ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν πιέζει για αλλαγές στη φορολόγηση των εφοπλιστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοίο

Η Ελλάδα ενδέ­χε­ται να παρέχει παρά­νο­μες επι­δο­τή­σεις για τη ναυ­τι­λία της, επι­τρέ­πο­ντας έτσι στους μετό­χους της ναυ­τι­λίας και άλλες συγ­γε­νι­κές εται­ρείες να επω­φε­λού­νται από την ευνοϊκή φορο­λό­γηση, σύμφωνα με την ρυθ­μι­στική αρχή της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, όπως μετα­δί­δει το ειδη­σε­ο­γρα­φικό πρα­κτο­ρείο Dow Jones.

Η προει­δο­ποί­ηση της Κομι­σιόν ακο­λου­θεί την διαρκή πίεση στην Αθήνα από τους δανει­στές της σχετικά με την ευνοϊκή μετα­χεί­ριση της ναυ­τι­λίας.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή γνω­στο­ποί­ησε πως έχει ζητήσει από την Ελλάδα να επα­νε­ξε­τά­σει ποια σκάφη εντάσ­σο­νται στο πλαίσιο του ειδικού καθε­στώ­τος της ΕΕ που επι­βάλ­λει φόρους με βάση το τονάζ του στόλου και όχι τα κέρδη των επι­χει­ρή­σεων. Ο κανο­νι­σμός αυτός έχει ως στόχο την απο­θάρ­ρυνση των πλοιο­κτη­τών της ΕΕ για την μετε­γκα­τά­σταση τους εκτός ευρω­μπλοκ.

“Οι δια­χει­ρι­στές αυτών των πλοίων θα πρέπει μακρο­πρό­θε­σμα να φορο­λο­γη­θούν με τους συντε­λε­στές που ισχύουν για το εισό­δημα,” ανα­κοί­νωσε η Κομι­σιόν.

“Επι­πλέον η ευνοϊκή φορο­λο­γική μετα­χεί­ριση θα πρέπει να στα­μα­τή­σει να ισχύει και για τους ασφα­λι­στι­κούς δια­με­σο­λα­βη­τές, τους μεσίτες και μεσά­ζο­ντες, καθώς και για τους μετό­χους των ναυ­τι­λια­κών εται­ρειών, καμία από τις οποίες δεν διε­ξά­γει στην πραγ­μα­τι­κό­τητα δρα­στη­ριό­τητα θαλάσ­σιων μετα­φο­ρών”, ανα­φέ­ρει η επι­τροπή.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεση της δύο μήνες για να ενη­με­ρώ­σει τις Βρυ­ξέλ­λες αν δέχεται τις αλλαγές οπότε θα πρέπει να τρο­πο­ποι­ή­σει τους κανο­νι­σμούς από την 1η Ιανουα­ρίου του 2019. Αν η Αθήνα απο­τύ­χει να κατα­λή­ξει σε συμ­φω­νία με τις Βρυ­ξέλ­λες, η Επι­τροπή μπορεί να κινήσει επίσημη έρευνα για τις κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις.

Τα πλοία μετα­φο­ράς ξηρού φορτίου και τα δεξα­με­νό­πλοια στην Ελλάδα μπορούν να συνε­χί­σουν να επω­φε­λού­νται από την φορο­λό­γηση με βάση το τονάζ, σύμφωνα με την ευρω­παϊκή ρυθ­μι­στική αρχή.

cnn,gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.