Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Δημήτρη Γάκη, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση για την “Αγροτική ανάπτυξη” στην Κω

Αγαπητοί φίλοι,
Η παρατεταμένη κρίση στη χώρα δημιουργεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα των πολιτών, προκαλεί αναστάτωση στη ζωή των ανθρώπων, των νοικοκυριών, επηρεάζει τη συνοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Ταυτόχρονα, στην εποχή της ύφεσης, τα κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, απαιτούν γενναίες αποφάσεις με στόχο την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
Σε αυτό ακριβώς το στόχο, η αγροτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει για όσους βλέπουν μπροστά, ένα κρίσιμο μοχλό εξόδου από την κρίση στη χώρα.

Τι γίνεται όμως, σήμερα; Πως αντιμετωπίζει η μνημονιακή κυβέρνηση την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία;
Βυθίζοντας την αγροτική οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, οδηγώντας τη γη σε περαιτέρω εγκατάλειψη, χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακό στόχο και επενδυτικό σχέδιο που να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η αλληλεπίδραση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό στα νησιά.
Με τις – χωρίς συναίνεση – νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που αποδομούν τη γεωργική έρευνα, διαλύουν την εκπαίδευση και πάνω απʼ όλα, με το δόγμα της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας»…
Χτυπώντας τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και ειδικά τα ποιοτικά του προϊόντα.

Ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής, που οδηγεί σε πιο ακριβά τρόφιμα, τη στιγμή που η κοινωνία ζητάει φθηνότερα και ποιοτικά τρόφιμα.
Δίνοντας στην αγροτική οικονομία, συνεπώς στην οικονομία της περιφέρειας και της υπαίθρου, τη χαριστική βολή. Σε ένα τομέα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη – βιώσιμη – ανάπτυξη.
Χωρίς μια σοβαρή πολιτική γης, χωρίς χρήση και προστασία της γης υψηλής/ποιοτικής παραγωγικότητας, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό – ειδικό για την πρωτογενή παραγωγή, χωρίς μια ολοκληρωμένη και ποιοτική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου των νησιών σε μια δυναμική σχέση ανάπτυξης με το τουριστικό προϊόν – όπως είναι τα βιολογικά προϊόντα και τα τοπικά προϊόντα – τότε, είμαστε βέβαιοι, ότι δυστυχώς, θα αναπαραχθούν τα ίδια αδιέξοδα.

Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την παραγωγική ανάπτυξη, για την αποτελεσματική προβολή και την ανάδειξη της σημασίας του αγροτικού προϊόντος των νησιών αλλά και την ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στις προκλήσεις που συνεπάγονται οι αναπτυξιακοί αυτοί στόχοι.
Στόχοι, που θα πρέπει να συνδυάζουν την παραγωγική αναβάθμιση/ανασυγκρότηση της υπαίθρου, το πάντρεμα των αγροτικών δραστηριοτήτων με τον τουρισμό, την ήπια ανάπτυξη των νησιών, τη θεσμική, εκπαιδευτική και οικονομική στήριξη του πρωτογενή τομέα της χώρας.
• Με αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).
• Με ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής
Έτσι θα δοθεί μια νέα πνοή στην αγροτική οικονομία, θα επέλθει η ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην ύπαιθρο, η κοινωνική συνοχή στην περιφέρεια, στα χωριά και στα νησιά μας.
Ειδικά για την ΚΩ, η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ σε συνδυασμό με τις ΕΙΔΙΚΕΣ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ αποτελεί μια βασική συνέργεια για την ανάπτυξη των χωριών της νήσου.

Για όλα αυτά και για τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ‘Αγροτική ανάπτυξη’ που προβάλλουν ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής, κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, απέναντι στην κρίση των μνημονίων, στη βάση της συλλογικότητας και με σεβασμό στην πολλαπλότητα και την πολυμορφία της ελληνικής γεωργίας (π.χ. «μεσογειακή», ορεινή, νησιωτική), θα συζητήσουμε σήμερα με το σ. Βαγγέλη Αποστόλου, συντονιστή της ΕΕΚΕ για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαιρετίζω την παρουσία του σ. Αποστόλου στη Δ/νησο (Κω) και ευχαριστώ τους σ-φους της ΟΜ Δήμου Κω – οργανωτές της εκδήλωσης, για την πρόσκληση να συμμετάσχω σήμερα μαζί σας στη συζήτηση για το κρίσιμο θέμα που ονομάζεται ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου