Ειδήσεις

Άνθρωποι «αλέθονται σε μπλέντερ» σε βιβλίο Δημοτικού- Αλλάζει την εικόνα το υπουργείο

Σάλο έχει προκαλέσει εικόνα που περιλαμβάνεται σε βιβλίο της Ε’ Δημοτικού, στην οποία απεικονίζονται γυμνές κοπέλες να… αλέθονται σε μπλέντερ και να πνίγονται στο αίμα.

Πρόκειται για το βιβλίο Φυσικής με τίτλο: «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» και η επίμαχη φωτογραφία βρίσκεται στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα». Το νόημα της επίμαχης εικόνας είναι να εξηγήσει στους 11χρονους μαθητές την έννοια του μείγματος.

Σε κάποιο σημείο, διακρίνεται ένα μπλέντερ, μέσα στο οποίο φαίνεται κάτι να αλέθεται. Ωστόσο αν κάποιος το παρατηρήσει, θα καταλάβει ότι πρόκειται για ανθρώπινα σώματα.

Kαι στο κάτω μέρος του μπλέντερ, υπάρχει αίμα από τα σώματα που αλέθονται.

Πρόκειται για έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Mακότο Άιντα, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους -αλλά και πλέον αμφιλεγόμενους- εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης.

Οι διαστάσεις της εικόνας στο βιβλίο ήταν τέτοιες, πάντως, ώστε ήταν αδύνατον να διακρίνει κανείς ότι ο ιάπωνας καλλιτέχνης αναπαριστούσε ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βιβλίο διδάσκεται 10 χρόνια στα δημοτικά σχολεία χωρίς να έχουν παρατηρήσει το ακριβές περιεχόμενο διδάσκοντες ή διδασκόμενοι.

«Λάθος αβλεψίας»
Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Οι συγγραφείς από την πλευρά τους δήλωσαν ότι έλαβαν την εικόνα από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ. Ήταν δηλαδή ένα λάθος αβλεψίας.

Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου