Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από τη χθεσινή κακοκαιρία στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού. Σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις (κυρίως στο βόρειο τμήμα της Ρόδου), ενώ έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως και επτά Μποφόρ. Το νησί αποδείχθηκε καλά οχυρωμένο απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ η ΠΥΡ, οι διευθύνσεις πολιτικής προστασίας Περιφέρειας, Δήμου και οι εθελοντικές ομάδες βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε επιφυλακή.
«Υπήρξαν βροχοπτώσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού. Όμως η ένταση και η διάρκεια της βροχής, δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Δεν είχαμε κανένα επικίνδυνο συμβάν», δήλωσε ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δωδεκανήσου, Ιωάννης Τσιτσικάς.
Σχετικά με την χθεσινή κακοκαιρία, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου δήλωσε τα εξής: «Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν σποραδικά, ενώ είχαν σύντομη διάρκεια και αποφεύχθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα ή άλλα σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειάς μας ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε επιφυλακή και βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το Δήμο και τις εθελοντικές ομάδες ώστε να παρέμβουμε άμεσα όπου παρουσιαζόταν ανάγκη. Γενικότερα, έχει προηγηθεί μία μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρειά μας όσον αφορά στον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων αυτή τη χρονιά, ώστε ο χειμώνας να μας βρει έτοιμους και να αποτραπεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων».
Στο προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προέβη σε εκτεταμένους καθαρισμούς των ρεμάτων και των ποταμών στη Ρόδο καθώς επίσης και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αρμοδιότητα των καθαρισμών των ποταμών, των ρεμάτων και των χειμάρρων ανατέθηκε με νόμο στις Περιφέρειες το 2018, ενώ μέχρι τότε ήταν αρμοδιότητα των Δήμων. Η ΠΝΑΙ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χρήστο Ευστρατίου πολύ πριν την έναρξη του φθινοπώρου είχε καταστρώσει το σχεδιασμό των καθαρισμών σε συνεργασία με τους μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών, τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και στις κατοικημένες περιοχές. Τα αιτήματα από τις δημοτικές κοινότητες ήταν πάρα πολλά και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να ικανοποιηθούν όλα.
Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΕΥΑΡ σε συνεργασία και με συνεργεία της ΠΝΑΙ προέβη σε μία εκτεταμένη προσπάθεια καθαρισμού και απόφραξης των φρεατίων ομβρίων υδάτων στην πόλη της Ρόδου και επί της λεωφόρου Ρόδου-Καμείρου και σε άλλες περιοχές ήδη από τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υπερχείλισης, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ