Τοπικές Ειδήσεις

Αρνητικά σε κορωνοϊο τα δείγματα από τον βιολογικό στο Βόδι

Αρνητικά ως προς την ύπαρξη κορωνοϊού βγήκαν τα πρώτα δείγματα ανεπεξέργαστων και επεξεργασμένων λυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό Ρόδου που απεστάλησαν από την ΔΕΥΑ Ρόδου σε διαπιστευμένο εργαστήριο των Αθηνών για εξέταση/ανάλυσή τους.
Η δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 17η Νοεμβρίου 2020, από τον βιολογικό καθαρισμό έγινε τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του βιολογικού (μετά την χλωρίωση).
Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορά στους πολίτες που διαμένουν στο νησί οι οποίοι είτε είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αποχέτευσης είτε εισέρχονται στο δίκτυο μέσω των ιδιωτικών λυμματοφόρων.
Στα δείγματα δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο (LOQ: 5000 αντίγραφα ιικού RNA/l).
Η δειγματοληψία θα συνεχιστεί προκειμένου να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για τους ελέγχους εφ εξής.


Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η ΔΕΥΑ Ρόδου προέβη στη διενέργεια της δειγματοληψίας αμέσως μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με το εργαστήριο «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.».
Στις αρχές της πανδημίας λιγοστές πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο ξεκίνησαν τον έλεγχο των λυμάτων αναζητώντας ίχνη του κορωνοϊού με την ελπίδα να εντοπίσουν εγκαίρως την αύξηση των κρουσμάτων.
Ενώ ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων, που εξέρχονται από το στόμα και την μύτη, μπορεί επίσης και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων.
Ο έλεγχος των λυμάτων είναι φθηνότερος και λιγότερο παρεμβατικός σε σχέση με την εξέταση εκατοντάδων ανθρώπων και μπορεί να πραγματοποιείται συχνότερα.
Η Θεσσαλονίκη θεωρείται ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρωτοποριακός εντοπισμός του ιού στα λύματα, ο οποίος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει τα βλέμματα των ξένων επιστημόνων, για να εξηγηθεί πλήρως και να εφαρμοστεί και αλλού το «φαινόμενο Θεσσαλονίκη».
Η ανίχνευση του SARS-CoV-2 στα λύματα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ερευνητές ως εναλλακτικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν αξιόπιστα υπολογιστικά μοντέλα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ελάχιστες από τις σχετικές δημοσιεύσεις αναφέρουν το όνομα της πόλης στον τίτλο τους.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου