Τοπικές Ειδήσεις

Περιπλέκεται η δικαστική έρευνα γύρω από κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στη Ρόδο

Περιπλέκεται η έρευνα που διενεργείται από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου και το Τμήμα Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου μετά την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας διακίνησης μεταναστών και την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της ανακρίσεως με την προσωρινή κράτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων καθώς προέκυψαν ενδείξεις ότι υφίσταται συνάφεια και με άλλη, που εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» πέραν των κοινών στοιχείων στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τις δύο σπείρες διαπιστώνεται εμπλοκή και των ίδιων ατόμων γεγονός που ερευνάται δεόντως και με ιδιαίτερη σοβαρότητα και σχολαστικότητα.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, την 14η, 15η και 16η Οκτωβρίου 2021 υπέβαλαν 4 δικογραφίες για την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσαν.
Πιο συγκεκριμένα την 14η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε αρμοδίως δικογραφία εις βάρος ενός 29χρονου υπηκόου Αλβανίας για τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου 6 Σύρων μεταναστών.
Την μεταφορά των μεταναστών είχε κανονίσει ένας αλλοδαπός ονόματι “Al Sabaa” που διαμένει στην Τουρκία έναντι 2.500 ευρώ το άτομο. Ο Αλβανός υποστήριξε ότι ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με έναν αλλοδαπό ονόματι «Ahmed Hassan» με τον οποίο συνομιλούσε μέσω του what’s up.
Επιπλέον υποβλήθηκε κι άλλη δικογραφία εις βάρος ενός 25χρονου Τούρκου που συνελήφθη το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην απολογία του δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πλήρωσε σε απροσδιόριστο χρόνο 2500 ευρώ προκειμένου να τον μεταφέρει ένας διακινητής ονόματι Taifun στη Ρόδο.
Επιπρόσθετα, ελήφθη συμπληρωματική κατάθεση παράτυπου μετανάστη, υπηκόου Συρίας, σύμφωνα με την οποία κατά την αποβίβαση του στη Ρόδο, ήρθε σε επικοινωνία με αλλοδαπό ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει όλες τις διαδικασίες για την παραλαβή τους, την μεταφορά τους σε κατάλυμα (safehouse) στην Ρόδο και στην συνέχεια την περαιτέρω προώθηση τους στην Αθήνα.
Ο εν λόγω τηλεφωνικός αριθμός ανήκει σύμφωνα με την απολογία του συλληφθέντος 29χρονου Αλβανού σε άτομο με το ψευδώνυμο Ahmed Hassan, οποίος του υπέδειξε το σημείο από όπου θα παρελάμβανε τους μετανάστες με το αυτοκίνητο του, με σκοπό την μεταφορά τους στην πόλη της Ρόδου έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.
Επιπλέον ο συλληφθείς Αλβανός κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Κ.Λ. Ρόδου θέλησε να συνεργαστεί και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση και τον τρόπο δράσης τής εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.
Οι λιμενικοί τού υπέδειξαν φωτογραφία του Παλαιστίνιου, ηλικίας 30 ετών, ο οποίος είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές και τον αναγνώρισε ως το άτομο με στοιχεία Ahmed Hassan ο οποίος, σύμφωνα τις ληφθείσες καταθέσεις και απολογίες, φέρεται να οργάνωσε την παραλαβή των μεταναστών και την εξασφάλιση οδηγού, ο οποίος θα τους μετέφερε σε safehouse αποκρύπτοντας τους από τις αρχές.
Εις βάρος του συγκεκριμένου Παλαιστίνιου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Ρόδου για την εμπλοκή του σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, υπόθεση που έλαβε χώρα την 30ή Απριλίου 2021.
Την 15η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε τρίτη δικογραφία εις βάρος δύο 33χρονων Κούρδων, μελών της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης.
Οι δύο Κούρδοι αναγνωρίστηκαν ως οι κυβερνήτες του δουλεμπορικού που είχε μεταφέρει τους μετανάστες στις Φάνες.
Την 16η Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε και τέταρτη δικογραφία εις βάρος ενός 66χρονου Ροδίτη, ενός 71χρονου Ροδίτη κι ενός 38χρονου Σύρου. Οι δύο πρώτοι είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα οποία μετέφεραν μετανάστες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ο 38χρονος ήταν εκείνος που συντόνιζε μαζί με τους Τούρκους διακινητές την παράνομη είσοδό τους στη χώρα, την παραλαβή και την μεταφορά τους στα ξενοδοχεία.
Ο Σύρος που απολογήθηκε τελευταίος ενέπλεξε σε κατάθεση του από το στάδιο της προανάκρισης λιμενικό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχε εξιχνιάσει τον Σεπτέμβριο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Μάλιστα αναπτύσσει ισχυρισμούς που δεν διαφέρουν από εκείνους που είχαν αναπτύξει εις βάρος του λιμενικού οι συγκατηγορούμενοι του γεγονός που έχει προκαλέσει θόρυβο στις αρχές και αναμένεται να αξιολογηθεί αρμοδίως.
Ο Σύρος μάλιστα διατείνεται ότι είχε εμπλοκή στην μεταφορά μεταναστών την 21η Σεπτεμβρίου και ότι ήταν μάρτυρας σε συνομιλία που έγινε.
Ο λιμενικός είχε αφεθεί τον Σεπτέμβριο ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και ένας Αλβανός συγκατηγορούμενος του ελεύθερος με τους ίδιους όρους χωρίς όμως την καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Προσωρινά κρατούμενος είχε κριθεί στην ίδια υπόθεση ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης.
Θυμίζουμε ότι ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται, ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο, συμπεριλαμβανομένων του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Παλαιστίνιος για τον λιμενικό, στο πλαίσιο της προανάκρισης τον ήθελαν έναντι αμοιβής 50 ευρώ ανά άτομο να εξασφάλιζε την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών μέσω διασυνδέσεών του, όπου μάθαινε για τους επικείμενους ελέγχους στις οδούς και βοηθούσε ώστε να μην υποβληθούν σε έλεγχο.
Στην κύρια ανάκριση ο Παλαιστίνιος ανασκεύασε πλήρως την απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν τις αποδέχεται και ότι έδινε μόνο πληροφορίες στον λιμενικό για τις λαθρομεταφορές στα ελληνικά παράλια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου