ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Huffington Post: Φοβού τους απελπισμένους Ελληνες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ελλάδα
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ευ­ρώ­πη είτε δεν κα­τα­λα­βαί­νει το μέ­γε­θος της κα­τα­στρο­φής που προ­κά­λε­σε το πρό­γραμ­μα λι­τό­τη­τας, είτε δεν εν­δια­φέ­ρε­ται, ανα­φέ­ρει εμ­φα­τι­κά η Justine Frangouli-Argyris σε άρθρο γνώ­μης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Beware of Greeks in Despair!», ση­μειώ­νο­ντας ότι η απελ­πι­σία των Ελ­λή­νων είναι πλέον σε τέ­τοιο βαθμό που δεν φο­βού­νται ούτε τις αντι­δρά­σεις των αγο­ρών, ούτε μια εν­δε­χό­με­νη χρε­ο­κο­πία, ούτε την επι­στρο­φή στη δραχ­μή. Η πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων, όπως επι­ση­μαί­νε­ται, έχει χάσει τα πάντα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του αυ­το­σε­βα­σμού, της υπε­ρη­φά­νειας και πάνω απ’ όλα την αι­σιο­δο­ξία ότι κάτι μπο­ρεί να αλ­λά­ξει.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός Αντώ­νης Σα­μα­ράς, με μια ξαφ­νι­κή κί­νη­ση, την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ανα­κοί­νω­σε την επί­σπευ­ση της εκλο­γής Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας, από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημε­ρο­μη­νία του Φε­βρουα­ρί­ου, με εν­δε­χο­μέ­νως απρό­βλε­πτα απο­τε­λέ­σμα­τα για τι μέλ­λον της Ελ­λά­δας και της Ευ­ρω­ζώ­νης. Από την ανά­λη­ψη της εξου­σί­ας το 2012 ο επι­κε­φα­λής του συ­ντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, που κυ­βέρ­νη­σε σε συ­νερ­γα­σία με τον σο­σια­λι­στή εταί­ρο του, Ευάγ­γε­λο Βε­νι­ζέ­λο, συ­νέ­χι­σε να ασκεί πιέ­σεις στο υπερ­χρε­ω­μέ­νο εκλο­γι­κό σώμα της Ελ­λά­δας με ένα μίγμα πε­ρι­κο­πών σε μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, με αύ­ξη­ση της φο­ρο­λο­γί­ας και άλλα σκλη­ρά μέτρα. Το απο­κα­λού­με­νο «μνη­μό­νιο» λι­τό­τη­τας βύ­θι­σε την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία σε πε­ντα­ε­τή ύφεση, αύ­ξη­σε την ανερ­γία στο με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό της Ευ­ρώ­πης, ενώ αφά­νι­σε σχε­δόν την με­σαία τάξη της χώρας. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν να πα­γι­δευ­τεί ο κ. Σα­μα­ράς σε ένα πο­λι­τι­κό αδιέ­ξο­δο, να επι­σπεύ­σει την εκλο­γή ΠτΔ και εν­δε­χο­μέ­νως να εξα­να­γκα­σθεί στην προ­κή­ρυ­ξη πρό­ω­ρων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στην πε­ρί­πτω­ση που το Κοι­νο­βού­λιο δεν θα μπο­ρέ­σει να εκλέ­ξει Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας.

Οι κυ­βερ­νη­τι­κή συμ­μα­χία Σα­μα­ρά-Βε­νι­ζέ­λου δεν διέ­θε­τε πολ­λές επι­λο­γές καθώς ανέ­με­νε μια επί­δει­ξη στή­ρι­ξης από τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους από τη στιγ­μή που η χώρα είχε πε­ριο­ρί­σει δρα­στι­κά το δη­μο­σιο­νο­μι­κό της έλ­λειμ­μα και πα­ρου­σί­α­ζε μια ανα­πτυσ­σό­με­νη οι­κο­νο­μία. Αντί­θε­τα η Τρόι­κα συ­νε­χί­ζει να επι­μέ­νει σε νέα μέτρα για την κά­λυ­ψη ενός ασή­μα­ντου και αμ­φι­σβη­τού­με­νου δη­μο­σιο­νο­μι­κού κενού 2 δις ευρώ για το δη­μο­σιο­νο­μι­κό έτος 2015, όταν το συ­νο­λι­κό χρέος της χώρας προ­σεγ­γί­ζει τα 350 δις ευρώ.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η Γερ­μα­νία εξω­θεί την Ελ­λά­δα σε ένα νέο «μνη­μό­νιο» για να δε­σμεύ­σει την όποια μελ­λο­ντι­κή κυ­βέρ­νη­ση, κυ­ρί­ως το ρι­ζο­σπα­στι­κό αρι­στε­ρό κόμμα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Πρό­θε­ση είναι να δε­σμευ­θεί ο ηγέ­της του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Αλέ­ξης Τσί­πρας, που βρί­σκε­ται μπρο­στά στις δη­μο­σκο­πή­σεις και τάσ­σε­ται κατά της λι­τό­τη­τας, σε μια συ­νέ­χι­ση του status quo, αφαι­ρώ­ντας την όποια εν­δε­χό­με­νη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα θα του πα­ρεί­χε το εκλο­γι­κό σώμα.

Οι κκ Σα­μα­ράς και Βε­νι­ζέ­λος ανέ­τρε­ψαν τα σχέ­δια των Ευ­ρω­παί­ων ηγε­τών με την επί­σπευ­ση της προ­ε­δρι­κής εκλο­γής, εξα­να­γκά­ζο­ντας εν­δε­χο­μέ­νως τους Γερ­μα­νούς σε απευ­θεί­ας δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον κ. Τσί­πρα, ο οποί­ος δια­μόρ­φω­σε το προ­φίλ του με την υπό­σχε­ση ότι θα απαλ­λά­ξει τη χώρα, με οποιο­δή­πο­τε κό­στος, από το κα­τα­στρο­φι­κό «μνη­μό­νιο».

Δυ­στυ­χώς όμως η Ευ­ρώ­πη δεν κα­τα­νο­εί το μέ­γε­θος της κα­τα­στρο­φής του προ­γράμ­μα­τος λι­τό­τη­τας ή απλά δεν εν­δια­φέ­ρε­ται. Οι διά­φο­ροι Ευ­ρω­παί­οι ηγέ­τες που επι­σκέ­φθη­καν τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας και τον Πρω­θυ­πουρ­γό, κάτω από αυ­ξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας, δεν βρή­καν τον χρόνο να περ­πα­τή­σουν στους δρό­μους της Αθή­νας για να απο­κτή­σουν μια ιδέα από πρώτο χέρι για το μέ­γε­θος της πεί­νας και της φτώ­χιας. Δεν έχουν ίσως ιδέα για τις δυ­σκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει η με­σαία τάξη, μετά την πε­ρι­κο­πή μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων και την αύ­ξη­ση των φόρων. Δεν επι­σκέ­φθη­καν επί­σης, πι­θα­νό­τη­τα, τα ορ­φα­νο­τρο­φεία και τους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς όπου αφή­νουν οι γο­νείς τα παι­διά τους καθώς δεν μπο­ρούν να τα προ­σφέ­ρουν τροφή, ούτε περ­πά­τη­σαν στις πλα­τεί­ες της Αθή­νας για να δουν άνερ­γους από­φοι­τους πα­νε­πι­στη­μί­ων να πε­ρι­φέ­ρο­νται άσκο­πα. Δεν είδαν επί­σης τους χι­λιά­δες πο­λί­τες που το­πο­θέ­τη­σαν όλες τους τις οι­κο­νο­μί­ες σε ένα σπίτι και κιν­δυ­νεύ­ουν να το χά­σουν, ούτε επι­σκέ­φθη­καν τις γει­το­νιές όπου εκα­το­ντά­δες άστε­γοι Έλ­λη­νες και με­τα­νά­στες ζουν στους δρό­μους, τρε­φό­με­νοι από τις σού­πες που δια­νέ­μει η Ελ­λη­νορ­θό­δο­ξη Εκ­κλη­σία.

Οι Έλ­λη­νες είναι απελ­πι­σμέ­νοι, υπο­φέ­ρο­ντας για χρό­νια χωρίς καμιά ελ­πί­δα. Δεν φο­βού­νται πλέον ούτε τις ανα­τα­ρά­ξεις των αγο­ρών, ούτε την αύ­ξη­ση των spreads, ούτε την χρε­ο­κο­πία, ούτε την επι­στρο­φή στη δραχ­μή. Στην πλειο­ψη­φία τους έχουν χάσει τα πάντα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του αυ­το­σε­βα­σμού, της υπε­ρη­φά­νειας και πάνω απ’ όλα την αι­σιο­δο­ξία ότι κάτι θα μπο­ρού­σε να αλ­λά­ξει.

Αυτό εξη­γεί γιατί, εάν δεν εκλε­γεί ΠτΔ, θα ψη­φί­σουν τον Αλέξη Τσί­πρα και το κόμμα του, όχι γιατί πι­στεύ­ουν στις εξαγ­γε­λί­ες του, αλλά γιατί δεν τους έμει­νε τί­πο­τα να χά­σουν.

Κατά συ­νέ­πεια οι Ευ­ρω­παί­οι θα υπο­χρε­ω­θούν σύ­ντο­μα να δια­πραγ­μα­τευ­τούν απευ­θεί­ας με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ενός κόμ­μα­τος το οποίο δεν δια­θέ­τει ένα σαφές οι­κο­νο­μι­κό και πο­λι­τι­κό πρό­γραμ­μα, πέρα από την άρ­νη­σή του στη συ­νέ­χι­ση της λι­τό­τη­τας. Θα βρε­θούν δη­λα­δή αντι­μέ­τω­ποι με την ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και την αγα­νά­κτη­ση ενός λαού που δεν θέλει πλέον να πα­ρα­βλέ­πουν την προ­σω­πι­κή του αξιο­πρέ­πεια.

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/beware-of-greeks-in-despa_b_6339912.html

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.