επιχορηγήσεις στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ορθοδόξου Ιεραποστολής, σε αθλητικό σύλλογο κ.ά.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Σπύρου είχε αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλήθος παραστατικών αλλά και πολυσέλιδη επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την αντιμετώπισή του από την πολιτεία αλλά και για την αυστηρότητα με την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου