Τοπικές Ειδήσεις

Προληπτικά μέτρα για την προστασία της περιουσίας της Euromedica

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας έγινε δεκτή η αίτηση κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για τη λήψη προληπτικών μέτρων του άρθρου 106β της θυγατρικής της Euromedica, «Γενική Κλινική Δωδεκανήσου», που έχει αιτηθεί την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της.
Το δικαστήριο πιθανολόγησε με την απόφασή του ότι συντρέχουν οι όροι για τη λήψη προληπτικών μέτρων υπέρ της αιτούσας, έκανε δεκτές τις δυο αιτήσεις περί λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας και τις υποβληθείσες πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ αυτών και απέρριψε τις κύριες παρεμβάσεις κατά των δύο αιτήσεων.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο αναστέλλει τις ατομικές διώξεις κατά της αιτούσας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της από 20.12.2019 και με αριθμό κατάθεσης 33/2019 απευθυνόμενης ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου αίτησης περί επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Απαγορεύει επίσης προσωρινά κάθε μέτρο-εκκρεμές ή μη- ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης (περιλαμβανόμενης της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης) και τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας, περιλαμβανόμενης της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης περί επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Διατάσσει τη ΔΕΗ ΑΕ και τη ΔΕΔΔΗΕ προσωρινά να μην προβούν σε καταγγελία της Σύμβασης Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος ή/ και οποιαδήποτε άλλης σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της αιτούσας αφενός και της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ ή και κάθε τρίτου αφετέρου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης περί επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης και απαγορεύει προσωρινά την απενεργοποίηση της παροχής και οποιαδήποτε άλλης παροχής, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτείται το νοσοκομείο.
Πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της εταιρείας άσκησαν η Farallon Capital Management, που αποτελεί στρατηγικό μέτοχο, η εταιρεία Healthcare Investors (Greece), η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου (δια του κ. Δημητρίου Ζιώγα) και το σωματείο εργαζομένων (δια του δικηγόρου κ. Κώστα Χαλκιά) και κύριες παρεμβάσεις για την απόρριψη της αιτήσεως ο ΕΦΚΑ (δια της κ. Εύης Αρνιθενού), ΔΕΗ (δια του κ. Γ. Μαυρομάτη), ΑΑΔΕ (δια της κ. Μαρίας Ελευθερίου, μια ΕΠΕ, η ΔΕΥΑΡ και μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ (δια του κ. Ακη Δημητριάδη), εταιρεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (δια της κ. Δέσποινας Ζιώγα), 11 εργαζόμενοι (δια των κκ. Μ. Κόκκινου και Δ. Δασκαλάκη) και ακόμη μια ΕΠΕ (δια του κ. Ιωάννη Χριστοδούλου). Η Εuromedica εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κκ Βασίλη Καρατζά και Ανθούλα Χατζημιχάλη.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία έχει πάρει «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο (fund) Farallon Capital Management έχει χορηγήσει ενδιάμεση τραπεζική χρηματοδότηση αρχικά έως 12 εκατ. ευρώ.
Το Farallon αναμένεται να επενδύσει ακόμη περίπου 5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Euromedica, την εταιρεία Γενική Κλινική Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της η εισηγμένη, για την εν λόγω εταιρεία έχει επιτευχθεί, ήδη, επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της.
Η Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, που είναι δυναμικότητας 107 κλινών και διαθέτει ως συνεργάτες περισσότερους από 200 ιατρούς, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 16,6 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία εξυγίανσης και επίλυσης των εκκρεμοτήτων επισπεύστηκε χωρίς την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, καθώς έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία με τους πιστωτές της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου