Ειδήσεις

Δεν αίρεται η συντηρητική κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου

Mε απόφαση που εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ρόδου κ. Πέτρος Πρέκας απορρίφθηκε η αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, που υπέβαλε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ο Δήμος Ρόδου, για την άρση της συντηρητικής κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του μέχρι του ποσού του 1,8 εκατ. ευρώ.
Μια 78χρονη ζωγράφος, ιδιοκτήτρια ακινήτου στο Ροδίνι, έχει βρεθεί στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αξιοποιήσει ή να χρησιμοποιήσει το ακίνητό της από το έτος 1973, όταν δεσμεύτηκε δυνάμει απαλλοτρίωσης υπέρ του Δήμου Ρόδου, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου.

Αποζημίωση για το ακίνητο δεν κατεβλήθη μέχρι σήμερα, ενώ η 78χρονη, που ζει με μια μικρή σύνταξη, αναγκάζεται να πληρώνει τον αναλογούντα φόρο για το ακίνητο που έχει δεσμεύσει ο Δήμος.
Η υπόθεση, όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, έφτασε μέχρι τον Αρειο Πάγο και η δημοτική αρχή, που θα μπορούσε να είχε εξοφλήσει την απαίτηση μέσω επιχορήγησης από το πράσινο ταμείο του ΥΠΕΚΑ, όπως της ζητήθηκε εγγράφως από την 78χρονη, επέλεξε το δρόμο της δικαστικής αντιπαράθεσης και της όξυνσης.
Χαρακτηριστικό των κακών έως κάκιστων χειρισμών του Δήμου Ρόδου είναι και το γεγονός ότι με δημόσιες δηλώσεις τους,τόσο ο δήμαρχος Ρόδου όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεδίωξαν να πείσουν ότι πρόκειται για δασικό ακίνητο πράγμα που έχει ωστόσο κριθεί αμετακλήτως από τα πολιτικά δικαστήρια.
Εαν μάλιστα το ακίνητο έχει μετατραπεί πλέον από αυτοφυή δέντρα σε δασικό αυτό οφείλεται στην αδιαφορία του Δήμου για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Ούτως ή άλλως το ακίνητο έχει δεσμευτεί για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι η δικάσιμος για τη συζήτηση της αιτήσεως αναστολής έχει προσδιοριστεί για την 24η Φεβρουαρίου 2014 και μέχρι τότε οι λογαριασμοί του Δήμου θα μείνουν δεσμευμένοι.
Η πληρεξούσια της 78χρονης, δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γιαννιού, έχει υποσχεθεί ότι θα άρει την συντηρητική κατάσχεση σε ορισμένους λογαριασμούς, περιορίζοντάς την σε εκείνους με τους οποίους καλύπτεται η απαίτησή της, αφού εντός 8ημέρου, υποβληθούν αρμοδίως στο δικαστήριο δηλώσεις από τις τράπεζες από τις οποίες θα προκύπτει το ύψος των κατατεθειμένων σ’ αυτές χρημάτων.
Εχει ακόμη δεχτεί εξώδικο συμβιβασμό και αναμένει προτάσεις από τη δημοτική αρχή, που έχει προ πολλού εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την πληρωμή του επίμαχου ακινήτου. Αφού έχασε όλες τις δίκες και αφού εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής εξήγγειλε δια του δημάρχου στα τοπικά ΜΜΕ, όλως καταχρηστικά, την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου, τη χρήση και αξιοποίηση του οποίου στέρησε εδώ και 40 και πλέον έτη από την ιδιοκτήτρια η οποία μάλιστα εφορολογείτο γι αυτήν χωρίς να μπορεί να την αξιοποιήσει!!
Σημειώνεται δε ότι τα περιθώρια για την άρση της απαλλοτρίωσης είναι μηδαμινά.

Θυμίζουμε ότι οι συντηρητικές κατασχέσεις έχουν γίνει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της «EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.». Η συνολική οφειλή του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και της δικαστικής δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 1.807.369,40 € νομιμότοκα – πλην των κονδυλίων των τόκων – από της επιδόσεως μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.
Στην απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών, που εκδόθηκε χθες, αναφέρονται τα εξής:
«Κατά την παρ. 1 της διάταξης του άρθρου 724 του ΚΠολΔ, «ο δανειστής μπορεί με βάση διαταγή πληρωμής χρηματικών απαιτήσεων… να επιβάλει συντηρητική κατάσχεση στα χέρια του οφειλέτη ή τρίτου για το ποσό που ορίζεται με τη διαταγή πληρωμής ότι πρέπει να καταβληθεί».
Περαιτέρω, με την παρ. 2 της ίδιας διάταξης παρέχεται η δυνατότητα αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων που αναφέρονται στην παρ. 1, «αν πιθανολογείται η εξόφληση ή η ανυπαρξία, ολική ή εν μέρει, της απαίτησης για την οποία έχει εκδοθεί η διαταγή πληρωμής», καθώς επίσης και η δυνατότητα περιορισμού της εκτέλεσης σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία εάν το Δικαστήριο πείθεται ότι τα στοιχεία αυτά είναι επαρκή για την εξασφάλιση της απαίτησης.

Εν προκειμένω, ο αιτών Δήμος Ροδίων ζητεί την άρση της επιβληθείσης σε βάρος του συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας των στην αίτηση αναφερομένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ως τρίτων, πλην όμως ουδόλως πιθανολογήθηκε η συνδρομή των ως άνω αναφερομένων νομίμων προϋποθέσεων για την αναστολή του ασφαλιστικού αυτού μέτρου. Ειδικότερα, δεν προβλήθηκε ουδείς ισχυρισμός περί εξόφλησης της απαίτησης της καθ’ ης η αίτηση, αλλά ούτε και περί ανυπαρξίας αυτής εν όλω ή εν μέρει, ώστε να δικαιολογείται η αιτούμενη αναστολή, ενώ με τα ως άνω δεδομένα δεν μπορεί να στηριχθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Σημειώνεται ότι ο τυχόν περιορισμός της κατάσχεσης σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του αιτούντος (εν προκειμένω σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς) δεν περιλαμβάνεται στο αίτημα της προσωρινής διαταγής, συνεπώς θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησης, σημειώνεται πάντως η προφορική δέσμευση της πληρεξουσίας δικηγόρου της καθ’ ης η αίτηση κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, σύμφωνα με την οποία η τελευταία θα άρει την κατάσχεση επί των τραπεζικών ιδρυμάτων εφόσον μετά τη λήψη των απαντήσεων των τελευταίων εντός οκταημέρου από την επιβολή της κατάσχεσης, προκύπτει η ύπαρξη ικανού χρηματικού ποσού για την ικανοποίηση της απαίτησής της σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου